DiverXo – Uitdagende fusion keuken in Madrid

Het driesterrenrestaurant Diverxo, gelegen in het NH Hotel in het centrum van Madrid, is één van de meest creatieve gastronomische restaurants in Spanje. Het restaurant opende de deuren in 2007 maar het was pas na de release van hun beroemde PR film dat het restaurant een echte hype werd. Het promofilmpje brengt op een dramatische, hoogst originele manier in beeld hoe Chef David Muñoz de gastronomie benadert. Het filmpje heeft duidelijk goed gewerkt: het restaurant was in enkele weken volledig volgeboekt en reserveren (uitsluitend via de website) is vandaag zo goed als onmogelijk.

Diver XO

Chef David Muñoz is de 'enfant terrible' van de Spaanse gastronomie. De chef deed ervaring op bij inventieve Aziatische restaurants zoals Hakkasan en Nobu in Londen. Vandaag gebruikt hij deze ervaring in zijn eigen restaurant waar hij de Aziatische, Franse en Spaanse keuken mixt om er een unieke fusion keuken mee te creëren. Naast DiverXO is David ook verantwoordelijk voor het Street Food Concept StreetXO, gelegen in het El Corte Ingles winkelcentrum in het winkelcentrum van Madrid.

In de keuken van David Muñoz speelt ervaring een zeer grote rol. Bij DiverXO creëert hij met zijn gerechten sensationele gastronomische kunstwerken waarbij de grenzen van de hedendaagse gastronomie vervagen. De gerechten worden geserveerd als ‘canvassen’ en worden gedeeltelijk bereid aan tafel, wat voor een hoge interactie zorgt met de gasten. Een voorbeeld van zo’n canvas vind je op deze link. Tijdens een maaltijd bij DiverXO worden de gasten constant geëntertaind. Zo kreeg de Njam!-redactie op een bepaald moment van een van de obers een lepel met pikant maïs poeder in de mond geduwd, op een ander moment moest iedereen rechtstaan om een vloeibaar hapje uit een roos boven de tafel te plukken.  

Diver XO

De smaken van David’s gerechten zijn vaak nogal extreem en de combinaties uitdagend. Zo wordt in het gerecht "“Round trip to Signapore passing for the Costa Brava” chili krab gecombineerd met Andalusische kruiden, een Aziatisch "Suquet", Canarische chips, cocotxas, kokkels, gember en kefir lime. Het gerecht “Welcome to the Paris of the 70’s Dabiz version”, waarmee de chef de gasten onderdompelt in de sfeer van Parijs in de jaren ’70, combineert dan weer lam met oesters. Bij sommige gerechten is het echter niet de bedoeling dat alles op het bord samen wordt gegeten, maar wel dat men afzonderlijk van de verschillende ingrediënten proeft. Hiermee doorbreekt de chef de grenzen van de hedendaagse gastronomie en bepaalt hij zelf hoe zijn gerechten ervaren moeten worden. De bediening van DiverXO draagt bij aan de unieke ervaring: chef-koks en kelners dragen een circusachtig kostuum en brillen zonder glas.

Diver XO

Ook het interieur van het DiverXO is op zijn minst uitzonderlijk te noemen. Op de muren spotten we varkens met vleugels, grote zwarte vlinders, en reusachtige mieren. We nemen plaats in futuristische stoelen en krijgen water geserveerd uit een gigantisch ijsje. Verder zien we nog een tafel met tien tafelpoten, een grote voorbereidingskeuken midden in het restaurant met dampkappen in de vorm van blokken, en veel neonlichten. Een interessant geheel, dat is het minste wat we kunnen zeggen!

Bij DiverXO hebben gasten keuzen uit 2 menu’s: El XOW (145€) en El Glotón XOW (200€). Beiden worden beschreven op de website als ‘Unique cuisine marked by intense sensations and raw creativity’. En dat kan de Njam!-redactie na een uitzonderlijke maaltijd enkel beamen.

Meer informatie over dit unieke restaurant vind je op www.diverxo.com/en.  

Sven & Frank van de njam!-redactie

Lees ook...