Heerlijk, Kerstmis! Genieten met vrienden en familie van al het lekkers aan een goed gevulde tafel, de geur van dennen en een brandend haardvuur, de cadeautjes onder de Kerstboom… Geen wonder dat deze periode voor velen het hoogtepunt van het jaar is. Het kerstmenu is vaak een onderwerp waar al weken op voorhand over gepraat wordt. En terecht, want het mag dan eens wat meer zijn. Ook al zijn wij bij njam! fan van een gastronomisch diner, er gaat op Kerstavond eigenlijk niets boven een heerlijke kerstkalkoen. Maar hoe begin je daaraan? Wij helpen je graag verder in 5 ‘hands-on’ stappen.
Stap 1: de aankoop
Rond de feestperiode kan je op verschillende plaatsen kalkoenen kopen. Vind je toch moeilijk een goed exemplaar, ga dan langs bij een echte slager of poelier. Een grote kalkoen oogt mooi op tafel, maar de grotere exemplaren zijn vaak wat minder van kwaliteit. Probeer daarom een kalkoen te kopen van 3 tot 4 kilogram. Voor de portionering rekenen wij ongeveer op een halve kilo per persoon.
Industriële kalkoenen zijn minder van kwaliteit, bekijk daarom altijd de herkomst vooraleer je tot de aankoop overgaat. Ook hier betekent bio vaak een betere smaak. De kop en de poten moeten rozig zijn, dit bewijst dat de kalkoen niet te oud is.
Stap 2: een goede voorbereiding
Je voorbereiding begint natuurlijk met de keuze van een lekker recept. Enkele van onze favorieten:
Als je jouw kerstkalkoen wilt vullen, moet ze eerst uitgebeend worden. Dat vraagt wat voorbereidingen en je begint hier best de dag vooraf aan. In dit recept van Jan Buytaert ontdek je hoe je stap voor stap de kalkoen kan uitbenen. Je kan ze natuurlijk ook ontbeend kopen als je tijd wilt besparen, of zelfs een volledig gevulde kalkoen kopen.
Stap 3: de perfecte bereiding
Haal je kalkoen een uurtje vooraf uit de koelkast zodat ze alvast op kamertemperatuur kan komen. Ondertussen kan je beginnen aan de vulling en je bijgerechtjes.
Een groot gevaar bij de bereiding van kalkoen is te droog vlees. Dit is trouwens de reden waarom kalkoen zo vaak gevuld wordt. Zo’n vulling maakt het geheel extra sappig en smaakvol en net dat tikkeltje feestelijker. Het is bovendien helemaal niet moeilijk. Wij starten meestal met een basis van gehakt en ui en vullen die aan met noten, rozijnen, spek, of zelfs truffels of ganzenlever.
Hoe lang je een kalkoen moet bakken, is afhankelijk van de grootte. Voor een kalkoen van 3 kilogram moet je zo’n 2 à 3 uur rekenen. Bak ze altijd eerst een 30 minuten op een hogere temperatuur van 220 graden en verlaag daarna de temperatuur naar 170 graden (gedurende twee uur). Om zeker te zijn dat je kalkoen perfect gaar is, gebruik je best een temperatuurmeter. Zo’n 73 graden is perfect. Geen temperatuurmeter? Gebruik een lange naald of breipen, steek deze in een vlotte beweging in de kalkoen en houd ze vervolgens tegen je lip om de temperatuur na te gaan. Gebruik het braadvocht om regelmatig te overgieten en aluminiumfolie om te kalkoen te bedekken.
Stap 4: bijgerechten
Ook al ziet je kalkoen er best indrukwekkend uit, enkele leuke bijgerechtjes maken het feest compleet. Enkele tips:
Stap 5: serveren en… genieten!
Serveer de kalkoen altijd eerst in zijn geheel, dat zorgt voor een feestgevoel aan tafel. De versnijding kan eventueel daarna terug in de keuken. Wat drink je bij zo’n kalkoen? Dat is eigenlijk wat afhankelijk van de vulling. Is die krachtig, ga dan voor een krachtige rode wijn zoals een malbec of een goede Bordeaux. Is je vulling echter aan de zachtere of zoetere kant, kies dan voor een witte wijn met houtlagering, of een Belgisch (kerst)biertje.
Smakelijk en fijne feesten!
Sven van de njam!-redactie