DIY Ice Tea - Maak je eigen Ice Tea in een handomdraai (10 tips en recepten)

Op een warme zomerse dag zijn er weinig dingen zo verfrissend als een ijskoud glas zelfgemaakte Ice Tea. De frisse smaken van fruit combineren perfect met de bitterzoete, soms nootachtige of zelfs aardse smaken van thee. Bovendien krijg je door de theïne een extra opkikker. Ice Tea is eenvoudig zelf te maken; je hebt slechts enkele ingrediënten en een flinke dosis creativiteit nodig. In dit artikel nemen we je mee in de wondere wereld van Ice Tea en laten we je zien hoe je de perfecte, verfrissende ijsthee zelf kunt bereiden.

Basisrecept voor Ice Tea

We beginnen graag met een eenvoudig basisrecept voor huisgemaakte Ice Tea. Kook eerst een liter water en laat 4 tot 5 theezakjes of (nog beter) 2 tot 3 eetlepels losse thee (zoals zwarte, groene of kruidenthee) trekken volgens de aanbevolen tijd voor warme thee (meestal 3-5 minuten). Verwijder daarna de thee en voeg zoetstof naar smaak toe terwijl de thee nog warm is. Laat de thee afkoelen tot kamertemperatuur en zet deze vervolgens in de koelkast om volledig af te koelen. Voor extra smaak kun je nu optioneel wat vers fruit, zoals perzik of citroen, toevoegen en laten trekken. Serveer de koude thee met ijsblokjes en verse kruiden zoals munt of basilicum.

Vijf tips voor de Perfecte Ice Tea

1. Gebruik kwalitatieve thee

Over het algemeen geldt dat losse thee het meest kwalitatief is. Theezakjes kunnen ook, maar kies dan voor goede kwaliteit. Je kan daarbij zowel groene thee, zwarte thee of infusies gebruiken.

2. Laat de thee zeker niet te lang trekken

Zeer belangrijk: laat de thee niet te lang trekken. Dit zorgt immers voor een bitter resultaat. Gebruik de tijd die aangegeven staat op de verpakking, of zelfs iets minder indien je een minder sterk resultaat wenst.

3. Voeg voldoende zoete smaken toe

Het leuke van Ice Tea is dat het zoet en bitter combineert. Net die combinatie zorgt voor een superverfrissend accent. Het is daarom belangrijk dat je voldoende zoete smaken toevoegt. Denk daarbij aan honing, suiker, siropen of volledige stukken fruit.

4. Ice Tea moet ijskoud zijn

Zoals de naam het zegt, moet Ice Tea ijskoud zijn. Voorzie daarom voldoende tijd voor het afkoelen en serveer de ijsthee met veel ijs. Voor dat laatste kan je trouwens ook bevroren fruit of besjes gebruiken. Of maak deze verrassende ijsblokjes met aardbeien en citroengras: een overheerlijk accent in je Ice Tea!

5. Zorg voor een creatieve afwerking

Je zelfgemaakte Ice Tea kan je beschouwen als een originele mocktail. Werk ze daarom ook creatief af. Gebruik een mooi en kleurrijk glas en voeg net voor het serveren verse kruiden, besjes, bloemetjes of zelfs een hele chilipeper toe. 

Vijf heerlijke recepten voor Ice Tea

Kan je niet wachten om de handen uit de mouwen te steken? Met onderstaande 5 heerlijke recepten bereid je deze zomer je eigen Ice Tea in een handomdraai:

Gember-limoen iced tea
Ice Tea met bloemetjes
Vietnamese ijsthee met limoen
Kamille-aardbeien iced tea
Frozen bellini mocktail (mocktail met perzik Ice Tea)

Lees ook...