​‘8-mains njam! diner’ bij Piet Huysentruyt in Likoké

Piet Huysentruyt’s restaurant Likoké leerden we kennen in het njam!-programma ‘Piet Patron’. We konden er meekijken achter de schermen van zijn restaurant in de Ardèche en maakten kennis met zijn personeelsleden en de lokale producten. Ondertussen bestaat Likoké al meer dan 3 jaar en kreeg het veel lof uit de gastronomische wereld. Om de derde verjaardag te vieren, organiseerde Piet een reeks unieke events en nodigde hij verschillende Belgische en internationale topchefs uit. De chefs kookten samen met Piet een speciaal menu voor een beperkte groep gasten.

Een van deze avonden was extra speciaal: ze stond immers in het teken van onze njam!-chefs. Tijdens deze avond kwam er niet 1 gast-chef koken, maar werd Piet bijgestaan door maar liefst 3 andere chefs. Een heuse 8-mains, dus! Michaël Vrijmoed (restaurant Vrijmoed, Gent), Roger van Damme (restaurant Het Gebaar, Antwerpen) en Dominique Persoone (The Chocolate Line, Brugge en Antwerpen) reisden naar de Franse Ardèche om er in Likoké samen met Piet te koken. En daar waren wij natuurlijk (zeer) graag bij. En wij waren duidelijk niet de enige Belgen die speciaal voor dit evenement naar de Ardèche afzakten. De meeste van de gasten kwamen immers uit ons land, waaronder ook de gelukkige winnaars van de wedstrijd die njam! ter gelegenheid van dit evenement organiseerde. Daarover binnenkort meer op njam!

Het njam!-evenement bij Likoké vond plaats op zaterdagavond 22 oktober. De njam!-chefs waren reeds ’s middags aanwezig voor de ‘mis-en-place’ en om enkele van Piet’s gerechten te proeven. De sfeer zat er direct goed in. Waarom Piet net voor deze 3 chefs koos? Dat is eenvoudig: Dominique beschouwt hij als een van de beste chocolatiers in de wereld, met Roger is hij al jaren goed bevriend, en Michaël vindt hij een van de meest opkomende chefs in België. De 3 chefs samen, in combinatie met Piet, staan dus garant voor culinair vuurwerk! En jawel, dat konden we na het diner beamen. We laten je graag even meegenieten:

Hapjes

‘Fricadelle specialle’ van Dominique Persoone. Een knipoog naar een Belgische klassieker om het menu goed te starten!

Biscuit met dille en schelvis van Michaël Vrijmoed. Een heerlijk zachte biscuit, belegd met frisse schelvis en kruidige dille. Fris en toch boordevol smaak.

De moambe van Piet Huysentruyt. Moambe is een typisch Afrikaans gerecht dat Piet steevast in zijn menu serveert. Deze keer is het een amuse met een Spaanse invloed door het gebruik van de ‘churros’.

Menu

Eekhoorntjesbrood en witte truffel van Roger van Damme. Daarbij combineert hij ook pijnboompitjes, girolles, mozzarella, en gemarineerde cepes. Heerlijk!

Varkensvlees, kool en kruiden van Piet Huysentruyt. Dit is Piet hoe we hem het beste kennen: gewaagde maar geslaagde combinaties, mooie texturen en oog voor detail.

Forel, pinda's, chocolade en girollen van Dominique Persoone. Ook Dominque weet duidelijk creatief om te springen met ingrediëntencombinaties!

Rundvlees, rode biet en hazelnoten van Michaël Vrijmoed. Het derde gerecht van de menu is het meest verrassende. Michaël serveert een heerlijke tartaar van rode biet, met daarop geschaafd gedroogd rundsvlees.

‘Varkenswangen’: een gerecht rond varkenswangen dat de 4 chefs samen bereidden.

Desserts

Reblochon en groene tomaat van Michaël Vrijmoed. Ook hier komt de jonge njam!-chef verrassend uit de hoek met een frisse kaasbereiding met tomaat.


Chocolademousse en rode vruchten van Roger van Damme. Op en top Roger: een kunstwerk van een dessert!

Cho-CowBoy van Dominique Persoone. Afsluiten doen we met een creatieve zoete bereiding van Dominique. Chocolade, ei, spek, en mango: een feest voor de smaakpapillen!

Het moge duidelijk zijn: dit was een memorabele avond voor zowel de chefs als voor de gasten. Piet werd er na het diner zelfs even emotioneel van. En wij eigenlijk ook…

Meer informatie over Likoké vind je op www.likoke.fr.

© Foto's: Pieter D'Hoop

Sven van de njam!-redactie

Lees ook...