Culinair wegdromen naar de Malediven

Het kan en mag weer. Reizen is terug van weg geweest en dat zullen we geweten hebben. Vele Belgen zakten deze zomer reeds af richting het buitenland. Meestal bleef dat nog relatief dicht bij huis, maar ook ver reizen komt stilletjes aan terug. Voor dat laatste hebben we een bestemming die we je in dit artikel graag willen aanbevelen. En dat is een van de meest paradijselijke ter wereld: de Malediven. Deze eilandengroep staat bekend om de tropische stranden en de luxeresorts op privé-eilanden. Vandaag nemen we twee resorts onder de loep die beschouwd mogen worden als de gastronomische trendsetters op de Malediven: Soneva Fushi en Soneva Jani.

Glijbanen, geen schoenen en geen nieuws

Zowel Soneva Fushi als Soneva Jani zijn “villa-only resorts” en zijn gelegen op afzonderlijke, idyllische eilanden. Je vindt er paradijselijke eilandvilla’s op het land en adembenemende oceaanvilla’s op het water. Allemaal hebben ze een eigen zwembad, zijn ze voorzien van alle mogelijke luxe en een deel van de villa’s hebben zelfs een eigen glijbaan. In de resorts geldt een “no news, no shoes”-beleid. Gasten worden verzocht om tijdens het verblijf hun schoenen uit te doen en krijgen er geen nieuws te zien of te lezen. Een met de natuur en genieten van het moment!

Kilometerslang ontbijt bij Soneva Fushi

Soneva Fushi was een van de eerste resorts dat inzette op gastronomie op de Malediven. Dat deden en doen ze met een uitzonderlijk restaurantaanbod waar kwaliteit en diversiteit centraal staan. Momenteel zijn er zo’n tien restaurants, waaronder “Out of the Blue”, een restaurantcomplex dat lijkt te drijven op de oceaan, “Fresh in the garden”, een restaurant gemaakt uit hout dat zweeft boven de groentetuinen, en “Shades of Green”, een vegan restaurant waar groenten, fruit en zaden centraal staan. Het ontbijt wordt geserveerd in “Mihiree Mithaa” en omvat een zestal verschillende zones. Het staat bekend als het meest uitgebreide ontbijt ter wereld en dat kunnen we bevestigen. De diversiteit van de ingrediënten en bereidingen is ronduit indrukwekkend en je rekent best op een week om alles te kunnen proeven.

Focus op duurzaamheid

De Soneva hotelketen wordt geroemd omwille van het uitzonderlijke duurzaamheidsbeleid. Zo wordt alle plastic uit hun resorts geweerd en hebben ze op elk eiland een eigen afvalverwerkingscentrum. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en steen en naast mensen zijn ook dieren welkome gasten bij Soneva. Die zie je in de oceaan (dolfijnen!) maar ook op het eiland (de konijntjes bij het ontbijt van Soneva Fushi zijn inmiddels legendarisch). Ook in de keuken wordt de aandacht voor duurzaamheid zoveel mogelijk doorgetrokken.

Sterrenchefs en chocoladesalons 

Het is best mogelijk dat je tijdens een bezoek aan Soneva Fushi of Soneva Jani een bekende sterrenchef tegen het lijf loopt. Zo stond onze njam!-chef Syrco Bakker er reeds aan de stoof. Soneva nodigt immers vaak bekende chefs uit om enkele dagen in hun resorts voor de gasten te koken. Een unieke ervaring en een uitgelezen kans om in een prachtige, intieme setting kennis te maken met de chefs. Soneva Fushi was daarnaast het eerste resort dat uitpakte met een chocoladesalon voor de gasten. In dat salon kan je terecht voor pralines, chocolademelk, ijsjes en andere chocoladecreaties. Het beste nieuws? Het is de hele dag open én inbegrepen in de prijs voor alle gasten! 

Sprookjeswereld bij Soneva Jani

Soneva Jani ligt op zo’n twee uurtjes varen van Soneva Fushi. Je komt er echter terecht in een heel andere wereld. De meeste villa’s liggen er langs een slangvormige stijger pal boven de oceaan en ze zien er uit als kleine kasteeltjes. Ze hebben een heuse kasteeltoren en een glijbaan die uitmondt in de oceaan. Door dat surrealistische uitzicht werd Soneva Jani in geen tijd een hit op de sociale media en bij de sterren der aarde. Je verplaatsen kan per golfkar of per fiets. Wij verkiezen dat laatste: een fietstocht op de houten stijger tussen de villa’s en boven de oceaan is dan ook een onvergetelijke ervaring. 

Het meest romantische restaurant ter wereld

Ook bij Soneva Jani kan je de hele dag door fantastisch eten. Maar er is één restaurant dat de show steelt: de “Crab Shack”. Dit restaurant werd door CNN bekroont tot “World’s most romantic restaurant”. Je eet er met de voetjes in het zand, met de deining van de oceaan op de voor- en achtergrond. De “Crab Shack” is volledig opgetrokken uit hout en je voelt je daardoor als een soort culinaire Robinson Crusoe op een afgelegen paradijselijk eiland. In het bord komen overheerlijke krabben, kreeften en andere delicatessen uit de zee. Blootvoetse luxe op het allerhoogste niveau. 

Veel reisplezier!


Sven van de njam!-redactie