Heerlijk bakken met de kids tijdens de ‘njam! bakzondag’

Zondag, dat betekent samen genieten met het gezin. En één van onze favoriete gezinsactiviteiten is lekker samen bakken. De ingrediënten verzamelen, kneden, de warme geuren uit de oven, de kom uitlikken, en zelfs het gemors van de kids: bakken is genieten.

En dan hebben we het zelfs nog niet over het resultaat! Want zoals elke amateur-bakker weet: er gaat niets boven een zelfgebakken creatie.

Deze zondag 20 november dopen wij graag om tot njam!-bakzondag. Zo is er weer een extra reden om te bakken (want die zijn er eigenlijk nooit genoeg). Om van jouw baksessie een succes te maken zetten we graag 3 tips & tricks op een rijtje:

  • Creëer gezelligheid en maak het leerrijk
  • Plezant én gezond bakken
  • Over the top

Gezellig én leerrijk

Samen bakken gaat heus niet alleen over het eindresultaat. Het gaat ook over het gezellig samen zijn, van elkaar leren en samen herinneringen creëren. Zorg er dus voor dat gezelligheid troef is! De lievelingsmuziek van de kids, aangepaste kledij (wat mag er vuil worden?), leuke accessoires én het fototoestel bij de hand. Plezier gegarandeerd!

Naast plezier is ook het educatieve aspect van groot belang. Tijdens een leuke baksessie kan je je kinderen leren wat gezond is, hoe ze moeten structureren en hoe ze een eigen ‘mini-projectje’ tot een goed eind kunnen brengen. Geef duidelijke instructies en zorg dat iedereen een eigen rol heeft. Na het bakken kan je een kort debriefingsmomentje voorzien en uitleggen wat er goed en minder goed ging. En daarna… tijd om te smullen!

Lekker én gezond bakken

Vandaag de dag moet alles gezond(er) zijn zonder aan plezier te verliezen. Gezond bakken zit al een tijdje in de lift en zo is olie op basis van kokos of zaden een super alternatief voor boter. Maar gezond én plezant bakken, dat is voor velen minder gemakkelijk. Nochtans is dat vaak de succesformule van vele zogenaamde 'superfoods’. Ze zijn origineel, leerrijk (kennen jouw kids al quinoa?), plezant om te bakken en nog eens gezond ook.

Receptjes met ‘vergeten’ groenten en fruit, zaden, goji bessen, cacao en kokosproducten zijn vandaag dan ook zeer populair. Een van onze favoriete superfoods zijn de zelfgemaakte ‘energy bars’. Supercool om met je kids mee te geven naar school, gezond, én lekker! Je eigen energy bar maken is bovendien heel gemakkelijk. Probeer het zelf met deze energiereep met rijst, abrikozen en kokosmelk.

Of waag je aan deze overheerlijke havermoutpannenkoeken... ze zijn overheerlijk én gezond. Njammie!

Over the top

Aardbeienmilkshake? Kennen we!
Aardbeien met chocoladesaus? Heerlijk!
Chocoladedonuts met rode vruchten? Super!

Perfect, dan maken we vandaag een ‘aardbeienmilkshake met verse choco-aardbeien én smeuïge cakejes’. Want als we het doen, doen we het goed :) ! Soms mag het eens wat meer zijn en dan is het leuk om verschillende receptjes te combineren of zeer creatief uit de hoek te komen. Enkele voorbeelden:

Pizza Tutti Frutti Flower Power

De zwartebessenbavarois en het chocolade uiltje

* Klik op de foto om het recept te ontdekken!

Op de njam!-website vind je honderden recepten om uit te proberen met kids! Zoek je wat hulp bij het organiseren van een kinderfeestje? De Kleine Chef is een gespecialiseerde cateraar voor kinderen waarbij fun en pedagogie gecombineerd worden in originele workshops.

Bakzondag op njam!

Geniet van meer bakrecepten en -inspiratie op Zondag 20 november vanaf 13u op njam!

Lees ook...