It's Aperotime - a taste of history, maak kennis met Naushad Rahamat

Vanaf 9 december start op njam! “It’s Aperotime – a taste of history”. In dit programma gidst World Class bartender Naushad Rahamat de kijker doorheen de geschiedenis van de cocktail. De 28-jarige Amsterdamse cocktailshaker  Naushad Rahamat werkte tot vier jaar geleden in het 5-sterren hotel Okura in Amsterdam maar verhuisde voor de liefde naar België. Hier ging hij aan de slag bij Cocktails at Nine en groeide hij uit tot een van ’s lands beste bartenders. Om nog beter kennis te maken met dit nieuwe njam!-gezicht interviewden we hem.

Naushad, Je bent uitermate gepassioneerd door cocktails. Hoe is die passie ontstaan?

In tegenstelling tot vele anderen is mijn passie voor cocktails vrij laat ontstaan. Ik kom uit een wat moeilijkere buurt van Amsterdam en ben dus vroeg beginnen werken om mijn studies te betalen. Op jonge leeftijd kom je dan snel in de horeca terecht als bijbaantje. Ik vond het geweldig om met mensen te werken en ze met een lach naar huis te sturen. Daarom heb ik er ook voor gekozen mijn studies voort te zetten in die richting. Ik wilde alle facetten van de horeca leren kennen. Van kleine restaurants tot de luxueuze 5-sterren hotels. Toen ik begon in het Okura hotel, een van de beste hotels van Nederland, heb ik de kans gekregen daar voor het eerst aan de slag te gaan met cocktails en vanaf dat moment had ik mijn roeping gevonden. De mogelijkheden met smaken zijn eindeloos en je staat nog eens continu voor je gasten. De perfecte combinatie voor mij.

Je woonde tot enkele jaren geleden in Amsterdam en woont nu in Antwerpen. Wat is het grootste verschil tussen beide steden?

Het is in Nederland algemeen bekend dat hoe zuidelijker je gaat, hoe meer je merkt dat mensen genieten van eten en drinken. Destijds was het ook een feit dat Belgie veel meer een culinaire cultuur had dan Nederland. Ik denk dat Amsterdam daarin echt aan het opkomen is de laatste jaren, maar dat België toch nog steeds een streepje voor heeft.

Wat is jouw favoriete cocktail? 

Dit is de moeilijkste vraag voor veel bartenders, maar ik neig toch graag naar de klassieke drankjes die de definitie van cocktail waarmaken. Denk dan aan de Manhattan of Old Fashioned. Als ik een cocktail mocht zijn, zou dat in ieder geval een Manhattan zijn. 

Wat is voor jou de ideale setting om van die cocktail te genieten?

Zeker voor een open haard met wat goeie jazz op en omringd door goede vrienden!

Wat zijn jouw favoriete cocktailbars in binnen- en buitenland?

Er zijn heel veel bars waar ik graag naartoe ga, maar in België zit ik toch graag in Jiggers, als ik in Gent ben. Lekker in de buurt zijn Dogma en BelRoy’s Bijou de bars waar ik graag eens binnenval. In het buitenland is het The American Bar en The Connaught, beide in Londen, waar ik de ervaring van mijn leven heb gehad.

Naar wie kijk je op?

 Misschien heel gek, maar voor wie ik heel veel respect heb en graag echt een keer zou willen ontmoeten is Chef Grant Achatz van restaurant Alinea. Hij brengt creativiteit naar een heel ander niveau in zijn menu. De manier hoe hij met smaken omgaat en hoe hij dat brengt op een verrassende en speelse manier spreekt mij enorm aan.

Bartenders maken graag reizen om nieuwe smaken te leren kennen. Welke bestemming staat bovenaan jouw lijst?

Ik zou heel graag naar India willen. Niet alleen is het het land waar ons eerste mixdrankje is ontstaan, maar het is ook een land dat bekend staat om als een land met veel kruiden en specerijen waar ik zelf echt van hou en graag meer van wil ontdekken.

In hoeverre is de keuken een inspiratie voor jou bij het creëren van nieuwe cocktails?

De keuken heeft mij altijd enorm geïnspireerd. Ik heb net zoveel kookboeken als barboeken. En de laatste tijd kijk ik meer in de kookboeken om eerlijk te zijn.

Kijk je graag naar kookprogramma’s? Zoja, wat is jouw favoriete programma? 

Ik heb onlangs ‘De Smaaktoerist’ ontdekt. Ik vind het geweldig om te zien hoe chef Jeroen De Pauw met typisch Belgische producten werkt met het minimale aan gereedschap. Ik zou graag achterop dat brommertje hebben gezeten, haha.

Tot slot.. kan je al iets verklappen over je nieuwe programma?

Zeker! Ik denk dat het niet alleen een programma is vol met lekkere drankjes die je makkelijk thuis kan maken. Je maakt met deze drankjes ook echt het verschil en het zal verrassend zijn voor je gasten thuis. Daarnaast krijg je ook een goed inzicht van waar cocktails vandaan komen en hoe het onze cultuur heeft beïnvloed sinds (zover wij weten) de 16de eeuw. En door alle afleveringen te bekijken kun je ook goed zien hoe dat zich heeft ontwikkeld tot de dag van vandaag. Het is kortom een leuke tijdlijn met veel lekkere drankjes!
Bedankt Naushad, en nog veel succes!

“It’s Aperotime – A taste of history”,  vanaf 9 december elke zaterdag om 17u30 en 23u30 nieuw op njam! 

Lees ook...