Ga op citytrip door Gent met Foodies & The City

“Op culinaire en historische ontdekking gaan in 5 Vlaamse steden”, dat is de missie van Foodie Lynn, Styliste Maud en Bartender Tess in ons nieuwste programma ‘Foodies & The City’. Ga met dit enthousiaste Nederlands trio op citytrip door Gent en ontdek zelf de mooiste, tofste en lekkerste pareltjes van onze Vlaamse steden.

Gent is een kunststad, bierstad, historische stad en vooral een groene stad! De binnenstad is dichtbevolkt en dichtbebouwd en bestaat uit verschillende leuke buurtjes met nog behoorlijk wat middeleeuwse touches. Er zijn wel "negen duust" (zoals hun postcode luidt) redenen te bedenken om Gent een bezoekje te brengen. En dat hoef je onze Nederlandse foodies geen twee keer te vertellen! 

Vegan lunchspots, vintage shops en duurzame concepten vind je op elke straathoek. Lynn, Tess en Maud ontdekken deze hotspots vanaf het water met een van de vele watertaxi’s die Gent telt. Niet zo’n waterrat? Geen zorgen! Je kunt de stad ook makkelijk te voet verkennen. In het centrum liggen alle bezienswaardigheden op een steenworp van elkaar.

Bartender Tess heeft een bezoekje aan Yugen Kombucha geregeld. Samen met Maud ontdekt ze deze Gentse gefermenteerde thee. Yugen is opgezet door drie Gentse ondernemers en de naam komt van een Japans filosofisch concept dat het overweldigende gevoel van verwondering voor de schoonheid van de natuurlijke wereld uitdrukt. De drankjes zijn niet alleen heerlijk, maar passen ook perfect bij het groene karakter van de stad met hun afbreekbare inkt en duurzame verpakking. Gembersmaak, cacao of spicy ananas? Het kan allemaal! Geniet deze zomer van een glas kombucha in een van de vele pop-up zomerbars in Gent.

Lynn brengt ondertussen een bezoekje aan Joost Arijs, dé bakker van Gent. De geur van versgebakken brood en patisserie is onweerstaanbaar, en sinds 2011 staat Joost bekend als de crème de la crème onder de bakkers. Hij heeft meegedraaid in topkeukens zoals bij driesterrenchef Peter Goossens in Hof van Cleve en werd door Gault Millau in 2012 bekroond als beste patissier van België én in 2019 ook als beste chocolatier. 

Hier werken ze drie dagen aan één croissant, dus die moet Lynn natuurlijk proeven! Ze mag meteen een handje helpen met het rollen van croissants en scoort een vers desembrood voor het diner vanavond.

Wie nog meer lokaal lekkers wil ontdekken, kan kiezen uit een scala aan restaurants, bars en cafés. Gent biedt voor elk wat wils, van gezellige eethuisjes tot sterrenrestaurants. Ben je een echte foodie? Mis dan zeker de vele culinaire events niet!

Maud neemt Tess en Lynn mee naar Studio Baksteen van Sofie De Cleene voor een snelcursus keramiek in hét keramiekstraatje van Gent, de Burgstraat. De meiden rollen hun mouwen op en wagen zich aan hun eerste keramieken potje op de draaischijf. Het gaat niet van een leien dakje, maar gelukkig kunnen ze ook shoppen bij Sofie voor een setje unieke ‘ondertetters’ of borden en kopjes met haar kenmerkende blutsen en builen.

De dag eindigt in het prachtige Maison 12, een bed & breakfast die luxe en gezelligheid uitademt. Je kan er aperitieven op het terras én je kan er zelf een chocoladeworkshop volgen.

Tess schudt in de keuken de Gravensteen Mocktail uit haar mouw met een goeie scheut kombucha bij, Lynn tovert een geweldige veggie tomatenrisotto op tafel, die helemaal bij het duurzame karakter van Gent past, en Maud dekt de tafel met de keramieken vondsten van bij Sofie. 

Wie ’s avonds nog meer van de stad wil genieten, kan dat met de prachtige lichtschouwspelen van het bekroonde Gentse lichtplan, dat de stad omtovert tot een magisch nachtelijk landschap van licht en schaduw.

Plan je bezoek en volg het spoor van onze foodies. Gent wacht je op met open armen, klaar om al haar geheimen met jou te delen. Mis het niet en ontdek in de aflevering hieronder waarom deze stad een van de mooiste pareltjes van Vlaanderen is!

Lees ook...