Beautiful Beef – De 10 lekkerste soorten rundsvlees op een rij

De junimaand betekent traditiegetrouw de kick-off van het barbecueseizoen. Rundsvlees is daarbij een van de populairste spelers op de grill. Want weinig ingrediënten bekoren zoveel mensen als een perfect gegrild stukje rundsvlees. Sappig vanbinnen, krokant vanbuiten en vooral vol van smaak. De voorbije 10 jaar is kwalitatief rundsvlees immens populair geworden. Dat heeft vooral te maken met de groeiende belangstelling voor kwaliteit en herkomst. Maar ook de techniek van het dry agen, of het rijpen van het vlees in een gecontroleerde omgeving, zit daar zeker voor iets tussen. Er zijn door die populariteit vandaag talloze soorten rundsvlees op de markt. In dit artikel zetten we de 10 lekkerste soorten op een rij.

1. Wagyu

Wagyu is wellicht de bekendste, meest exclusieve en meest delicate rundsoort. Wagyu staat gekend om het zeer gemarmerd vlees met een rijke, boterachtige smaak en een zachte textuur. Het vlees komt uit Japan en er hangt een stevig prijskaartje (tot wel duizend euro per kilogram) aan vast. Ideaal voor speciale gelegenheden, kort gegrild (zoals in dit recept) of geschroeid in de pan. Ook als carpaccio of sashimi kan dit heerlijke vlees prima gegeten worden.

2. Txogitxu 

Een van onze persoonlijke favorieten is het Txogitxu-rundvlees. Txogitxu is eigenlijk een selectielabel van kwalitatieve runderen. De selectie wordt gemaakt in Spanje en het vlees is altijd mooi gemarmerd, uitgesproken van smaak en zeer mals. Het is niet goedkoop, maar in verhouding met de duurdere rassen heeft het een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. Het leent zich uitermate goed tot grillen op de barbecue.

3. Rubia Gallega 

Rubia Gallega is een Spaans runderras dat bekend staat om fijn gemarmerd vlees met een intense smaak en sappige textuur. Het vlees heeft een diepe rode kleur en een uitgesproken rundvleessmaak. Het is een echte “allemansvriend” en de steaks zoals entrecote en ribeye zijn zeer geschikt voor de barbecue. Je kan er ook verfijndere gerechten mee maken, zoals dit gerecht van Rubia Gallega rund met crème van wortel en zwarte look.

4. Sashi

Sashi is een wat minder gekend maar sterk opkomend soort rundvlees. Deze soort wordt soms omschreven als de “wagyu van het Noorden”. Het staat dan ook bekend om een fijne marmering en sappige, malse textuur. Afkomstig uit Finland en Denemarken, is Sashi Beef een delicatesse met een fijne en zelfs lichtzoete smaak. Niet goedkoop, maar zeker niet zo duur als wagyu. Het proberen waard dus!

5. Limousin

Het uit Frankrijk afkomstige Limousin rund staat gekend om relatief mager vlees met een fijne textuur en een uitgesproken rundvleessmaak. Door de combinatie van minder vet en een krachtige smaak, is het een prima soort voor op de barbecue. Maar ook deze burger van Limousin is heerlijk. Iets duurder, maar de prijs meer dan waard!

6. Freygaerd

Nog een rundersoort uit het Noorden is Freygaerd. Dit uit Finland afkomstig rund staat bekend om het malse vlees, een vrij uitgesproken smaak en een goede balans tussen vet en mager. Goede prijs/kwaliteitverhouding, lekker op de barbecue of bij een gourmetschotel.

7. Angus

Angus rund is oorspronkelijk afkomstig uit Schotland maar wordt tegenwoordig ook in andere delen van de wereld gekweekt. Het vlees is sappig en mals en niet te uitgesproken van smaak. Het is een niet al te dure soort die je vaak in de supermarkt tegenkomt. Daardoor leent het zich goed tot diverse bereidingen: van een premium “steak-friet” tot heerlijke angus-burgers op de barbecue. 

8. Hereford

Hereford is een runderras afkomst uit Engeland. Het wordt gekenmerkt door een toegankelijke smaak en een sappige textuur. Ook de prijs valt mee en daardoor kan je Hereford gebruiken in tal van gerechten, van rosbief tot stoofpotjes. 

9. Charolais

Charolais is een Franse rundsoort waarvan het vlees een lichte marmering heeft. De smaak is milder dan vele andere rundsoorten. De prijs valt mee, en daarom kan je deze soort prima verwerken in stoofschotels, rosbief of gebruiken voor fondue.

10. Belgisch Witblauw (België)

Onze Belgische vleestrots is Belgisch Witblauw. Dit rund staat bekend om de imposante spierontwikkeling en het heerlijk malse vlees. Terecht vind je deze soort vaak terug op de restaurantkaarten in België. Maar ook thuis, op de barbecue of als rundstartaar met frietjes, is dit steevast een voltreffer! 

Lees ook...