Knotsgekke kiwi - 10 weetjes en recepten

In onze reeks ‘ingrediënt in de kijker’ zoomen we in op bepaalde producten of ingrediënten. Met de grote vakantie voor de deur kiezen we vandaag voor kiwi. Want deze heerlijke vrucht verdient deze zomer naar onze mening alle aandacht. Supergezond én superlekker: geen wonder dat zowat iedereen knotsgek van kiwi’s is!

Weetje: de kiwi noemde vroeger Chinese kruisbes

Kiwi’s zijn de eetbare vruchten van een slingerende klimplant. Ze zijn oorspronkelijk uit China afkomstig en werden lange tijde Chinese kruisbessen genoemd. Kiwi’s zijn ovaal en langwerpig van vorm en hebben groen of geel vruchtvlees. Aan de buitenkant zijn ze bruin en bedekt met korte haartjes. Of toch vooral de groene kiwi, want de gele kiwi heeft veel minder tot zelfs geen haartjes aan de buitenkant.

Weetje: de naam kiwi komt van een Australische loopvogel

In de jaren 50 werden meer en meer kiwi’s in Australië gekweekt en werd de vrucht een belangrijk exportproduct. Daarom kreeg de kiwi een aan Australië gelinkte naam. De kiwi is immers een bekende Australische loopvogel. Die vogel ziet er door haar bruine, harige en eivormige uiterlijk een beetje uit zoals een kiwi.

Weetje: de schil van de kiwi kan je mee opeten

Kiwi’s zijn fantastisch lekker. Ze houden een zeer mooie balans tussen zoet en zuur en de gele kiwi is daarbij over het algemeen wat zoeter dan de groene kiwi. Maar wist je dat je van beide soorten de schil gewoon mag mee opeten? Deze bevat zelfs heel veel vitaminen en is dus super gezond.

Weetje: 1 kiwi bevat meer vitamine C dan de dagelijkse behoefte

Kiwi’s zijn zeer gezond en voedzaam. Een enkele kiwi bevat zelfs meer vitamine C dan de dagelijkse behoefte. Maar naast vitamine C bevatten kiwi’s ook veel kalium, magnesium, koper, vitamine A, verschillende antioxidanten en andere goede stoffen. Wist je dat ze zelfs koolhydraten en eiwitten bevatten (en zo goed als geen vet)? Wil je alle gezondheidsvoordelen uit de kiwi’s halen, dan eet je ze zoals hierboven reeds aangegeven best met schil op.

Weetje: bewaar kiwi’s in de koelkast

Kiwi’s kan je op verschillende manieren bewaren, maar de beste manier is in de koelkast. Daar kan je ze het langst bewaren (1 tot 3 weken) en blijft de smaak en textuur op hun best. Daarnaast smaakt een kiwi ook het lekkerst wanneer ze gekoeld zijn. Wil je ze toch uit de koelkast bewaren, dan blijven kiwi’s maximum een week goed. Invriezen kan ook, maar na het ontdooien verandert de textuur. Je gebruikt de ontdooide kiwi’s dan ook best voor verwerking in bijvoorbeeld smoothies of ijsjes.

Weetje: je kan kiwi’s sneller laten rijpen

Heb je heerlijke kiwi’s gekocht maar zijn ze nog niet rijp genoeg? Stop ze dan in een papieren zak samen met bananen, appels of peren. Zo zal je het rijpingsproces versnellen. Je kan ze ook een prikje geven, dan zal de kiwi de stof ethyleen produceren en ook dat zorgt voor een snellere rijping.

Weetje: kiwi combineert niet goed met melkproducten

Verse kiwi’s bevatten een enzym dat eiwitten afbreekt. Daardoor zullen melkproducten waar je kiwi aan toevoegt sneller schiften of waterig worden. Bovendien kan de combinatie zorgen voor een bittere en onaangename smaak. Combineer kiwi’s dus niet met bijvoorbeeld melk of yoghurt! Wanneer je de kiwi’s echter eerst blancheert, verdwijnt het enzym en kan je ze nadien dus wel combineren met bijvoorbeeld yoghurt.

Recept: Kiwitini 

We starten onze recepten met een heerlijk verfrissende cocktail: de kiwitini. Kiwi, rietsuiker, martini en limoensap komen samen in de shaker. En daarna: genieten maar!

Recept: Kiwipops

Een superleuk receptje waar je slechts drie ingrediënten voor nodig hebt: kiwi’s, chocolade en arachideolie. De kiwi’s moet je enkel in stukjes snijden en invriezen. Na het ontdooien dop je ze even in de chocolade en serveer je ze op een prikker. Een origineel alternatief voor een ijsje.

Recept: Green start smoothie

Kiwi’s lenen zich uitzonderlijk goed om te verwerken in smoothies. Zoals in deze variant met kiwi, banaan en spinazie. Overheerlijk en supergezond.

Smakelijk! 

Lees ook...