Bij njam! geven we onze slogan ‘proef de goesting’ graag concrete invulling. Dat doen we bijvoorbeeld met onze reeks ‘ingrediënt in de kijker’. Vandaag is het daarbij de beurt aan bietjes. Dit veelzijdige ingrediënt krijgt terecht vaak een mooie plaats op de kaarten van onze restaurants. Door de sappige en toch stevige structuur dienen ze meer dan eens als vleesvervanger. Bovendien zijn ze zeer gezond. Tijd voor een betere kennismaking met “bontje bietjes”.
Soorten bietjes
De biet is een plant uit de amarantenfamilie waarvan vooral de knollen worden gegeten. De Romeinen brachten deze groente naar Europa. Ze kunnen prima geteeld worden in onze contreien en ze zijn vandaag dan ook zeer populair in onze keuken. Wist je trouwens dat bietjes in Nederland ook wel “kroten” genoemd worden?
Er zijn verschillende soorten bieten. Een eerste onderverdeling is die van zomerbieten en winterbieten. De eerste soort is verkrijgbaar in de zomer en worden verkocht met het groene loof nog aan de bieten. Deze zomerbietjes zijn kleiner dan de winterbieten. Winterbieten worden verkocht zonder het loof en zijn een stuk groter. Een tweede onderverdeling in de bietenwereld is die van uiterlijk en smaak. Wij sommen graag even alle soorten op:
Bietjes en gezondheid
Bieten zijn heel gezond. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen, maar ook aan antioxidanten. Bovendien verlagen ze de bloeddruk en dragen ze bij aan een goede cholesterol. Vooral aan rode bietjes worden veel positieve gezondheidsaspecten toegeschreven. Je mag er dus gerust veel van eten.
Waarop letten bij de aankoop van bietjes
Wanneer je bietjes koopt in de winkel, let je er best op dat ze stevig aanvoelen en een mooie, heldere kleur hebben. In de zomer mogen ze niet te groot zijn en zit er best loof aan de bieten. Je kan bieten ook gekookt kopen en ook dan is het belangrijk dat de kleur helder is. Bietjes kan je trouwens perfect zelf telen. Hoe je dat doet, ontdek je in dit artikel.
Bietjes bewaren
Bietjes kan je best goed bewaren. In de zomer kan je de bietjes met loof ongeveer een week in de koelkast goed houden. Winterbieten zijn nog langer houdbaar, tot wel vier weken en dat op een koele plaats rond 12 graden. Eenmaal je bietjes gekookt zijn, kan je ze ofwel in stukjes invriezen, ofwel een tweetal dagen bewaren in de koelkast.
5 recepten met bonte bietjes
Met bietjes kan je in de keuken alle kanten uit. Je kan ze rauw verwerken, roosteren in de oven, maar ook heerlijk grillen op de barbecue. Ze lenen zich zelfs tot desserten of voor gebruik als vleesvervanger. Bovendien combineren ze prima met tal van ingrediënten, van aardbeien tot kaviaar. We zouden njam! niet zijn, mochten we dit artikel niet afsluiten met enkele recepten. Veel kook- en eetplezier!
Sven van de njam!-redactie