De Sterrenkaart Nederland - Een eerste kennismaking met restaurants O&O, Rijks, De Librije, Da Vinci en Pure C

In het nieuwe programma 'De Sterrenkaart - Nederland’ kan je vanaf zondag 1 maart binnenkijken in de keuken van vijf Nederlandse sterrenrestaurants. Nederland telt ondertussen meer dan 100 Michelinsterrenrestaurants en heeft meer twee- en driesterrenzaken dan België. In het programma nemen we een exclusieve kijk achter de schermen bij restaurant O&O in Sint Willebrord (1 ster), Rijks in Amsterdam (1 ster), De Librije in Zwolle (3 sterren), Da Vinci in Maasbracht (1 ster) en Pure C in Cadzand (2 sterren). In elke aflevering van het programma zal één chef en zijn restaurant centraal staan. De chefs worden op de voet gevolgd en onthullen hun interessante verhaal tijdens openhartige gesprekken. Vandaag laten we jullie graag een eerste keer kennismaken met de vijf chefs en hun restaurant.

  • Joris Bijdendijk met restaurant RIJKS (Amsterdam, 1 Michelin ster)

Restaurant RIJKS is het restaurant van de bekende Nederlandse chef Joris Bijdendijk. Het is gelegen in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum in Amsterdam. Joris laat zich als chef inspireren door ingrediënten van Nederlandse bodem en noemt zijn keuken daarom de ‘keuken van de Lage Landen’ of ‘Low Food’. De producten worden met veel respect voor het ingrediënt geserveerd in pure en hoogst smaakvolle gerechten. Op de kaart vind je bereidingen zoals “pom van geitenbok”, “drooggerijpte eend met pompoen”, of “wortelcake met ricotta”. In 2016 kreeg Rijks een eerste Michelinster, in 2019 een score van 17/20 in de Nederlandse Gault&Millau gids.

  • Jonnie Boer met restaurant De Librije (Zwolle, 3 Michelin sterren)

Over de Librije hadden we het al uitgebreid in een vorig artikel op deze website. De Librije heeft al 16 jaar lang 3 Michelin sterren en is volgens velen het beste restaurant in Nederland. Het is het levenswerk van Chef Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse Boer. Samen bouwden zij het restaurant uit tot een ware culinaire tempel die bekend is over de hele wereld. Chef Jonnie Boer wordt daarom beschouwd als een van de peetvaders van de Nederlandse gastronomie. Lokale producten vormen zijn belangrijkste inspiratiebron en die combineert hij in creatieve, gedurfde gerechten. Sinds 2014 is het restaurant gevestigd in de oude gevangenis van Zwolle. De gasten genieten van de maaltijd op het voormalige binnenplein en men kan er ook slapen in de (luxueus gerenoveerde) cellen.

  • Danny Tsang met restaurant O&O (Sint Willebrord, 1 Michelin ster)

Chef Danny Tsang en zijn vrouw Helena runnen al meer dan 30 jaar restaurant O&O. Je kan hun restaurant ontdekken in Sint Willebrord, gelegen op zo’n 20 minuten rijden van Antwerpen. Danny en Helena combineren fijne Oosterse gerechten met een uitstekende wijnselectie. In het bord ontdek je invloeden uit Maleisië, Singapore, Thailand, Hong Kong en Japan, aangevuld met lokale ingrediënten en klassieke Franse bereidingen. Prachtige producten zoals oesters, langoustines, kreeft, truffel en wagyu hebben een belangrijke plaats op de kaart. Restaurant O&O is bovendien een echt familierestaurant en ook de kinderen staan mee in de zaak. In 2018 kreeg het restaurant een eerste Michelinster. 

  • Margo Reuten met restaurant Da Vinci (Maasbracht, 1 Michelin ster)

Da Vinci is al 26 jaar lang een gevestigde waarde in Nederland. Margo Reuten staat aan het fornuis in de keuken en is de enige vrouwelijke sterrenchef van Nederland. De nabijgelegen scheepswerven vormden de inspiratie voor de inrichting van het restaurant. Vandaag eten de gasten er in een moderne setting met uitzicht op de haven. Margo Reuten werkt graag met topproducten zoals tarbot, kreeft en kaviaar en verwerkt deze in hedendaagse gerechten geïnspireerd op een klassieke basis. Da Vinci heeft ook een “Vinoteca” of wijnkamer met een collectie van ruim 1000 verschillende wijnen uit de hele wereld.

  • Syrco Bakker met restaurant Pure C (Cadzand, 2 Michelin sterren)

Chef Syrco Bakker is een van de culinaire apostelen van de bekende driesterrenchef Sergio Herman. Sergio vertrouwde Syrco de keuken van restaurant Pure C in Cadzand toe. Het restaurant is gelegen op een prachtige locatie aan het strand en is een adres waar elke foodie zeker geweest moet zijn. Syrco serveert er een creatieve, zuivere keuken waarbij de natuur de rode draad vormt. In 2011 werd hij bekroond met een eerste Michelinster, in 2018 volgde de tweede. Pure C werd begin dit jaar volledig vernieuwd en is dus een (her)bezoekje meer dan waard.


Veel kijkplezier!

Sven van de njam!-redactie