De novembermaand is aangebroken en dat betekent korte dagen en koude temperaturen. Maar dat hoeft geen slecht nieuws te zijn. Want op die koude dagen kan je je prima warm eten of drinken. Thee, bijvoorbeeld, is een prima warmmaker. De drank is zeer gemakkelijk te bereiden en bestaat in soorten en smaken voor iedereen. Naast warmte zorgt thee door de heerlijke geuren ook voor gezelligheid. Geen wonder dat de drank zo populair is, toch?
1. Weetje: thee is na water de meest gedronken drank ter wereld
Wij zijn zeker niet de enigen die het warm krijgen van thee. Want wereldwijd wordt er jaarlijks maar liefst meer dan 3 miljoen ton thee geproduceerd. Dat is goed voor zo’n 297 miljard liter thee. Daarmee is thee de tweede meeste gedronken drank ter wereld.
2. Weetje: thee werd (waarschijnlijk) al meer dan 5000 jaar geleden gedronken
Thee ontstond duizenden jaren geleden in China. Volgens een legende gebeurde dit maar liefst 5000 jaar voor Christus doordat de bladeren van een theestruik in een kom heet water dwarrelden. De eerste geschreven bronnen dateren van ongeveer 1000 jaar voor Christus, en in onze contreien werd thee populair vanaf de 16e eeuw.
3. Weetje: er zijn 6 verschillende soorten thee (maar eigenlijk meer dan 1.500)
De bekendste theesoorten zijn zwarte, witte, gele, groene, oolong en pu-erh thee. Dit zijn theesoorten gemaakt van de blaadjes van de theeplant. Voor deze 6 soorten thee worden dezelfde blaadjes gebruikt, maar de kleur of soort verschilt naargelang de ouderdom van de blaadjes en de oxidatie. Indien je echter infusies, van bijvoorbeeld kruiden of vruchten, meeteelt, kom je snel aan meer dan 1.500 soorten thee.
4. Weetje: thee is zeer gezond
Thee is een zeer gezonde drank. Ze bevat geen calorieën, bevordert de vochtinname en de spijsvertering, en kan zelfs helpen bij gewichtsverlies. Bovendien is thee rijk aan antioxidanten en is het een verwarmende drank voor de koude dagen. Thee kan wel theïne (de cafeïne in koffie) bevatten, maar minder dan koffie. Theesoorten met nieuwe scheuten, nieuwe knopjes en jonge blaadjes, bevatten het meeste cafeïne (bv. witte thee, maar ook groene en zwarte thee). Hoe langer thee trekt, hoe meer cafeïne ze zal bevatten.
5. Tip: gebruik geen kokend water
Voor het zetten van thee gebruik je best geen kokend water. Thee moet immers infuseren maar niet koken. Wel is goed om je water eerst te laten koken, maar laat het daarna een vijftal minuutjes afkoelen. Voor witte thee, groene thee en fruitthee gebruik je best water van 70 °C, voor zwarte of gerookte thee kan je water van ongeveer 90 graden gebruiken.
6. Tip: laat je thee niet te lang trekken
Een veelvoorkomende fout: thee te lang laten trekken. Daardoor wordt de thee bitter en bovendien bevat thee die langer trekt ook meer cafeïne. Laat daarom je thee niet langer dan 5 minuten trekken en volg vooral de voorschriften op de verpakking. Witte thee, groene thee en oolong thee laat je best zelfs maar maximum 2 minuten trekken.
7. Tip: gebruik geen water dat al eens gekookt heeft
Water dat al eens gekookt heeft, bevat minder zuurstof. Dat heeft een invloed op de smaak van je thee. Gebruik dus steeds vers water wanneer je een kopje of een kan thee zet. Het beste daarvoor is flessenwater, dat is het meest neutraal van smaak.
8. Onze favoriete thee recepten