Bonte Bietjes - 10 weetjes en recepten

Bij njam! geven we onze slogan ‘proef de goesting’ graag concrete invulling. Dat doen we bijvoorbeeld met onze reeks ‘ingrediënt in de kijker’. Vandaag is het daarbij de beurt aan bietjes. Dit veelzijdige ingrediënt krijgt terecht vaak een mooie plaats op de kaarten van onze restaurants. Door de sappige en toch stevige structuur dienen ze meer dan eens als vleesvervanger. Bovendien zijn ze zeer gezond. Tijd voor een betere kennismaking met “bontje bietjes”.

Soorten bietjes

De biet is een plant uit de amarantenfamilie waarvan vooral de knollen worden gegeten. De Romeinen brachten deze groente naar Europa. Ze kunnen prima geteeld worden in onze contreien en ze zijn vandaag dan ook zeer populair in onze keuken. Wist je trouwens dat bietjes in Nederland ook wel “kroten” genoemd worden?

Er zijn verschillende soorten bieten. Een eerste onderverdeling is die van zomerbieten en winterbieten. De eerste soort is verkrijgbaar in de zomer en worden verkocht met het groene loof nog aan de bieten. Deze zomerbietjes zijn kleiner dan de winterbieten. Winterbieten worden verkocht zonder het loof en zijn een stuk groter. Een tweede onderverdeling in de bietenwereld is die van uiterlijk en smaak. Wij sommen graag even alle soorten op:

 • Chioggia bieten: een zeer mooie biet met rode en witte kringen. Zoet van smaak.
 • Rode bieten: de bekendste soort biet. Lichtzoet van smaak met aardse tonen. De rode kleur krijgen deze bieten door de natuurlijke kleurstof betanine.
 • Gele bieten: een variant op de rode biet, maar zoeter van smaak.
 • Witte bieten: een variant op de rode en gele biet, maar nog zoeter. Deze soort biet kom je bijna niet tegen in de supermarkt en is dus een echte vergeten groente.
 • Oerbieten: een langwerpige soort biet met een ruwe schil. Krachtig en aromatisch van smaak.
 • Snijbieten: het vreemde eendje in deze reeks. Van de snijbieten wordt immers de knol niet gegeten maar wel de bladeren. Deze kan je als sla eten of in wokgerechten verwerken. De blaadjes smaken wat naar rode biet.
 • Suikerbieten: een harde biet waar suiker uit wordt gewonnen.
 • Voederbieten: bieten met minder suikergehalte die vooral dienen als veevoeder.

Bietjes en gezondheid 

Bieten zijn heel gezond. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen, maar ook aan antioxidanten. Bovendien verlagen ze de bloeddruk en dragen ze bij aan een goede cholesterol. Vooral aan rode bietjes worden veel positieve gezondheidsaspecten toegeschreven. Je mag er dus gerust veel van eten.

Waarop letten bij de aankoop van bietjes 

Wanneer je bietjes koopt in de winkel, let je er best op dat ze stevig aanvoelen en een mooie, heldere kleur hebben. In de zomer mogen ze niet te groot zijn en zit er best loof aan de bieten. Je kan bieten ook gekookt kopen en ook dan is het belangrijk dat de kleur helder is. Bietjes kan je trouwens perfect zelf telen. Hoe je dat doet, ontdek je in dit artikel.

Bietjes bewaren 

Bietjes kan je best goed bewaren. In de zomer kan je de bietjes met loof ongeveer een week in de koelkast goed houden. Winterbieten zijn nog langer houdbaar, tot wel vier weken en dat op een koele plaats rond 12 graden. Eenmaal je bietjes gekookt zijn, kan je ze ofwel in stukjes invriezen, ofwel een tweetal dagen bewaren in de koelkast.

5 recepten met bonte bietjes 

Met bietjes kan je in de keuken alle kanten uit. Je kan ze rauw verwerken, roosteren in de oven, maar ook heerlijk grillen op de barbecue. Ze lenen zich zelfs tot desserten of voor gebruik als vleesvervanger. Bovendien combineren ze prima met tal van ingrediënten, van aardbeien tot kaviaar. We zouden njam! niet zijn, mochten we dit artikel niet afsluiten met enkele recepten. Veel kook- en eetplezier! 

 1. Pittige geroosterde bieten
 2. Falafelwafels met rode bietensalade
 3. Soepje van rode biet en frambozen
 4. Red velvet cupcakes met rode biet en chocolade
 5. Risotto met rode biet en forel 

Sven van de njam!-redactie 

Lees ook...