Beach Barbecue met de Njam!-chefs

Met de zomer in aantocht wordt het hoog tijd om de barbecue van onder het stof te halen. En ook bij Njam! zijn we volledig klaar voor het nieuwe grillseizoen! Vanaf 10 mei kan je daarom bij Njam! terecht voor het programma ‘Beach Barbecue’. Want wat is er beter dan grillen met de voetjes in het zand?

Bart Desmidt is een van de Njam!-chefs die te zien zal zijn in dit programma, naast Michaël Vrijmoed en Dagny Ros Asmundsdottir. Bart is de kleinzoon van een visser maar zijn keuken gaat veel ruimer dan het beste uit de zee. Ook achter de grill voelt hij zich duidelijk op zijn plaats. Wij gingen wij op zoek naar het waarom achter Bart’s liefde voor de barbecue.

 

Beach Barbecue Bart

Dag Bart! Vanwaar komt de liefde voor de barbecue?

Vroeg hadden wij thuis eigenlijk geen barbecue. We woonden aan de kust en op het strand mag je niet zomaar een barbecue aansteken. Het grillen is dus pas begonnen toen ik alleen ging wonen. Voor mij betekent barbecueën vooral gezelligheid. Samen met vrienden rond het vuur, dat is echt genieten. Thuis hebben we op het terras een open haard die ik ook als grill gebruik. Het is dus een klassieke vorm van barbecueën, met hout en houtskool, maar zeer gezellig! Ik heb het ook graag op die manier: vlees moet voor mij boven het vuur geschroeid worden.

Een barbecue aan zee, is dat voor jou nog beter dan een barbecue elders?

De zee is natuurlijk mijn thuis. Ik ben er mee opgegroeid en ze maakt dan ook deel uit van mijn persoon. De barbecues voor het programma vinden plaats in de Surfclub van Heist-Duinbergen en het is er echt fantastisch. Leuke mensen, een hippe sfeer, toffe drankjes, zicht op zee én een lekkere barbecue: meer heb je niet nodig om gelukkig te zijn (lacht)! Het steekt ook allemaal niet zo nauw bij zo’n gezellige strandbarbecue. De mensen kunnen aanschuiven aan het buffet en bedienen zichzelf. Die losse sfeer en het gemak zorgt voor extra gezelligheid.

Wat zijn je favoriete bereidingen op de barbecue?

Ik heb eigenlijk niet echt favorieten. Het basisproduct moet gewoon goed zijn en de bereidingen niet te ingewikkeld. Ook de deelnemers aan de barbecue moeten trouwens gezellig én lekker zijn (lacht). Als je barbecuet vind ik ook dat je alles moet grillen: vlees, groenten, vis, … zowat alle producten krijgen een heerlijke twist op de barbecue. Van marineren houd ik trouwens niet. Je proeft dan de smaak van je product niet voldoende en dat is jammer. Gewoon een lichte maar gepaste kruiding, meer heeft een goed stuk vlees of vis niet nodig.

Heb je enkele tips voor mensen die thuis barbecueën?

Houd het puur, gezellig en gemakkelijk, en probeer eens iets anders dan een worst of ribbetjes. In het programma gaan er veel verschillende zaken aan bod komen zoals bijvoorbeeld een Turkse pizza of gegrilde taco. Lekker origineel.

Zijn er voor jou ook barbecue-trends?

Ik heb het graag traditioneel maar alle nieuwe technieken zijn goed voor iets. De ene techniek of barbecue heeft meer rooksmaak, en de andere dient voor anders. Ik ben in principe ook niet tegen gasbarbecues: door het gebruiksgemak is dit voor veel mensen een zeer geschikte optie. 

Serveer je in het restaurant ook bereidingen gemaakt of gebaseerd op de barbecue?

We hebben een Green Egg barbecue die in het restaurant wordt gebruikt. Dit is echter niet om een bereiding volledig te garen maar enkel om af te werken. Zo plaatsen we bijvoorbeeld stukken vlees enkele minuten in de Green Egg om ze die typische gerookte smaak te geven. Ik werk er graag mee en vind het een heel tof toestel.

Kan je ons iets vertellen over het nieuwe programma?

Graag! We gaan met verschillende Njam!-chefs barbecueën in een surfclub aan het strand. De bereidingen die we maken, worden geserveerd aan de mensen die er zitten en het wordt dus heel ongedwongen. Voor mij is 50 % van een barbecue sfeer en gezelligheid, de andere 50 % zijn de producten die je gebruikt. We gaan er creatieve bereidingen maken naast klassiekers: een mooie lamsbout, een pitta, Turkse pizza, zeebaars, …  

Tenslotte: nog enkele tips waar we deze zomer lekker kunnen genieten aan de zee?

Ik ga graag naar Siphon in Damme. Je eet er klassiekers, zoals garnaalkroketten of een lekker stuk vlees, en alles is van topkwaliteit. Er komen ook veel chefs en dat is een goed teken (lacht)! Cape-point in Knokke is een nieuwe zaak waar ik ook al goede ervaringen heb gehad.

Bedankt, Bart!

 

Sven van de njam!-redactie

Meer weten over Bart en zijn restaurant? www.restaurantbartholomeus.be.
Bart Desmidt is ook te zien op Njam!-TV op
Ware Delicatessen en Urban Barbecue.


 

Lees ook...