De Zomertafel met nieuwe njam!-chef Lore Moerman

In het nieuwe njam-programma 'De Zomertafel' bereiden verschillende chefs in duo zomerse “shared food gerechten”. Elke chef kiest daarbij zijn of haar eigen gerechten en bereidt deze samen met zijn cooking partner. Zo wordt er uitgepakt met zomerse slaatjes, barbecue gerechten en veel meer. Onder de duo’s is er ook een nieuw gezicht: Lore Moerman. Lore heeft er al een mooi culinair parcours opzitten en is nu toe aan haar eerste stappen in de televisiewereld. Wij strikten de kersverse njam!-chef voor een interview.

Dag Lore, laten we beginnen bij het begin: waar is bij jou de liefde voor lekker eten ontstaan?

Thuis, en dan vooral door mijn moeder. Ze kookte graag en goed en culinair genieten stond bij ons dan ook vaak centraal. Vooral op vrijdagavond en in het weekend. Ik heb van haar de echte basis van het koken geleerd: goede sauzen, echte mayonaise, enzovoort. Die goede kookbasis is voor mij dus altijd vanzelfsprekend geweest. Ik heb zelf ook veel in de horeca gewerkt, bijvoorbeeld als student in brasserieën aan de kust. Er was en is iets aan de horecasfeer die me echt aantrekt. Na mijn studies Germaanse stelde ik me dan ook de vraag: wil ik niet liever iets gaan doen dat me echt interesseert? Ik volgde daarom nog een jaar hotelschool voor volwassen, zo had ik dat diploma toch maar achter de hand als back-up.

Je deed nadien ervaring op in klasse restaurants zoals onder meer Wout Bru en Auberge Du Pêcheur. Hoe was die ervaring? 

Na dat jaar hotelschool had ik de smaak eigenlijk nog meer te pakken. Daarom ging op stage bij Auberge Du Pêcheur en nadien bij Wout Bru. Dat was vaak hard, maar ook heel leerrijk. Ik was er eigenlijk al een van de oudste en moest vaak samenwerken met jongere gasten. Zij hadden vaak heel wat meer ervaring dan ik. Dat was soms vreemd, maar ik kom gelukkig goed overeen met mannen en jongere mensen en de sfeer zat dus altijd goed. Ik kreeg dan ook appreciatie voor wat ik deed en dat was fijn.

Wat heb je in deze grote restaurants vooral geleerd? 

Ik leerde er vooral dat alles eigenlijk valt of staat met een zeer goede basis: een zelfgemaakte visfumet, goede fonds, een lekkere aardappelbereiding. Vaak eenvoudige zaken die niet moeilijk te maken zijn, maar wel de basis vormen van je gerecht. En dat maakt net het verschil.

Vandaag ben je chef en eigenares van restaurant Bodo in Gent. Kan je ons daar iets meer over vertellen?

Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehad dat ik zelf ooit met een eigen zaak wou beginnen. Ik hield dan ook steeds een oogje open voor interessante panden. Via een vriend die op café over een pand vertelde dat te koop stond, heb ik mijn plaatsje ontdekt. Ik was de eerste die het zag toen het te koop stond en heb het direct gekocht.

Het interieur en de sfeer van mijn zaak vind ik zeer belangrijk. Ik wou iets doen wat mooi en stijlvol is, maar ook gezellig. Daarvoor baseerde ik me op een Finse architect die veel werkt met hout en gezellige accenten zoals gebakken rode tegeltjes. In mijn restaurant ontdek je vandaag een beetje een mix van verschillende stijlen, architecturaal zonder daarbij te ‘clean’ te zijn.

Ik serveer bij Bodo comfort food met vele internationale invloeden, van Noord-Afrikaans tot Italiaans. Het is echt gezellig eten, niet te complex, maar wel lekker. Toch is het ook eigentijds door het internationale aspect. Ik gebruik daarbij veel groenten maar een echt gezonde keuken is niet direct het uitgangspunt. Er komt ook boter, saus en kaas aan te pas, zolang het maar lekker is (lacht)!

Kan je ons iets vertellen over je rol in het njam!-programma De Zomertafel?

Het is een zomers kookprogramma waar ik samen zal koken met Dominique Persoone. We zijn allebei West-Vlamingen en dat geef natuurlijk al een leuke dynamiek. Samen koken we gerechten die vaak geïnspireerd zijn op de Noord-Afrikaanse keuken. Hij heeft zijn gerechten waar ik dan bij help, en omgekeerd. Zoals je kookt met twee vrienden. We maken elke twee of drie gerechten per aflevering. Zeer gezellig!

Het concept van het programma draait rond Shared Food. Is dit iets wat je in jouw restaurant ook doortrekt?  

In zekere zin wel. Ik werk vrij veel met hapjes en voorgerechten die je kunt delen. Ik vind dat gezellig omdat je dan verschillende dingen kan proeven. Voor het hoofdgerecht is het wel ieder voor zich (lacht)!

Wat is je favoriete sharing gerecht?

Ik houd echt van aperitieven. Alles wat je daarbij snel kan eten, vind ik heerlijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan klassieke toastjes met zelfgemaakte krab- of tonijnsalade. Heerlijk!

Met welke chef zou je het liefst eens koken of ‘Food Sharen’? 

Ik vind dat Michaël Vrijmoed een superleuke stijl van koken heeft. Maar ook met Kobe Desramaults of, als het wat klassieker mag zijn, Jeroen Meus, wil ik zeker wel eens koken!

Bedankt Lore, en nog veel succes!

Sven van de njam!-redactie