Het Weekmenu: mealpreppen met Steffi Vertriest

Bij njam! staat dit najaar alles in het teken van mealpreppen. In het nieuwe programma “Het Weekmenu” maken de njam!-chefs telkens vier gerechten klaar om zo de hele week snel een verse maaltijd op tafel te kunnen toveren. Deze week is het de beurt aan Steffi Vertriest! Ontdek hier haar mealprep receptjes en enkele tips voor als je ze klaarmaakt!

Falafel met vegan mayonaise

Gebruik rauwe, droge kikkererwten voor de falafel en en liever geen kikkererwten uit blik. Bij kikkererwten uit blik is de kans veel groter dat je falafel uiteen valt. Laat de droge kikkererwten op voorhand een nachtje weken in een bokaal met water. Falafel kan perfect dienen als vleesvervanger. Komijn is het allerbelangrijkste kruid in deze falafelballetjes. Voeg wat havervlokken toe voor een extra binding van de balletjes. Bewaar het deeg in een potje en rol er pas balletjes van op de moment dat je ze gaat bakken.

Gebruik voor de mayonaise zijden tofu die je eerst afgiet. Dit is een soort kaas die van sojamelk wordt gemaakt. Zorg wel dat je zeker een zijden tofu hebt anders krijg je brokken in je mayonaise. Welke olie je gebruikt voor de mayonaise is vrij te kiezen, voor de binding maakt het niets uit. Je kan de mayonaise minstens een dikke week in de koelkast bewaren.

Snij de groentjes in sliertjes om deze extra kidsproof te maken. Je kan de overschot van de groentjes de volgende dag meenemen in een slaatje voor je lunch. Een appel oxideert snel dus snij deze past net voor het serveren.

De balletjes worden gebakken op een redelijk hoog vuur dus kokosolie is de ideale vetstof om hier te gebruiken omdat dit een heel stabiel vet is.

Zalm met bloemkoolcouscous

Olijfolie wordt de drager van de kruiden in de dressing. Masseer de limoen eerst om de vezels los te krijgen, zo komt het sap er makkelijker uit.

Gebruik voor de bloemkoolcouscous vooral de roosjes, omdat dit voor de couscoustextuur zorgen. De stammetjes kan je er best afsnijden en eventueel ondertussen opeten want dit is ook super gezond. Deze couscous is erg goed voor mensen die graag laag in koolhydraten willen eten.

Haal de pitjes van de granaatappel eruit in een kom met water. Zo spat het niet en krijg je niet die vervelende vlekken. Ook totaal niet erg dat er nog wat witte velletjes inzitten want deze bevatten ook veel vitamines.

Gebruik verse munt in dit gerecht en het is best makkelijk om een muntplantje thuis te houden zo heb je altijd verse kruiden in huis.

Nootjes gaan een crunch geven aan het gerecht. Dit zorgt ook voor een extra verzadigd gevoel. Je kan ze droog roosteren in een pan zodat alle smaken en aroma’s goed vrijkomen.


Gevulde courgette met kippengehakt en quinoa     

Quinoa spoel je best eerst af omdat dit een bitter laagje kan hebben. Quinoa zijn zaadkorrels en is dus eigenlijk een pseudograan. Je kookt de quinoa altijd in een dubbele hoeveelheid water. Bewaar de vulling apart in een potje en vul de courgettes de dag zelf op.

Hol de courgettes uit met een lepel zodat je ze nadien kan opvullen. Gooi wat je uit de courgette haalt zeker niet weg maar voeg dit toe aan de vulling die je hebt gemaakt. Neem een bakplaat en doe hier een bodempje water in. Dit zorgt ervoor dat de onderkant van de courgette niet zal verbranden.

Ratatouille met zoete aardappel

Een ratatouille smaakt de dag erna nog beter omdat de smaken zo goed hebben kunnen intrekken.

Een zoete aardappel heeft minder calorieën, zetmeel en koolhydraten dan een gewone aardappel.

Je zou de groentjes voor de ratatouille ook in de kookpot kunnen bereiden maar in de oven kan het ook en dan moet je er niet meer naar kijken en dan kan je intussen iets anders doen.

Voeg niet te veel dressing toe aan je slaatje. Je kan het beter opbouwen naar smaak. 

Meer recepten uit Het Weekmenu ontdek je hier


Lees ook...