De culinaire topsteden van 2016

2016 wordt vast en zeker een culinair topjaar. Nooit eerder was het gastronomische aanbod zo uitgebreid én populair. En die trend merken we niet alleen in België: ook in andere landen over de hele wereld wint de gastronomie aan populariteit. Culinaire citytrips worden dan ook steeds populairder. De Njam!-redactie selecteerde voor jullie enkele steden waar je dit jaar op culinair gebied zéker aan je trekken komt.

Rotterdam

Hollandse kaas

De Nederlandse havenstad Rotterdam is al even aan een culinaire opmars bezig. In 2016 wordt die trend voortgezet en zullen lekkerbekken kunnen genieten van een enorm culinair aanbod. Naast verschillende toprestaurants (zoals Fred, Joelia, of Parkheuvel) vind je er ook talloze hippe eettentjes (probeer zeker Ballroom voor meatballs, de Pasta kantine voor pasta, of Meat voor vlees van topkwaliteit). De markthallen van Rotterdam zijn ondertussen wereldbekend en vormen een culinaire ontmoetingsplek waar je kan eten, drinken en shoppen.

Barcelona

Barcelona

De Spaanse kuststad Barcelona blijft haar naam als gastronomische topbestemming eer aandoen. Albert Adrià, die we kennen van El Bulli, opent er dit jaar zijn 6e restaurant: Enigma. Het wordt het gastronomisch vlaggenschip van zijn culinaire imperium en we zijn dan ook zeer benieuwd. Zijn andere restaurants, zoals Tickets en Hoja Santa, blijven natuurlijk ook de moeite waard. Maar Barcelona is veel meer dan Albert Adrià alleen. De bekende markt ‘Mercat de La Boqueria’, de talloze tapasbarretjes, de vele sterrenrestaurants, de visrestaurants langs de kust, … het culinaire aanbod is er eindeloos!

Tokyo

Sushi

Tokyo mag in deze lijst niet ontbreken. Niet direct bij de deur, maar als foodie moet je er geweest zijn! Japan beschikt als land over het meeste Michelin sterren ter wereld en Tokyo neemt daarbij een groot deel voor haar rekening. Je ontdekt er een duizelingwekkend aantal toprestaurants die het beste bieden van de Japanse keuken. Onze tip? Probeer zeker een plaatsje te bemachtigen bij Sushi Mizutani, één van de beste sushi-restaurants ter wereld. Naast de gastronomische restaurants biedt Tokyo ook vele alternatieven voor als je wat minder geld wilt uitgeven. Ga zeker op zoek naar de ‘izakaya’: een soort van Japanse tapasbars waar je van kleine, kwalitatieve snacks geniet met een biertje of saké.  Ook de bekende Tsukiji vismarkt is absoluut een bezoekje waard. 

San Sebastian

San Sebastian

San Sebastian, gelegen in Baskenland in Spanje, is niet alleen de culturele hoofdstad van Europa in 2016, het is ook een belangrijke culinaire hotspot. Alles in deze stad draait immers om eten: de ochtendmarkt La Brecha, de ‘pinxto’ (tapas) barretjes, de bekende sterrenrestaurants, de lekkere wijnen, … De toprestaurants Akelarre, Arzak, Martín Berasategui en Mugaritz behoren zelfs tot de beste restaurants ter wereld. Op een uurtje rijden vind je ook het restaurant Asador Etxebarri, bekend om zijn fantastische grillkeuken, en Azurmendi, ook al één van ’s werelds beste restaurants.

Kopenhagen

Kopenhagen is en blijft een gastronomische topbestemming. Restaurants zoals Noma, Relae en Geranium zetten de Deense hoofdstad op de culinaire wereldkaart, maar de stad heeft zoveel meer te bieden dan enkel toprestaurants! Zo kan je er smullen van het traditionele smørrebrød, de Deense gehaktballetjes ‘frikadeller’, de bekende gravad laks, de nationale drank aquavit (let op: kater-gevaar!), vele fusion specialiteiten, en zoveel meer. Wist je trouwens dat brunchen in Kopenhagen momenteel ontzettend hip is? Velbekomme! (eet smakelijk)

Frank & Sven van de njam!-redactie