Belgium Loves Bordeaux – Château Vilatte

België houdt van Bordeaux. En die liefde is helemaal wederzijds. Dat bewijzen sommelier Andy De Brouwer en chef Dominique Persoone op hun roadtrip door de adembenemende wijnregio. De liefde wordt bezégeld met een Belgische klassieker - passioneel geprepareerd door Dominique - en beklónken met een Bordeaux wijntje – zorgvuldig uitgekozen door Andy.

In deze aflevering gaat Andy op zoek naar frisse witte Bordeauxwijnen. Je hebt verschillende families binnen de witte wijnen, maar vandaag focust hij zich op de AOC - de herkomstbenaming - Bordeaux Blanc Sec. Die mag in het hele departement van de Gironde gebruikt worden. Zoals bijvoorbeeld in het minidorpje Puynormand, zo’n 70 kilometer in het noordoosten van Bordeaux. Geen kat te zien, buiten een hond en een verdwaalde tractor misschien. Maar het herbergt wel een steengoeie wijnmaker met… jawel Belgische roots.

Château Vilatte werd in 1973 gekocht door de familie Massart en wordt vandaag de dag gerund door Stefaan en Hilde. In 2009 maakten ze de overgang naar biologische landbouw. Ze produceren rood, wit, rosé en crémant. Wat veel mensen niet weten is dat er tot midden de jaren 70 er meer witte dan rode Bordeauxwijnen gemaakt werden. En dat de rijping gewoonlijk in vaten gebeurt. Zo ook hier, op eik of acacia. 

Dominique serveert in deze aflevering weer een Vlaamse klassieker van formaat: kaaskroketten! En daarbij hoort een lekker fris glaasje Château Vilatte 2015. Een droge witte wijn met een floraal en fruitig boeket. Uitermate geschikt voor aperitief en heerlijk bij belegen kazen of wit vlees. Deze wijn wordt gemaakt van de Muscadelle druif met een kleine verhouding Sauvignon blanc, Sauvignon gris en Sémillon. Gegist en gerijpt op acacia vaten. 

Belgium Loves Bordeaux, elke zaterdag een nieuwe aflevering om 09u45, 12u45 en 22u45 op njam!.