Dagen zonder vlees: 3 verrassend leuke overlevingstips!

Fan van vleesgerechten? Dan heb je wellicht het gevoel dat je geen dag zonder kan. En toch. Bekende en minder bekende vleesliefhebbers hebben al meermaals bewezen dat ze het wel degelijk een tijdje zonder hun favoriete vleeswaren kunnen stellen. Ga jij de uitdaging ook aan? In het kader van ‘Dagen zonder vlees’ kies je 40 dagen lang voor vegetarische alternatieven. Omdat het goed is voor je gezondheid én voor het milieu. En natuurlijk ook omdat vegetarische maaltijden buitengewoon lekker zijn. Ontdek hier hoe je die 40 vleesarme dagen overleeft!

dagen zonder vlees

1. Dagen zonder vlees, maar mét variatie

Dat onze ecologische voetafdruk schandalig hoog is, weten we al langer. Gelukkig kunnen we daar nog altijd iets aan doen. Met kleine inspanningen, zoals de dagen zonder vlees, moet het lukken om een stuk duurzamer leven. Als je weet dat je voor 1 kg rundsvlees 9 kg graan of soja nodig hebt, besef je meteen dat een vleesarme levensstijl veel beter is voor het milieu. Ook je gezondheid wint erbij: wie te veel vlees eet, loopt een hoger risico op overgewicht, cholesterolproblemen, suikerziekte en hartkwalen.

Moet je daarom meteen vegetariër worden? Natuurlijk niet. Maar 40 dagen lang je vleesconsumptie tot een minimum beperken, daar wint iedereen bij. Bovendien kun je die 40 sobere dagen zonder problemen overbruggen. Door voldoende te variëren, bijvoorbeeld. Vegetariërs zijn allang niet meer veroordeeld tot het verorberen van een tomaat en wat slablaadjes. Integendeel: het aanbod aan lekkere en gevarieerde vegetarische recepten blijft elke dag toenemen. En wat meer is: vegetarisch koken is helemaal niet moeilijk. Met de standaard kooktechnieken kom je al een heel eind.

2. Ga voor het onbekende

Dagen zonder vlees zijn het leukst als je openstaat voor onbekende combinaties en ingrediënten. Op die manier maak je de gastronomische beleving extra spannend, en wie weet ontdek je wel een nieuw lievelingsgerecht. Tip: probeer zeker eens een receptje met vergeten groenten. Denk maar aan pastinaak, schorseneren of rammenas: erg populair in de tijd van onze grootouders, maar het laatste decennium wat naar de achtergrond verdrongen.

3. Geef vleesvervangers een kans

Vleesvervangers. Hun naam klinkt misschien niet sexy, maar lekker zijn ze wel. De jongste jaren vind je in de supermarkt een ruim aanbod aan lekkere en voedzame vleesvervangers, die je dagen zonder vlees wat extra pit geven. Quorn, tofu, tempeh, seitan, … ze staan garant voor een geslaagd avondje tafelen. Probeer bijvoorbeeld eens gebakken tofu met citroengras, een aanrader!

Lees ook...