Njam! staat voor ‘proef de goesting’ en dat nemen wij graag letterlijk. We vinden het dan ook zeer belangrijk om jullie ‘goesting’ te geven en dat zowel in als buiten de keuken. Deze week doen we dit terug in de keuken en wel met onze reeks ‘ingrediënt in de kijker’. De herfst is inmiddels goed op gang gekomen en dat betekent weer heerlijke herfstingrediënten in het bord! Een bekende herfst- en wintergroente is knolselder. Een heerlijke knol die bij vele fijnproevers nostalgische herinneringen opwekt. Wij zetten voor jullie 10 weetjes en recepten op een rij.
Wat is knolselder
Knolselder is een soort selderij waarbij de groente net boven de grond een knol vormt. Deze knollen hebben meestal een diameter van 8 tot 12 centimeter. Voor consumptie wordt vooral de knol gebruikt, maar ook de stengels zijn eetbaar. De knol smaakt iets pittiger, de bladeren zijn milder van smaak. Knolselder wordt gezaaid van eind februari tot half maart, de oogst vindt plaats in oktober en november.
Van waar komt knolselder
Het onderscheid tussen knolselder en selderij dateert pas van de 16e eeuw. Knolselder kwam voor het eerst voor in Zuid- en Midden-Europa en ‘verhuisde’ pas in de 19e eeuw naar Amerika. Knolselder wordt eigenlijk nog niet zo lang in de keuken gebruikt maar selderij heeft wel een eeuwenoude geschiedenis. Zowel selderij als knolselder kregen vroeger vaak medicinale eigenschappen toegeschreven.
Waarop letten bij de aankoop van knolselder
Knolselder kan je in de supermarkt vaak met of zonder blad kopen. Wij verkiezen de versie met blad, omdat je dan beter kan zien hoe vers de groente is. Let er op dat de bladeren mooi groen zijn. De knol zelf moet stevig zijn met een diameter van ongeveer 10 centimeter. Koop geen te grote exemplaren: die zijn vaak minder van smaak.
Hoe bewaar je knolselder
In de koelkast kan je knolselder gemakkelijk 1 tot 2 weken bewaren. Je steekt de knol daarbij best in een plastic zakje. Eenmaal de knolselder is aangesneden, is het goed om de volledige knol in een keer te verwerken. Je kan de overschot in stukjes snijden en zo invriezen.
Hoe bereid je knolselder
Knolselder is een fantastische groente in de keuken en je kan er alle kanten mee op. In winterse soepen, als puree, rauw, gekookt, als chips of frietjes: de mogelijkheden zijn echt eindeloos. Voor je aan de slag gaat, spoel je de knol goed af. Je kan ze eventueel wat inwrijven met citroen om verkleuring tegen te gaan. In warme bereidingen reken je best ongeveer 200 gram per persoon, in koude bereidingen volstaat 100 gram.
5 “knolselderlekkere” recepten
Bind je koksschort maar voor: zoals steeds ronden we af met enkele lekkere recepten.
Knolseldersoep: dé knolselderclassic die in geen enkel lijstje mag ontbreken
Knolselder in zoutkorst, grondwitloof en wilde paddenstoelen: echt herfst in je bord!
Tarte tatin van knolselder: de vegetarische ster op elk feestje
Pladijs met knolselderpuree: een eenvoudige maar o zo lekkere bereiding
Hoevekip met knolselder en truffel: voor als het net iets meer mag zijn…
Smakelijk!
Sven van de njam!-redactie