De Garde van Gert

Gert Verhulst, of Gertje voor de vrienden en de Vlaamse kinderen, groeide door de jaren heen uit tot één van de bekendste televisiegezichten in België. De sympathieke Antwerpenaar startte zijn carrière bij BRT in 1987 en werd samen met Samson groot in de bekende serie ‘Samson en Gert’. In 1996 richtte hij samen met Danny Verbiest en Hans Bourlon Studio 100 op. Gert is echter ook gepassioneerd door lekker eten en in 2010 was hij, samen met Peter Goossens en Hans Bourlon, verantwoordelijk voor de oprichting van de culinaire zender njam!. Sinds maandag staat hij op zijn eigen zender voor de eerste keer zelf voor de camera in het nieuwe programma ‘De Garde van Gert’. Wij wisten een plaatsje te bemachtigen in Gert’s drukke agenda en konden hem even ‘op de rooster leggen’.

Gert

We kennen Gert Verhulst vooral van Studio 100, maar niet iedereen weet dat je ook een grote foodie bent. Vanwaar komt de liefde voor de gastronomie?

Een grote foodie is een groot woord (lacht). Ik eet gewoon graag, zoals de meesten Vlamingen, en ga ook graag op restaurant. De gezonde interesse in lekker eten en drinken zit ingebakken in onze cultuur en de passie kregen we van thuis uit mee: er werd steevast goed gegeten en goed gefeest. Lekkere Vlaamse klassiekers zoals een goede pot mosselen of gebraden kippetjes aan het spit. Dat is echt genieten!

Heeft deze passie ook geleid tot het oprichten van njam!?

Ik kijk zelf eigenlijk heel graag naar kookprogramma’s. Het is interessant om te zien hoe de chefs met verschillende ingrediënten een topgerecht kunnen creëren. Daarnaast heb ik ook een interesse in de zakelijke kant van het runnen van het restaurant, iets wat we ook aan bod laten komen op njam!. Vaak zijn de chefs eenvoudige mensen die een passie en talent voor gastronomie combineren met een zakelijk aspect, en dat is ontzettend knap.

Sinds maandag ben je te zien in het nieuwe njam!-programma ‘De Garde van Gert’. Waarover gaat het programma?

De Garde van Gert is een kookprogramma waarin ik samen met één van de njam!-chefs een gerecht bereid in 30 minuten. Het worden gerechten die iedereen ook thuis kan maken en je kan bij wijze van spreken mee koken tijdens het programma. Het unieke aan ‘De Garde van Gert’ is dat het in één keer wordt opgenomen en nadien niet meer wordt gemonteerd. Zo kunnen de mensen niet bedot worden en zien ze elke stap in het kookproces. Er zal niets klaarstaan en we bereiden alles van A tot Z in een half uur tijd. Zo maken we bijvoorbeeld een risotto waarbij we het volledige proces weergeven. Ik neem de eenvoudigere taken voor mijn rekening en zorg voor de gezellige babbel met de chef. En snijden we in onze vingers, dan liggen de pleisters klaar (lacht)! De chefs zullen in het programma ook persoonlijker aan bod komen en ik stel vragen die de mensen zich thuis ook kunnen afvragen. Een programma op mensenmaat dus. Alle njam!-chefs zullen aan bod komen. Ik kijk er echt naar uit om samen met hen in de potten te roeren.

Vanwaar komt de keuze om op njam! met een eigen programma te beginnen?

Eigenlijk gewoon omdat ik het graag doe. Ik ken de chefs allemaal goed en het is heel fijn om met hen in de keuken te staan. Het programma wordt zowel informatief als entertainend en we zullen elkaar zelfs wat plagen om het allemaal plezant te maken. Enkele jaren geleden kreeg ik al de vraag om op njam! iets te doen maar ikzelf en de zender waren er toen nog niet klaar voor. Ik kom binnenkort terug op televisie op andere zenders, en nu is de tijd wel rijp om ook op njam! met een programma te starten.

Gert

Kook je thuis ook veel, en hoe zou je je eigen kookstijl thuis typeren?

Als ik tijd heb, probeer ik thuis wel te kokerellen. Jammer genoeg gebeurt dat wat te weinig en is het vooral mijn vriendin die thuis kookt. De klassieke Vlaamse keuken komt bij ons het vaakst aan bod. Topgastronomie is fijn, maar niet om elke dag van te genieten. Geef ons maar lekkere, echt Vlaamse gerechten. Zo heb ik het van thuis meegekregen en zo wil ik het ook aan mijn kinderen doorgeven.

Wat is je favoriete soort keuken?

De klassieke Vlaamse keuken is voor mij de lekkerste. Ik kan ook genieten van de Oosterse keuken of de fusion keuken. Het leuke aan Aziatische gerechten is dat ze meestal vrij licht zijn en ook niet te moeilijk om zelf te bereiden. Sushi en sashimi bijvoorbeeld, heerlijk!

De zomer loopt stilaan op zijn einde. Wat zijn de beste gerechten die je deze zomer hebt gegeten?

Ook hier komen we weer terug bij die klassieke Vlaamse keuken (lacht)! Ik heb namelijk in ons stamcafé uitstekende varkenswangetjes gegeten, bereidt door de bazin. Het was een gezellige kaartavond onder vrienden en we kregen honger. De uitbaatster dook prompt de keuken in en verraste ons allemaal met verrukkelijke varkenswangetjes. Het water loopt me in de mond als ik eraan terugdenk. We zijn daarnaast deze zomer op cruise geweest en hebben daar super lekker gegeten. De chef aan boord was een Vlaming en hij toverde elke dag opnieuw een sterrenmaaltijd tevoorschijn. Dat heb ik nadien ook wel gemerkt op de weegschaal: er was zo’n 5 kilo bijgekomen! Maar het was echt genieten. Topproducten, gerechten van zeer hoge kwaliteit en een super toffe sfeer.

Plan je je vakantie ook vaak in het teken van gastronomie?

Ik plan wel af en toe echt gastronomische trips. Zo ben ik met Roger van Damme ooit naar Spanje gevlogen, om El Bulli en El Celler de Can Roca te bezoeken. Je kan in Spanje super goed eten en de prijs/kwaliteit verhouding is er zeer goed. Zo hebben we ook mooie herinneringen aan een etentje bij Quique Dacosta in Dénia. Vorig jaar waren we in Toscane en ook daar hebben we culinair genoten. Het is natuurlijk een heel ander type keuken, maar ik kan zo genieten van die eenvoudige, smaakvolle gerechten met topproducten.

Wat zijn je favoriete restaurants in binnen- en buitenland?

In België zijn we op gastronomisch vlak verwend: er zijn zo veel fantastische restaurants! De restaurants van alle njam!-chefs behoren zeker tot mijn favorieten. Ze zijn allemaal verschillend, van klassiek tot zeer modern, en de chefs zijn stuk voor stuk gepassioneerde culinaire kunstenaars. In de restaurants van Sergio Herman kan je ook heel lekker eten en daar zit de prijs/kwaliteit verhouding zeer goed. In het buitenland heb ik heel goede herinneringen aan Spanje. El Celler de Can Roca is mijn favoriet qua smaken, El Bulli qua ervaring. Maar ook bij Quique Dacosta is het echt genieten.

Tenslotte: met welke andere projecten rond gastronomie ben je momenteel nog bezig?

Voorlopig niet echt. Voor njam! blijf ik natuurlijk veel doen en daarmee is mijn bord al goed gevuld (lacht)!
Meer weten over De Garde van Gert op njam! www.njam.tv

Lees ook...