Binnenkijken bij één van ’s werelds beste dessertenrestaurants: Het Gebaar

Over onze Njam!-chef Roger Van Damme hoeven we natuurlijk niet te veel uit te weiden. De bekende chef is afkomstig uit Nederland en studeerde aan de hotelschool van Brugge. Gebeten door het koken en de kooktechnologie, volgde de jonge chef verschillende stages bij El Bulli in Spanje. Daar leerde hij alles over het moleculair koken en werd hij persoonlijk bevriend met topchef Albert Adrià. Roger ontwikkelde zich van chef-patissier tot volleerde ‘dessertenkunstenaar’ en tot bekende TV-chef. Vandaag is hij met zijn restaurant Het Gebaar de trotse eigenaar van een Michelin ster en een score van 18 op 20 in de Gault&Millau gids. En gepassioneerd, dat is Roger nog altijd evenzeer.

Roger Van Damme

Roger Van Damme

Het Gebaar

In 1994 opende Roger Van Damme samen met zijn vrouw Cindy restaurant Het Gebaar in het ‘peperkoekenhuisje’ in de botanische tuin in Antwerpen. Als geboren zoetebek koos Roger resoluut voor een aanpak waarin desserts centraal kwamen te staan. Het Gebaar was geboren.

Het Gebaar

Team Het Gebaar

Je eet in Het Gebaar echter niet alleen desserts: Roger serveert ook heerlijke, gemoderniseerde versies van klassieke bereidingen. Zo kan je bijvoorbeeld smullen van een fantastische rundstartaar: rundsvlees van de hoogste kwaliteit wordt à la minute met de hand gesneden en op smaak gebracht. Het gerecht wordt afgewerkt met een diversiteit van micro groenten, crème van ganzenlever en uitmuntende frietjes.

Tartaar

Een maaltijd in Het Gebaar start traditioneel met een lekkere amuse, waarna je best één hoofdgerecht kiest. Daarna is het tijd voor de ‘grand finale’: de desserts. Enigste moeilijkheid: het kiezen. Want het zijn allemaal culinaire kunstwerkjes die barsten van smaak. Enkele voorproefjes:

Celebration 20

Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Gebaar heeft Roger een feestelijk dessert ontwikkeld. Het is samengesteld met zijn favoriete smaken en bereidingen: framboos, yoghurt, aardbei, basilicum, violet, cassis en melkchocolade.

Celebration gerecht

Van Damme(n)

Een combinatie van mousse van melkchocolade, crème van gebrande witte chocolade, verfrist met mandarijn, abrikoos, pistache en hazelnoot.

Van Damme(n) gerecht

Black Jack

Een combinatie van speculaas en appel tussen een eetbaar kaartenspel en frisse citrustoetsen.

Black Jack gerecht

 

Het Gebaar is enkel open voor de lunch en reserveren is noodzakelijk! Op zaterdagmiddag kan je niet op voorhand reserveren, maar verwacht je wel aan een wachttijd. Er is ook een lounge ruimte op het terras waar het bij warm weer heerlijk toeven is.

Voor meer informatie rond Roger Van Damme kan je terecht op www.njam.tv/chefs/roger-van-damme, meer informatie over zijn restaurant Het Gebaar vind je op www.rogervandamme.com.

Sven van de njam!-redactie;

© Foto's: Adriaan Van Looy

Lees ook...