Ibiza in 10 tips voor beginners (en gevorderden)

Ah, Ibiza. Het eiland van de eeuwige lente, het fantastische eten, het ongeziene uitgaansleven, de prachtige natuur, en zo veel meer. Zo veel meer, dat het soms zelfs moeilijk is om te kiezen. Want wat doe je met die talloze beach bars, restaurants, clubs en bezienswaardigheden als je maar enkele dagen of een weekje hebt? De njam!-redactie maakt je – als beginner of gevorderde – graag wegwijs in Ibiza met 10 tips.

1 - Denk na over je uitvalsbasis

Ibiza stad en San Antonio zijn de twee grootste en belangrijkste centra in Ibiza. Maar tussen deze twee steden zijn er talloze andere mogelijkheden om te verblijven. Ga je naar Ibiza voor de rust en de natuur, probeer dan een huis of villa te huren aan de kust of in een van de rustigere plaatsen zoals Sant Josep, Santa Eularia, Santa Gertrudis of Sant Joan. Ga je naar Ibiza om te feesten, om te zien en gezien te worden, en voor de beste (en chicste) bars en restaurants, kies dan voor Ibiza-stad. Ga je ook om te feesten, maar heb je iets minder behoefte aan luxe, verblijf dan in San Antonio.

2 - Huur een scooter of wagen

Ibiza is niet zo groot, maar je kan er eigenlijk weinig te voet doen. De mooiste baaitjes, beach restaurants en beach clubs liggen vaak nogal afgelegen. Huur daarom zeker een scooter of wagen zodat je tijdens je vakantie genoeg kan zien. Tip: vooraf huren is vaak een stuk goedkoper.

3 - Bekijk de betoverende zonsondergang bij Es Vedrà

Es Vedrà is een klein rotsachtig eiland vlak voor de zuidwestelijke kust van Ibiza. Het is een betoverende plek, en de zonsondergang maakt het nog magischer. Je kan de zonsondergang hier vanop verschillende plaatsen zien:

 • Vanop de rotsen rechts van El Torre del Pirata. Neem een flesje cava mee en enkele Spaanse tapas, en je beleeft een zonsondergang om nooit te vergeten.
 • Van in het restaurant Es Boldado of El Carmen
 • Van op het water met een van de vele sunset cruises

4 - Pik een (hippie)marktje mee

Ibiza is nog steeds bekend om de hippies. Oké, het is allemaal wat minder authentiek maar het hippie-gehalte (of bohemian-gehalte, zoals het tegenwoordig vaak genoemd wordt) is nog steeds aanwezig. En dat kan je bijvoorbeeld goed ervaren op een van de verschillende marktjes. Onze 3 favorieten:

 • Markt op de pleinen en straten van Sant Joan op zondag
 • Las Dalias
  • Zaterdag overdag
  • Avondmarket op maandag en dinsdagavond 
 • Vlooienmarkt in Sant Jordi op zaterdag

5 - Ontdek de mooiste baaitjes

Een van de grote troeven van het eiland zijn de talloze kleine baaitjes met prachtige stranden. Op de bekendste is het in het hoogseizoen vaak over de koppen lopen, maar als je goed zoekt vind je zeker nog een stukje strand waar je bijna alleen zit. Vraag in je hotel een kaart en enkele tips van de locals. Zo zit je in no time op jouw eigen stukje paradijs! Onze favorieten? Cala d’Hort voor de zonsondergang, Cala Salada en Cala Saladeta voor het helderblauwe water, Playa d’en Bossa (uiterste rechterkant) en Cala Jondal voor de beach clubs en Benirràs voor de drumsessies op zondag.

6 - Neem de boot naar Formentera

Het kleine eiland Formentera ligt op een 40-tal minuten varen voor de kust van Ibiza. Het is echt een paradijselijk eiland en waarschijnlijk het dichtste dat je bij de Caraïben kan komen in Europa. Een ideale trip voor een dagje zon, zee en strand. Tip: ook hier huur je best een scooter om je te verplaatsen van strand naar strand.  

7 - Culi-tip(s) 1: de échte lokale gastronomie

 • S’Espartar (San Joseph) – zeker voor de schotel gegrilde zeevruchten.
 • El Bigotes (Cala Mastella) – de meest authentieke ‘Bullit de Peix’ en ‘Arroz a Banda’
 • La Escollera (Es Cavallet) – niet het meest authentieke, maar wel echte en lekkere lokale gastronomie. Proef er zeker de gegrilde sardines! Weetje: Dimitri Vegas en Anouk Matton zijn hier getrouwd.

8 - Culi-tip(s) 2: de beste tapas op het eiland

 • La Bodega (Ibiza stad). De bekendste tapas van Ibiza.
 • El Rincon de Peppe (San Antonio). Opgelet: hier komen vooral Spanjaarden, en tegen de toeristen is men niet heel vriendelijk. Maar het eten maakt dat ruimschoots goed!

9 - Culi-tip(s) 3: combineer gastronomie met een lekker drankje (en een leuk feestje)

Ibiza staat bekend om de vele beach clubs waar je goed eten kunt combineren met fantastische muziek en een lekker drankje of zelfs een goed feestje achteraf. De bekendste beach clubs daarvoor zijn:

 • Experimental Beach (Las Salinas) – prachtige zonsondergang!
 • Blue Marlin (Cala Jondal). Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag kan je er terecht voor een van de beste gratis feestjes op het eiland.
 • Extra tip: Yemanja (Cala Jondal). Dit leuke beach restaurant ontdek je ook aan Cala Jondal, vlak naast de bekende beach club Bleu Marlin. De bedjes, het eten en de drank zijn hier een stuk goedkoper, en na je maaltijd of strand-sessie kan je ook meegenieten van het feest in Bleu Marlin.
 • Cala Gracioneta - Chiringuito (Cala Gracioneta). Een zeer mooi restaurant in de buurt van San Antonio, gelegen in een klein gezellig baaitje. Je kan er ook terecht voor een leuk drankje met een prachtige zonsondergang.

10 - Eat, Sleep, Rave, Repeat (maar misschien niet in die volgorde)

Eten, (weinig) slapen, uitgaan, en opnieuw beginnen… Ibiza is vaak een draaikolk van plezier. Met deze tip willen we zeggen: geniet en laat je leiden door de unieke flow van het eiland. Vaak zal je planning heel anders uitvallen dan verwacht, maar dat maakt Ibiza net zo bijzonder. Elke keer ontdek je er nieuwe plekjes, eet je er ergens anders fantastisch en leer je nieuwe leuke mensen kennen. En je zal snel merken: de Ibiza-microbe heeft je te pakken voor je het goed en wel beseft.

Sven van de njam!-redactie 

Reacties

 • Wees de eerste om te reageren