Bordeaux Ontkurkt: Belgen in Bordeaux

Rock-‘n-roll in het glas én op het bord. Da’s wat topsommelier Andy De Brouwer en chef Dominique Persoone serveren in het nieuwe programma Bordeaux Ontkurkt. Samen trekken ze op culinaire roadtrip doorheen het prachtige Bordeaux. Andy bewijst dat de wijnen uit deze geweldige regio toegankelijk en betaalbaar zijn, terwijl Dominique op zoek gaat naar lokale gastronomische schatten. Verwacht je aan een eigentijdse wijnselectie en een geslaagde foodpairing!

Belgen en de Bordeaux-regio. We hebben er een zwak voor. Chris Cardon van Château La Haye legt uit waarom. Hij is Blankenbergenaar, maar werd verliefd op de Médoc en zijn wijnen. En sommelier Andy De Brouwer en chef Dominique Persoone starten hun avontuur in de vijfde aflevering van Bordeaux Ontkurkt in alle rust, op de oevers van de Gironde.

Château La Haye

De Médoc is een klinkende naam, het is één van de meest gevierde wijnstreken van Frankrijk. Het gebied ligt in het noorden van Bordeaux met als hoofdstad van de Médoc-wijn Pauillac. Vroeger werd er in de Médoc graan geteeld maar eigenlijk was de grond daar te arm voor. Aangezien het wel een topterroir is voor wijn werden de moerassen gedraineerd en wijnranken geplant. In de Médoc liggen heel wat grote châteaux zoals Château Margaux, Rothschild en Latour. Maar ook Château  La Haye van Chris Cardon, een Belg. Bordeaux heeft altijd al een bijzondere band gehad met België. De Belgen waren de eerste buitenlandse investeerders hier. Ook nu nog is België één van de belangrijkste exportlanden voor de Bordeauxwijnen samen met China, Duitsland en Engeland. Ondertussen zijn er ook zo’n 60 Belgische families die wijn verbouwen in de Bordeaux streek.

Belg Chris Cardon, actief in de farmaceutische sector ontdekte in de Médoc zijn passie voor wijn. Op zijn château wordt vooral de Cabernet-Sauvignon druif verbouwt. Het terroir hier is er eentje van kiezels. Daardoor houdt de grond meer warmte vast en krijg je krachtigere, meer taninerijke wijnen. Het is vooral de druif Cabernet-Sauvignon die dit klimaat en terroir aangenaam vindt maar verder wordt er ook nog Merlot verbouwt. Veel rode wijnen dus. 

De Médoc streek

In de Médoc streek draait alles rond wijn maar er zijn ook een aantal leuke bezienswaardigheden. We sommen ze graag voor jullie op!

  • Basilique Notre-Dame-de-la-Fin-des-Terres

Deze romaanse adbijkerk ligt in de duinen en is UNESCO Werelderfgoed.

  • Pointe de Grave

Pointe de Grave is het punt waarop de rivier Gironde in de Atlantische Oceaan stroomt. Je vindt hier ook de oudste vuurtoren van Frankrijk, Phare de Cordouan. In de vuurtoren is een museum ondergebracht waarin je meer ontdekt over de functies van vuurtorens tijdens de wereldoorlogen.

  • Marathon du Médoc

De Marathon du Médoc is een combinatie van sport, feest en wijn. De lopers lopen verkleed door meer dan 50 wijngaarden. Onderweg is er de mogelijkheid om verschillende wijnen  en streekproducten te proeven. De winnaar, die krijgt zijn lichaamsgewicht in grands crus!

Gevulde kip à la Dominique 

In deze aflevering van Bordeaux Ontkurkt gaat chef Dominique Persoone op bezoek bij Ferme de Vertessec. Hier kweken ze al sinds 1973 pluimveerassen die bijna uitgestorven zijn. Hij neemt er een kip mee en maakt die vervolgens klaar à la Dominique, opgevuld met citroen, look en tomaat. Het recept kan je hier vinden: Gevulde kip met bruschetta's. Getoost wordt er met een glas rood van Château La Haye! Santé! 

Bordeaux Ontkurkt, elke vrijdag om 17u30 en 23u45 op njam!

Lees ook...