Ingrediënt in de kijker: Magic Mango

In onze reeks “ingrediënt in de kijker” laten we je kennismaken met een product waarvan we vinden dat het eens in de schijnwerpers mag staan. Van aardappels tot kaviaar: geen ingrediënt is te min of te chique. Met de lekkere warme dagen kiezen we vandaag voor mango. Want deze vrucht doet ons steevast wegdromen naar exotische bestemmingen… of heerlijk frisse gerechtjes.       

Wat is een mango

De mango is een relatief grote vrucht die groeit aan de mangoboom. Deze bomen komen uit de bossen van India en Zuidoost-Azië. In die regio’s groeit de mango trouwens nog steeds in het wild. Vandaag worden mango’s in verschillende warme landen geteeld, zoals in Thailand, Mexico, Indonesië en Spanje. Wist je trouwens dat de mangoboom de grootste fruitboom ter wereld is, die tot wel 40 meter hoog kan worden? De vruchten van de boom wegen 1 tot 2 kilo en bevatten een grote, platte pit, de “steenpit”. Het vruchtvlees van de mango’s is zoet en sappig en wordt wereldwijd geprezen omwille van de vele mogelijkheden in de keuken en de heerlijke smaak. Er bestaan honderden verschillende soorten mango’s, die vooral verschillen in vorm en kleur. De meeste mango’s die wij in de winkel vinden, zijn de “Kent”-soort mango’s.

Mango’s aankopen 

Doordat mango’s vandaag in verschillende landen over de hele wereld gekweekt worden, kunnen wij ze het hele jaar door aankopen in de supermarkt. Als je rijpe exemplaren wilt kopen, moet je de schil lichtjes kunnen indrukken (niet te veel, dan is ze overrijp). De kleur zegt weinig over de rijpheid, maar het is wel belangrijk dat de vrucht een mooie glans heeft.

Mango’s bewaren 

Mango’s bewaar je best niet in de koelkast, want de meeste exemplaren uit de supermarkt kunnen gerust nog wat “narijpen”. En dat gebeurt best op kamertemperatuur. Als je een zeer rijpe mango gekocht hebt die best niet verder rijpt, kan deze wel in de koelkast. Leg de mango dan in een apart vak of voldoende uit de buurt van sterk ruikende ingrediënten zoals vis of kaas, want mango kan de geur daarvan opnemen.

Mango’s schillen/snijden 

Een mango schillen en/of in stukken snijden, is niet zo eenvoudig. In het midden zit er immers een grote, vlakke pit waar je best van in het begin goed omheen werkt. Je kan daarvoor de ongeschilde mango in drie horizontale delen snijden, waarbij het middelste deel de pit bevat. Nadien kan je dan het vruchtvlees met een mes gemakkelijk uit de verschillende delen halen. Je kan de mango ook eerst schillen met een dunschiller en dan pas het vruchtvlees rond de pit weghalen, maar op deze manier komen je handen natuurlijk meer in contact met het (plakkerige) vruchtvlees- en sap. In deze video ontdek je de verschillende methoden en kan je zien welke het best voor jou geschikt is. Belangrijk is altijd dat je mango niet overrijp is, want dan wordt het schillen een nogal plakkerige bedoening.

Mango’s bereiden 

Met mango’s kan je in de keuken alle kanten uit. Je kan ze “puur natuur” eten als tussendoortje of dessert. Maar ze zijn ook heerlijk in fruitsalades of smoothies bij het ontbijt, in slaatjes tijdens de lunch of verwerkt in curries, rijstgerechten tot zelfs hotdogs voor het diner. Of in talloze desserts, natuurlijk! Hieronder geven we je in inspiratie via 5 heerlijke recepten met mango. Smakelijk!  

  1. Hotdogs met mango-avocado salsa en paprika
  2. Sushi en ravioli van mango en passievrucht
  3. Tijgergarnalen met mango en curry
  4. Zalm met avocado-mangosalsa en rijst
  5. Mango lassi 

Lees ook...