De zomer van Thierry Theys

Njam!-chef Thierry Theys (°1984) is een een van de jongste chefs ooit die zijn restaurant mocht bekronen met 2 Michelin sterren. Ook in de Gault&Millau gids behaalde hij met Nuance steeds hoge scores (in 2016 nog 17/20) en werd hij in 2010 uitgeroepen tot Jonge chef van het jaar. Koken is Thierry’s passie en zijn leven, en zijn streven naar perfectionisme in de keuken bezorgde hem al snel een plaats aan de culinaire top.

Thierry Theys

In 2014 opende Thierry Bistro Vintage in Kontich, een toegankelijk restaurant met bistrokeuken in een landelijke sfeer. Je kan er genieten van gerechten van vroeger, kwalitatieve vleessoorten, en ook enkele meer creatieve gerechten. 

In zijn programma op njam! ‘Nuances’, doet Thierry de geheimen van zijn gerechten uit de doeken, zodat de geoefende hobbykoks ook thuis aan de slag kunnen.

Maar ook een drukbezette topchef zoals Thierry heeft nood aan vakantie! Op de laatste dag voor zijn zomerverlof konden wij Thierry strikken voor enkele vragen.

Dag Thierry, welke vakanties staan er deze zomer nog gepland?

De komende 3 weken is Nuance  gesloten.  We gaan eerst een weekje weg naar Frankrijk met de familie. Heerlijk uitrusten en tijd maken voor de kinderen: dat is voor mij echt vakantie. Als ik thuiskom wacht er nog een hele berg papierwerk en onze Bistro Vintage is dan ook al terug open. Het rusten is dus van korte duur! 

Kies je ook enkele goede restaurants uit wanneer je op vakantie gaat?

Eigenlijk niet. Vakantie betekent voor mij echt tijd voor de familie en ik probeer dan het werk los te laten. Ik heb niet zo veel nood om dan veel restaurants te bezoeken en kan evengoed van eenvoudige kost genieten. Je moet je werk trouwens af en toe kunnen loslaten: zo komt er nieuwe inspiratie.

Als ik naar Parijs ga, bezoek ik wel veel restaurants. Ik heb er zelf nog gewerkt en ken er verschillende chefs. De stad is voor mij altijd gelinkt aan gastronomie.

Wat zijn je favoriete reisbestemmingen?

Om heel eerlijk te zijn: ik ben het liefste gewoon thuis (lacht)! Tijdens het jaar is het zo druk dat ik daar weinig tijd voor heb en in de vakantie is dat voor ons echt vakantie. In het buitenland gaan we graag naar Frankrijk of het Zuiden van Spanje. Ik heb niet veel nodig om te kunnen genieten en te ontspannen.

Verandert er veel tijdens de zomer in je restaurant?

We werken met een seizoensgebonden keuken dus er zijn altijd zomerse producten die terugkomen: inktvis, sardines, makreel, geroosterd vlees, dorade, venkel, tomaat, Zuiderse groenten, rode vruchten, enzovoort. De producten die in dit seizoen het beste smaken.

In de bistro verandert de kaart overigens ook met de seizoenen en zeker het menu passen we aan naargelang de ingrediënten. Zo staat er nu geroosterde kip met zomertruffel op het menu, en een Zuiders getinte pasta.

Wat is je favoriete zomergerecht?

Inktvis en sardines op de grill, met wat knoflook, of een lekkere zeebaars in zoutkorst.

Wat is je favoriete zomerdrank?

Tonic. Je hoort het, ik ben geen moeilijk man (lacht)!

Tenslotte: nog enkele tips waar we deze zomer lekker kunnen eten?

Wij gaan in de zomer graag mosselen eten in Auberge des Moules in Philipinne, net over de Nederlandse grens. Je kan er genieten van super verse, heerlijke mosselen, met veel groenten. Het is er ook zeer gezellig zitten op het terras, en ze hebben een goede bediening.

Echt gastronomisch blijft Hof Van Cleve, met het prachtige zomerterras, de absolute nummer 1 voor mij.

Bedankt, Thierry!    

Meer informatie vind je op:

njam.tv/chefs/thierry-theys 

resto-nuance.be

bistrovintage.be 



Sven van de njam!-redactie

Copyright Foto’s: Adriaan Van Looy 

 

Lees ook...