Andy De Brouwer Ontkurkt Bordeaux in ‘Bordeaux Ontkurkt

Andy De Brouwer is eigenaar en sommelier van restaurant Les Eleveurs in Halle. In zijn restaurant kiest hij samen met zijn chef voor de ‘bistronomie’-aanpak en serveren ze traditionele, culinair verfijnde gerechten met een hedendaagse twist. Andy is er verantwoordelijk in de zaal en voor de wijnkaart. En die mag er zijn! Andy werd enkele jaren geleden zelfs tot ‘Sommelier of the Year’ uitgeroepen door Foodprint en is dan ook de ideale persoon voor een nieuwe programma rond wijn op njam!.

Dag Andy, het is de eerste keer dat jij op njam!-TV te zien zal zijn. Hoe is deze samenwerking ontstaan?

Het eerste contact werd gelegd door mijn manager die mij aan het njam!-team had voorgesteld voor dit programma. Daarnaast ken ik de marketingmanager van Bordeaux Wines, Wim De Schutter, ook goed. Gezien zij ook bij het programma betrokken zijn, was de link was dus snel gelegd. Ik kende Wim van een ander project en hij was toen al onder de indruk van onze aanpak van wijnen. En zo is de bal aan het rollen gegaan.

Je bent vandaag een van de bekendste sommeliers in België. Hoe is bij jou de liefde voor wijn ontstaan?

Ik ben er letterlijk mee opgegroeid. Mijn beide ouders komen uit de hotelschool en hebben jarenlang restaurant Les Eleveurs uitgebaat. Ik groeide er dan ook op tussen de koksmutsen, de potten en de pannen, én in de wijnkelder! Ik trok vaak met vriendjes naar die kelder om er te spelen en merkte snel dat ik een passie had voor wijn. Ook wijn drinken leerde ik trouwens op jonge leeftijd: ik kreeg van mijn ouders van jongs af aan soms wat water met een scheutje rode wijn.  Toen ik ouder werd, werd het steeds minder water en meer wijn (lacht). Ook mijn grootvader hield van goede wijnen en bij speciale gelegenheden openden we met de familie altijd een mooie fles.

Na mijn jeugd heb ik hotelschool gevolgd en een van mijn leraren daar heeft de passie voor wijn echt doen openbloeien. Na enkele bijkomende wijnopleidingen ben ik er steeds verder in geëvolueerd en vandaag ben ik zeer gelukkig dat ik er mijn werk heb van kunnen maken!

Kan je ons iets meer vertellen over het programma ‘Bordeaux Ontkurkt’? 

Het idee van het programma is dat Dominique Persoone en ikzelf ‘s morgens vertrekken vanuit de plaats waar we overnacht hebben. Ik bespreek met Dominique wat we die dag gaan doen, bijvoorbeeld welke chateaus er op het programma staan en wat er in de buurt te doen is. Dominique vertrekt dan om ingrediënten te gaan zoeken om nadien een lekker potje te koken. Uiteraard zo lokaal mogelijk! Ikzelf ga naar een wijnkasteel, krijg een rondleiding in de wijngaard, bespreek de specialiteiten, enzovoort. Wanneer Dominique terugkomt, koken we samen op het domein. Mét een heerlijk flesje Bordeaux, natuurlijk!

Je presenteert het programma samen met Dominique Persoone. Hoe viel het mee om met ‘Crazy Dominique’ te werken?

Het was de eerste keer dat ik met Dominique samenwerkte en het was super. Heel aangename kerel en de klik was er van dag één. Bovendien lijken wij echt heel fel op elkaar, wat zorgde voor grappige momenten. Zo dachten vele mensen dat we broers waren!

Wat zijn voor jou de hoogtepunten uit het programma?

Moeilijk! Elke dag was eigenlijk een hoogtepunt. Zo waren er de heel intieme momenten met oude wijnbouwers die nog op hun kasteel wonen. Maar ook de feestelijke momenten met Dominique, het lachen en plezier maken, zullen me bijblijven. Elke dag was ook volledig anders en het was een magische trip voor mij als sommelier.

Misschien een leuke anekdote: op de eerste dag hebben Dominique en ik bijna onze trein vanuit Parijs gemist. We hadden zin in een tartaar maar hadden de uren van de aansluiting niet goed bekeken… Even paniek, maar we zijn er gelukkig toch nog geraakt (lacht)! Tijdens de terugreis hebben we het dan goedgemaakt en wél genoeg tijd voorzien voor een typisch Franse lunch.

Tenslotte: heb je enkele tips voor bij de aankoop van een goede fles Bordeaux?

Als je in de winkel Bordeaux koopt, is het altijd goed om te kijken als de wijn bio gemaakt is. Deze zijn vaak van kleinere domeinen die soms meer zorg besteden aan het productieproces. Daarnaast altijd oppassen met de ‘gouden labels’. Het gaat over de inhoud van de fles, niet over wat er op het etiket staat!

Op restaurant vraag je best raad aan de sommelier, die de fles Bordeaux dan kan kiezen naargelang je smaakprofiel. Ik heb bij Les Eleveurs altijd met Bordeaux gewerkt en Bordeauxwijnen hebben altijd bij ons op de kaart gestaan. Ik stel mijn wijnkaart trouwens samen volgens type wijn en niet echt via regio. Daarom staat Bordeaux samen met Bordeaux-geïnspireerde wijnen, zoals enkele referenties uit Libanon. Zo kan ik Bordeaux-liefhebbers eens iets anders leren kennen, en omgekeerd.

Tijd voor een mooi glas Bordeaux. Bedankt Andy!

Bordeaux Ontkurkt kan je op njam! bekijken vanaf 13 oktober. 

Reacties

  • Wees de eerste om te reageren