Bij njam! zetten we graag elk seizoen een lekker product in de kijker. Van scharreleitjes tot salade: in ons land vind je fantastische producten die van elke maaltijd een feest maken. Deze keer gaan we voor de Belgische hopscheuten. Of moeten we spreken van Poperingse hopscheuten? Dat vertellen we je dadelijk!
Oorsprong
Hopscheuten zijn een rasecht Belgisch product. Nergens anders ter wereld worden ze immers nog gebruikt in de gastronomie! Ze worden in België op verschillende plaatsen gekweekt maar de bekendste komen uit Poperinge. De Poperingse hopscheuten kregen zelfs, als eerste West-Vlaams streekproduct, een Europese erkenning en dit zowel voor de binnen- als buitenteelt.
Hoppeplant
Hopscheuten zijn afkomstig van de hopplant, een plant die tot de hennepfamilie behoort. Deze plant is vooral bekend van de hopbellen (of kortweg gewoon ‘hop’) die in de bierproductie gebruikt worden. Geteelde hopplanten worden zo’n twee meter hoog en worden overal waar men bier drinkt gekweekt. Hopscheuten zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant.
Seizoen
De echte hopscheuten worden in buitenlucht gekweekt en worden bij normale wintertemperaturen vanaf begin maart geplukt. Het seizoen duurt ongeveer een maand. Tegenwoordig worden hopscheuten ook binnen gekweekt, waardoor het seizoen met enkele maanden verlengd kan worden. Maar de echte kenners zweren bij de smaak van hopscheuten gekweekt in buitenlucht!
Oogsten
Begin januari krijgt elke hopplant enkele schoppen aarde over zich heen. Dit voorkomt het rood worden van de groeipunten van de eerste hopscheuten. Hopscheuten moeten immers wit zijn als je ze wilt eten. Deze aarde wordt begin maart vlak voor de oogst verwijderd. Met een hak haalt men dan de wortel en scheuten weg en de blanke hopscheuten worden met een mesje afgesneden. Ze zijn dan zo’n 5-10 centimeter groot. Deze scheuten worden daarna enkel gewassen en kunnen dan zo geconsumeerd worden. Wist je dat hopscheuten zo duur zijn om dat het plukken vaak gebeurt in zeer koude omstandigheden met de blote hand?
Eiwitbom
Hopscheuten zijn heel gezond en bestaan vooral uit eiwitten. Dat betekent weinig calorieën en je mag er dan ook zo veel van eten als je wilt! Ze zijn ook rijk aan andere voedingsstoffen en vooral aan vitamine B.
Prijs
Zoals we reeds aanhaalden zijn hopscheuten niet goedkoop. De prijs varieert meestal van 80 tot 120 euro voor een kilo, al zijn de eerste hopscheuten een stuk duurder. Zo betaalde Sergio Herman ooit 1300 euro voor een kilo van de eerste hopscheuten van het seizoen.
Schoonmaken en bewaren
Hopscheuten moet je enkel even wassen voor je ze gaat gebruiken. Je kan ze in de originele verpakking enkele dagen in de koelkast bewaren.
Bereiden
Hopscheuten kan je op verschillende manieren klaarmaken. Wij lusten ze graag rauw, in een salade met wat notenolie, of gekookt met een eitje en mousselinesaus. Onderaan dit artikel geven we je nog enkele recepten mee.
Recepten
Sven van de njam!-redactie