Het is weer bijna zover… Back to school! De zomer is voorbijgevlogen en vele kinderen kijken al weer uit naar een nieuw schooljaar. Voor de ouders betekent de start van dat schooljaar vaak echter de start van een drukkere periode. Door die drukte is er minder tijd om leuke, goede en gezonde maaltijden en snacks voor de kids te maken. En dat is jammer! Wij maken het je graag gemakkelijk met deze 10 tips voor leuke, gezonde en vooral kindvriendelijke lunch- en snackideeën.
1 – Zorg voor een leuke lunchbox of verpakking
Een leuke verpakking is altijd een goede start. Denk daarom goed na over een lunchbox, brooddoos of verpakking die je kind graag wilt. Bijvoorbeeld een lego brooddoos of een lunchzak met zijn of haar favoriete held op. Lunchboxen met verschillende compartimenten laten toe dat je een variatie aan ingrediënten kan meegeven. En verschillende lunchdozen kunnen tenslotte zorgen voor een gemakkelijk en toffe variatie gedurende het schooljaar.
2 – Ga samen aan de slag
Eten dat je zelf maakt, smaakt vaak beter. En dat is net zo voor de kids. Trek dus wat tijd uit om samen bepaalde zaken te bereiden. Denk aan groenten muffins, zelfgemaakte mueslirepen, fruitbrochettes, … Wedden dat er geen restjes zullen zijn?
3 – Bedenk themadagen
Om extra variatie in de week te stoppen, kan je de snacks en lunches indelen in themadagen. Dat kan bijvoorbeeld in het teken van een bepaald ingrediënt (appel-dag met bijvoorbeeld een gezonde appelpannenkoek, een appel als tussendoortje en een salade met appel als lunch), een favoriet personage of programma (Kabouter Plop-dag met Plop-koek en Plop-melk), of een ander thema (bv. vakantie-dag met gerechten die ze op vakantie eten).
4 – Geef leuke namen aan je lunchgerechten of je snacks
Een trend die je vandaag ook in de supermarkt ziet en dat vooral bij gezonde ingrediënten. Grabbeldruiven, frambollekes, wortelrakketten, enzovoort. Hoe gekker hoe beter! Deze namen kan je echter ook gebruiken voor boterhammen of andere gerechten. Want niets is leuker dan een grappig lunchpakket.
5 – Gezond is cool!
Heel belangrijk: geef duidelijk aan je kind mee dat gezond eten cool is. Zo zijn ze op school zeker niet verlegen om uit te pakken met hun gezonde snacks. En dat is net wat we als ouders willen. De andere tips in dit artikel zijn hier ook van toepassing. Zorg voor leuke namen, maak samen gezonde gerechten, zorg voor kleur in het lunchpakket, enzovoort. Hoe leuker het is om gezond te eten, hoe groter de kans dat het vaak gebeurt.
6 – Speel in op het eetpatroon en de gewoonten van je kids
Ieder kind is en eet anders. Houd daarom goed rekening met de (ongezonde) eetgewoonten en probeer deze juist positief te gebruiken. Eet je kind graag brood maar niet graag groenten? Maak dan eens een courgettebrood. Wordt er elke dag gezeurd naar frietjes? Zorg dan voor frietjes van wortel, pastinaak of pompoen als tussendoortje.
7 – Variatie doet eten
Elke dag choco op de boterham? Niet leuk én niet gezond! Variatie doet eten en zo leer je je kind ook bepaalde ingrediënten en gerechten ontdekken. Met websites zoals Pinterest heb je echt geen excuus meer om niet creatief uit de hoek te komen.
8 – Maak het je kinderen gemakkelijk
Op school mag het allemaal niet te lang duren. Zorg daarom voor ready-to-eat snacks (versneden groenten en fruit of kant en klare repen) en lunches die gemakkelijk op te eten zijn (bv. een koud pastagerechtje). Probeer te vermijden dat je kinderen nog veel ter plaatse moeten doen, zoals boterhammen smeren of zelf salades mengen.
9 – Maak het je niet te moeilijk
Het is niet omdat je het je kinderen gemakkelijk wilt maken, dat het voor jou moeilijk moet zijn! Kinderen houden sowieso niet van te veel gedoe. Dus je hebt geen reden om het jezelf moeilijk te maken. Vaak zijn enkele ingrediënten genoeg voor een lekkere lunch of tussendoortje. Denk daarbij goed na over een goede balans tussen gezond, vers en lekker. De kans bestaat natuurlijk dat je niet elke dag veel tijd hebt voor je voorbereidingen. Het is daarom belangrijk om goed te plannen. Kook bijvoorbeeld op zondag 3 lunchgerechten voor maandag, dinsdag en woensdag. Je kan daarnaast ook sommige van de lunches of snacks invriezen als de ingrediënten dit toelaten.
10 – Kids-only recepten
Wil je jouw kinderen het gevoel geven dat ze echte VIK’s zijn (Very Important Kids)? Hier zijn enkele recepten die enkel en alleen voor kinderen zijn toegestaan!
Sven van de njam!-redactie