Op onze njam!-blog zetten we regelmatig een ingrediënt in de kijker. Als het even kan, doen we dat met producten die passen in die periode of in het seizoen. Met de feestperiode voor de deur zijn er weer een hele reeks overheerlijke en extra feestelijke ingrediënten die zich daarvoor aandienen. Vandaag nemen we misschien wel de koning of koningin van die feestingrediënten onder de loep: kreeft.
Kreeftenweetjes
We gaan van start met enkele leuke weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat kreeften vervellen en hun oude pantser in de maag verdwijnt? Inderdaad, kreeften lusten ook wel… kreeft. Doordat er steeds minder voedsel voor de kreeften te vinden is, eten ze elkaar ook steeds vaker op. Kreeften hebben voor dat eten overigens twee magen, waarvan de eerste tanden heeft. Een ander ‘interessant’ weetje is dat kreeften urineren uit een holte in hun gezicht. Urineren doen kreeften trouwens niet alleen om afval te lozen, het is voor hen ook een vorm van communicatie.
Soorten kreeft
Een eerste belangrijk onderscheid in de soorten kreeft is dat tussen rivierkreeften en zeekreeften. Zeekreeften komen over de hele wereld voor in zowel zoet als zout water. Ze hebben twee grote scharen waarmee ze hun voedsel vangen, kraken en naar de mond brengen. De Noorse, Europese en Amerikaanse zeekreeft zijn de belangrijkste zeekreeften. De Canadese kreeft is de meest voorkomende soort en heeft een donker, groenachtig pantser. Europese zeekreeften hebben een blauwe tot zwarte kleur. Beiden krijgen ze een rode kleur bij het koken. Rivierkreeften leven uitsluitend in zoet water. De bekendste soorten zijn de Europese rivierkreeft, de gevlekte rivierkreeft, de rode rivierkreeft en de marmerkreeft. Langoesten behoren ook tot de kreeftenfamilie.
Seizoen
Canadese kreeften zijn het hele jaar door te krijgen en zijn dan ook de meest gegeten soort kreeft. Het seizoen van de overheerlijke Oosterscheldekreeft, de kreeftentrots van Nederland en België, loopt van maart tot juli en valt dus jammer genoeg niet samen met de feestperiode.
Aankopen
Kreeft kan je levend, gekookt of diepgevroren aankopen. Let er altijd op dat de kreeft duurzaam gevangen is, vaak kan je dat zien door de aanwezigheid van een MSC-label. Levende kreeft moet er ook levend uitzien en dus veel bewegen met de poten en de staart wanneer je ze oppakt. Let bij de aankoop van een gekookte kreeft op het pantser en de ogen, deze moeten nog in goede staat zijn. Diepgevroren kreeft is moeilijker te ‘keuren’ en raden we vooral aan voor meer bewerkte gerechten zoals bijvoorbeeld soepen.
Bewaren
Als je een levende kreeft hebt gekocht, kan je deze best de dag zelf bereiden. Eenmaal uit het water zal de kreeft nog een 24u kunnen overleven. Bewaar ze in de frigo of in een vochtige omgeving. Een reeds gekookte kreeft kan je in de frigo ongeveer 3 dagen bewaren.
Bereiden
Kreeften zijn het lekkerste als ze supervers zijn en worden normaal gezien altijd gekookt of gebakken/gegrild. Er ontstaat geregeld tumult over het levend koken of grillen van kreeften. Als je dit zelf doet, doe het dan zo snel en efficiënt mogelijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je water goed kookt. Als je gaat grillen, kan je de levende kreeft in 1 beweging doorsnijden en direct kort op een hete grill leggen. Kreeft is het allerlekkerst als ze lauw is, probeer ze dus niet te warm of te koud te serveren. Na het koken of grillen kan je de kreeft verwerken in talloze heerlijke recepten.
Recepten
Inspiratie nodig? Hieronder vind je vijf knallende recepten met kreeft om de aankomende feestperiode uit te proberen.
Prettige feesten!
Sven van de njam!-redactie