Antwerpse bartender Donald Simons wint Ti’Punch Cup

Donald Simons, barmanager van Black Smoke in Antwerpen, heeft maandagnamiddag de tweede editie van de Ti’Punch Cup op zijn naam geschreven. In BAR4 (Mortsel) liet hij 9 andere top-bartenders achter zich in de finale van meest exotische cocktailwedstrijd ter wereld.  De zomerse setting van BAR4 en de hoge temperaturen zorgden meteen voor een gepaste sfeer. De Ti’Punch, een afkorting van ‘Petit Punch’, is de nationale cocktail van Martinique. Voor vele inwoners van het Caraïbische eiland is het een dagelijks aperitief. Zoals de naam al doet vermoeden wordt de cocktail geserveerd in kleine porties, maar vergis je niet, een authentieke Ti’Punch is straf spul!


Aurelie Khalifa, exportmanager voor Rhum Clément, toonde ons hoe de Ti’Punch op authentieke wijze wordt klaargemaakt. Onder het motto “Chacun prepare sa propre mort” worden een fles Rhum Agricole (een rum-type gemaakt op basis van suikerriet in plaats van melasse), een limoen, een potje rietsuiker en een glas op de tafel gezet als doe-het-zelf pakket. De klant giet zelf een scheut van de rum in het glas en knijpt een partje (zijdelings gesneden) limoen uit in het glas en voegt het uitgeknepen partje en een klein lepeltje rietsuiker toe. Met behulp van een Bois-lélé swizzle stick worden deingrediënten gemengd, of geswizzled in vaktermen. Deze traditionele swizzle stick is een natuurlijk product, het is een stervormige tak waar overtollige blaadjes en takjes van afgeknipt worden. Het stervormige uiteinde van het roerstaafje gaat in het glas, het lange gedeelte wordt gerold tussen de handpalmen. In de Caraïben wordt géén ijs toegevoegd. In Europe wordt het vaak wel gedaan om de stevige cocktail toch een beetje te verwateren.

De 10 finalisten kregen de opdracht een creatieve cocktail te creëren, waarin de tradities van het originele recept terug te vinden waren. Het recept diende ook eenvoudig genoeg te zijn zodat het in elke bar of ook thuis gemaakt zou kunnen worden. Belangrijk is ook het verhaal dat de bartender aan de cocktail koppelde om de folklore van de cocktail te verkondigen.

De zes Vlaamse en vier Waalse finalisten kwamen van alle uithoeken van het land. De volgorde werd per loting beslist.

Sven Van Snickt (Autoworld Brasserie, Brussel)
Tim Devriendt (Pakhuis, Gent)
Bart Mertens (Backyard, Antwerpen)
Quentin Ecrohart (Antidote Café, Namen)
Thomas Timmermans (Belroy’s Bijou, Antwerpen)
Patrick Vercambre (Clouds of Fashion, Knokke)
Donald Simons (Black Smoke, Antwerpen)
Robin Denys (Antidote Café, Namen)
Marco Baricchi (The Twelve Bar, Brussel)
Damien Baert (Antidote Café, Namen)

In de jury zetelden Bruno Simons, de winnaar van de eerste Ti’Punch Cup-finale; Aurelie Kalifa, de exportmanager van Rhum Clément; Seppe Slaets, de eigenaar van BAR4 en tenslotte was ook njam! vertegenwoordigd in de jury met Yannick Van Dyck, cocktail-redacteur voor Negroni en njam!  Het viertal beoordeelde de finalisten op smaak, aroma, techniek, presentatie van de cocktail en presentatie van het verhaal.


De jury proefde heerlijke creaties en kreeg heel sterke presentaties te zien. Het was Donald Simons die bij de jury het beste scoorde met zijn creatie “Le Ti’Punch à l’Ancienne”. Simons werd vorige maand nog runner-up in de Gold Gin Mixology Competition, maar wist nu wel de eerste stek te verzekeren. De jury was lovend over Donald’s veelzijdige cocktail (op basis van Rhum Clément VSOP) met diepgaand respect voor de rijke traditie van de Ti’Punch. Voor de zoete toets in de cocktail maakte Simons gebruik van een Falernum-siroop, ook een ingrediënt dat vaak gebruikt wordt in Caraïbische cocktails. Hij werkte de cocktail af met een mooie zeste van limoen en een brandend kaneelstokje.

Plaatsen twee en drie waren respectievelijk voor de jongste en oude deelnemer, Thomas Timmermans (Belroy’s Bijou) en Patrick Vercambre (Clouds of Fashion). Ook voor Timmermans en Vercambre was het niet de eerste keer dat ze hoog scoorden in een cocktailwedstrijd. Thomas Timmermans haalde de Final Four in de World Class-finale en Patrick Vercambre won eerder dit jaar de Ophir Challenge.

Donald Simons (Black Smoke) was zichtbaar verrast en ontzettend blij met zijn overwinning. Van 12 tot 16 maart 2018 mag hij ons land vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap in Martinique. Daar zal de kersverse Belgische kampioen het opnemen tegen de winnaars uit veertien andere landen: China, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Vietnam, Nederland, Spanje, Martinique, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, USA en de Caraïben.


Het winnende recept:

Le Ti’Punch à l’Ancienne (Donald Simons) ingrediënten:

- 5 cl Rhum Clément VSOP
- 3 cl vers limoensap
- 2 cl Falernum mix (50% Monin Falernum-siroop / 50% Taylor’s Velvet Falernum-likeur)

Bereiding: 

- voeg alle ingrediënten toe in een shaker gevuld met double frozen ijs
- strain de cocktail door een fijn zeefje in een voorgekoeld glas
- garneer met een aangebrand kaneelstokje, een takje munt en een fijne limoenzeste

Foto’s door:  Adira Design Tekst door : @Yannickvd

Lees ook...