British Airways catering Gate Gourmet

British Airways & Gate Gourmet

De njam!-redactie had de unieke kans om een bezoekje te brengen aan Gate Gourmet, het cateringbedrijf achter British Airways dat dagelijks de vliegtuigmaaltijden verzorgt. De vestiging van Gate Gourmet waar de maaltijden voor British Airways bereidt worden bevindt zich op enkele minuten van London Heatrow. Hier worden per dag maar liefst meer dan 30.000 maaltijden geproduceerd. Om en bij duizend werknemers verwerken hier dagelijks tonnen voedsel tot verse, upperclasswaardige gerechten. Gaande van ontbijtjes tot lunches, diners en vieruurtjes.

Fooddesigners

Alles begint bij de fooddesigners. Hun taak is niet alleen er voor zorgen dat de maaltijden aan boord van een British Airways vlucht van een hoog niveau zijn. Een grotere challenge is er voor te zorgen dat de maaltijden in de lucht even goed smaken als op de grond. Dit lijkt evident maar dat is het zeker niet. In de lucht verlies je gemakkelijk 10 tot 30 procent van je smaak waardoor er extra aandacht moet uitgaan naar de kruiding van de gerechten. Elke maand ontwikkeld het team nieuwe menu’s naargelang de bestemmingen, culturen en seizoenen. Vlieg je richting India is de kans groot dat er een kruidige curry op het menu staat. Ga je naar New York dan is de roasted chicken zeker een optie. British Airways streeft er naar op elke vlucht hun hoge kwaliteitslevel te kunnen handhaven. Of je nu naar Atlanta, Tokyo of Parijs vliegt.

In de grootkeukens bereiden de werknemers met de grootste zorg de maaltijden. Versheid staat hier centraal. Maaltijden worden slechts zes uur voor het vertrek van een vlucht verpakt, onmiddellijk koel bewaard en vervolgens vervoerd naar het vliegtuig. Alle afdelingen zijn hier perfect op mekaar zijn afgestemd opdat alles kraakvers én op tijd op het vliegtuig geraakt.

Teatime

Wie aan Engeland denkt, denkt ook meteen aan thee. English breakfast wordt hier dan ook gezien als nationaal erfgoed. Eens op het vliegtuig zit er dus niets anders op dan bij de hostess een lekker kopje te bestellen! Twinings ontwikkelde speciaal voor British Airways een gamma innovatieve blends. Samengesteld om in de lucht te drinken. Wanneer je je op 30.000 ft hoogte bevindt kookt water niet op 100 maar al op 66 graden. Hierdoor kan je je thee op een vliegtuig nooit zo heet drinken als normaal. Ook komen er niet dezelfde aroma’s vrij bij een lagere temperatuur. Ter compensatie daarvan kwam Twinings dus met speciale blends zodat jouw kopje thee in de lucht even goed smaakt als op de grond!

Menu's

Uiteraard mocht er ook geproeft worden. Op ons bord kregen we de First Class menu die British Airways serveert op de A380, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, en meer specifiek op de vluchten naar Johannesburg en LA. Onder andere een zacht geitenkaasje met basilicumcrème, een tortellini van krab en een consommé met truffel waren de ingrediënten van een tongstrelend diner.

What's more to say

Wat een boeiende trip! Ik vond het ongelofelijk om door de keukens van Gate Gourmet te kunnen stappen en van begin tot eind het cateringsproces te kunnen volgen. Dingen die mij zeker zijn bijgebleven zijn de stipheid en netheid waarmee gewerkt wordt en de echt wel topkwaliteit die British Airways en Gate Gourmet handhaven. Ik kijk al uit naar mijn volgende BA vlucht!

Meer foto's van deze trip kan je hier bekijken!

Lees ook...