Diepvriesgroenten en -fruit 10 keer anders

De laatste jaren krijgen groenten en fruit steeds vaker een belangrijke of zelfs de hoofdrol in ons bord. Bij voorkeur vers, maar diepvriesgroenten of -fruit zijn in verschillende bereidingen een prima alternatief. Groenten of fruit invriezen of ingevroren kopen, heeft vele voordelen. Je kan gemakkelijker doseren, hebt altijd een voorraadje in huis en het kan zowel tijd als centen besparen. Het cliché dat ze minder gezond zouden zijn, is bovendien niet (helemaal) waar. Als diepvriesgroenten en -fruit na het oogsten snel verwerkt en ingevroren worden, blijven de vitamines en andere voedingsstoffen goed bewaard. Wij verzamelden 5 tips en 5 recepten met diepvriesgroenten en -fruit waarmee je gegarandeerd origineel uit de hoek kan komen.

5 tips om groenten en fruit in te vriezen

  • Droog invriezen

Het is belangrijk dat je het fruit en de groenten goed wast vooraleer je ze invriest, maar even belangrijk is dat ze volledig droog zijn. Anders heb je risico op vriesbrand en kleven de stukken gemakkelijker aan elkaar. Groenten kan je best ook even blancheren, zo behouden ze beter hun kleur, smaak en textuur. Zoals hierboven reeds aangehaald is het zeer belangrijk dat je zo snel mogelijk na de aankoop (of zelfs na het oogsten) invriest.

  • Geportioneerd invriezen

Het is verleidelijk om fruit en groenten in hun geheel in te vriezen. Maar dan zit je natuurlijk achteraf ook met de volledige ingevroren stukken. Denk daarom vooraleer je de stukken invriest even na over hoeveel je waarschijnlijk zal gebruiken. Appels, peren, bananen, citrusvruchten, komkommers, tomaten of aubergines kan je in schijfjes snijden en naast elkaar (bv. op bakpapier, in een plastic zak of bakje) invriezen. Druiven, bessen en kleine tomaatjes kan je wel in hun geheel invriezen, maar ook best naast elkaar zodat ze niet aan elkaar vriezen. 

  • Bewaren en ontdooien

Je kan fruit en groenten die ingevroren zijn, best binnen de 4 maanden consumeren. Daarna gaan smaak en textuur snel achteruit. Om de datum te onthouden kan je etiketjes toebrengen op de verpakkingen. Eet het fruit en de groenten ook zo snel mogelijk op na het ontdooien. Houd er tenslotte rekening mee dat het meeste fruit en de meeste groenten na ontdooien zacht worden. Ze lenen zich daardoor beter voor sauzen of andere vloeibare bereidingen. 

  • Vries ingrediënten voor 1 bereiding samen in 

Wat wij zelf vaak doen, is ingrediënten voor 1 bereiding samen invriezen in 1 zakje of bakje. Bijvoorbeeld alle groenten voor een spaghettisaus. Of alle ingrediënten van onze favoriete smoothie. Je haalt dan 1 zakje uit de diepvries, doet alles in de blender, en hebt in no time een verse smoothie. 

  • Wees creatief met restjes

Invriezen is eigenlijk het leukste met restjes. Je kan er creatief mee omspringen en het is geen ramp als er eens iets mislukt. Enkele voorbeelden:

Overschot komkommer: maak een spiraal van de schil en vries dit in in ijsblokjes. Perfect voor in een gin-tonic!
Rest van een citroen (of perzik): snij in partjes en vries afzonderlijk in. Heerlijk in ice-tea of een andere frisdrank in de zomer.
Verse kruiden: kneus de kruiden en vries in als ijsblokjes met ofwel water (voor in cocktails) ofwel olijfolie (voor in sauzen)

5 lekkere recepten met ingevroren groenten en fruit:

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...