Met de steeds duurder wordende ingrediënten wordt het alsmaar belangrijker om na te denken waarop je kan besparen. Of hoe je slim kan omgaan met restjes. Want ook zo kan je gemakkelijk besparen op je wekelijkse inkopenrekening. Vandaag ontdek je in dit artikel via 10 tips en recepten hoe je creatief kan omgaan met restjes.
Tip: invriezen, invriezen en invriezen
De belangrijkste én gemakkelijkste tip voor restjes: invriezen. Zo voor de hand liggend, dat veel mensen het gemakkelijk vergeten. We hebben echter een extra tip voor deze tip: als je vermoedt dat je met restjes gaat zitten, maak dan extra veel (bijvoorbeeld voor dubbele of driedubbele porties). Die extra porties kan je gemakkelijk per portie invriezen voor later. Zo kan je voordelig en snel dubbel genieten van je kookkunsten!
Tip: verwerk restjes in “vloeibare gerechten”, zoals soepen, bouillons en smoothies
Vele restjes lenen zich uitermate goed tot het verwerken in vloeibare gerechten. De redenen daarvoor zijn eenvoudig: deze vloeibare gerechten zijn eenvoudig te maken, en ze zijn vaak wat langer houdbaar. Over het algemeen geldt dat je groenten het best kan verwerken in soepen, vlees- en kipresten of botjes in bouillons of fonds, en fruit in smoothies. Maar zoals steeds geldt hier ook: laat je creativiteit gerust de vrije loop!
Tip: maak ijsblokjes van overschotten van kruiden
Verse kruiden zijn best duur als je ze in de supermarkt aankoopt. En heel vaak gebruik je ze slechts beperkt voor een of twee recepten. Kruiden zijn jammer genoeg beperkt houdbaar en daardoor wordt de overschot vaak weggegooid. Dat is echter niet nodig: je kan de kruiden in ijsblokvormpjes doen, overgieten met water of olijfolie, en zo invriezen. Wanneer je de kruiden nodig hebt, haal je gewoon een blokje uit de diepvries en verwerk je dit zo in je recept. PS: je kan dit ook perfect doen met wijn of bouillons.
Tip: geef broodresten en korstjes een tweede kans
Brood is nog zo’n ingrediënt dat vaak de vuilnis-of GFT-bak ziet. Jammer! Maar er is een andere oplossing: geef je broodresten of korstjes een tweede kans door ze te verwerken in gerechten of zelfs een tweede leven te geven. Dat kan bijvoorbeeld door er croutons van te maken of wentelteefjes. Je kan ze ook gebruiken om bijvoorbeeld stoofpotjes of soepen dikker te maken. Of mix ze tot broodkruimels die je kan gebruiken als paneermeel.
Tip: kies voor slimme verpakkingen
Slimme verpakkingen zorgen ervoor dat je ingrediënten langer goed blijven. Je kan er dus je restjes ook langer mee bewaren. Er zijn zelfs verpakkingen die uitermate goed geschikt zijn om restjes in te bewaren. Denk daarbij aan hersluitbare zakjes (gripzakjes) – ideaal om fruit en groenten in te vriezen - of hersluitbare tupperware potjes.
Recept: boerenomelet
Het ideale restjesrecept voor groenten. Klaar in een handomdraai en superlekker!
Recept: Quiche met kliekjes uit de koelkast
“Kliekjes” zijn restjes die van een maaltijd over zijn. In dit recept mag je zelf kiezen welke kliekjes je gebruikt. Deze worden vervolgens verwerkt in een smaakvolle quiche in muffinvormpjes, ideaal als lekker tussendoortje.
Recept: soepje van mosselen
Mosselen teveel? Geen probleem! Verwerk ze in dit overheerlijke soepje van mosselen. De schaaldiertjes worden zowel in de soep als voor de afwerking gebruikt, je zal al je restjes dus gemakkelijk kunnen opgebruiken.
Recept: Aardappelenballen gevuld met gehakt en hartige appelsaus
In deze ballen kan je restjes van zowel aardappels, groenten, gehakt als appelen verwerken. Ze vragen wat werk, maar zijn populair bij jong en oud.
Recept: tomatensoep met groentjes
Een heuse ‘restjesklassieker’: groentesoep. In dit recept is een tomatensoep de basis, maar worden er wat heerlijke andere groenten toegevoegd. Ideaal voor al jouw restjes en supergezond.
Sven van de njam!-redactie