De beste Negroni van België

Het MAS in Antwerpen werd even omgetoverd tot een hedendaagse versie van Caffè Casoni. We spoelen even terug naar 1919, naar de dag dat graaf Camillo Negroni zijn favoriete bar in Firenze bezocht met een speciaal verzoek voor barman Fosco Scarselli. Graaf Negroni bestelde steevast een ‘Americano’, maar had die dag nood aan iets straffer. De barman ging aan de slag en maakte een variant op de geliefkoosde cocktail van de graaf. In de cocktail die normaal met Campari, rode vermout en bruiswater wordt gemaakt, besloot hij het bruiswater te vervangen door gin om de wens van de graaf te vervullen. Om aan te duiden dat het geen klassieke Americano was, garneerde de barman het glas met een zeste van sinaasappel. Zo ontstond de Negroni, een cocktail die nu (honderd jaar later) een van de populairste cocktails ter wereld is. 

© Foto: Yannick Van Dyck

Om die 100ste verjaardag te vieren besloot Campari een wedstrijd te organiseren. Maar liefst 123 Belgische bartenders schreven zich in om de klassieke Negroni in een nieuw jasje te steken. Na twee strenge selectierondes werden de 10 beste kandidaten uitgenodigd om in het MAS hun creatie live voor een professionele vakjury voor te stellen.  De jury bestond uit vier internationale Negroni-specialisten: ‘il Maestro’ Salvatore Calabrese, Mauro Mahjoub, Luca Picchi en Tommasso Cecca. Voor de Belgische finale werd de jury aangevuld met Nick Bril, de geroemde chef-kok van The Jane**.

© Foto: Yannick Van Dyck

Ook een honderdtal genodigden kregen stemrecht. Die kregen net zoals de jury de kans om alle cocktails te proeven en het verhaal erachter te ontdekken. De finalisten verrasten de gasten en de jury met allerlei creatieve drankjes, zoals de ‘Charlene’. In deze cocktail van de hand van de enige vrouwelijke finaliste Nicole Schellekens (Rosch, Hasselt) werd Campari geïnfuseerd met kaneel en gemengd met een lokale gin en vermout. De cocktail werd afgewerkt met een foam van Rooibos. Jente Gees (The Pharmacy, Antwerpen) tekende voor de meest gewaagde Negroni: op basis van rum, geïnfuseerd met ananas en gele curry, afgekruid met een scheutje opgelost zout. Na een spannende wedstrijd werden Thales De Haulleville (La Pharmacie Anglaise, Brussel) en Tim Devriendt (The Cobbler, Gent) op het podium geroepen, respectievelijk als nummer 3 en 2 in de wedstrijd.

© Foto cocktail Charlene: Yannick Van Dyck

De hoofdprijs was weggelegd voor Hannes Desmedt (Harvey & Lewis en Wineblend, Harelbeke) met zijn creatie ‘Vitis Portón’. De West-Vlaamse barman bedacht een Negroni die heel nauw aansluit bij zijn eigen wereld. Voordat Hannes bartender werd, werkte hij als sommelier in sterrenzaken Hertog Jan*** en Hof Van Cleve***, bij njam!-chefs Gert de Mangeleer en Peter Goossens. Zeggen dat hij iets van wijn kent, is dus een serieus understatement. Hij omschrijft zijn ‘Vitis Portón’ zelf als een heel ‘vineus’ drankje, een cocktail met een heel aanwezige wijntoets. Voor zijn hedendaagse Negroni maakte hij een mix van Campari, met Pisco Portón mosto verde acholado (een Peruviaans distillaat op basis van druiven), Belsazar Dr. Loosen (een vermout op basis van Riesling-wijn) en een zoete sherry Gonzalez Byass Nectar (een versterkte wijn op basis Pedro Ximenez-druiven) om te balanceren. Als garnituur plaatste de jonge sommelier-bartender de drie druivensoorten uit zijn drankje op een Campari-rood stokje.  

© Foto Hannes Desmedt en cocktail Vitis Portón: Yannick Van Dyck

Recept “Vitis Portón!”

Ingrediënten:

  • 30ml Campari
  • 25ml Pisco Portón mosto verde acholado
  • 10ml Gonzalez Byass Nectar
  • 15ml Belsazar Vermouth Riesling edition by Dr. Loose

Bereidingswijze:

- Verzamel alle ingrediënten in een mengglas, gevuld met ijs.
- Stir tot de mix voldoende verkoeld en verwaterd is.
- Zeef het drankje in een voorgekoeld glas en garneer met 3 druiven.

Krijg je ook het water in de mond en ongelooflijk veel zin in een Negroni? Dan is er goed nieuws want van 24 tot 30 juni kan je de cocktail drinken voor het goede doel! Campari en Imbibe Magazine organiseren voor het zevende jaar op rij de (inmiddels befaamde) Negroni week. Meer dan 10.000 bars uit 60 verschillende landen nemen deel aan de actie waarin ze de per verkochte Negroni 1 euro doneren naar goede doelen. Als je wil ontdekken welke bars in jouw buurt deelnemen kan je surfen naar Negroniweek.com of via de app op Mapstr.

Yannick van de njam!-redactie

@yannickvd

Reacties

  • Wees de eerste om te reageren