7 vragen aan onze nieuwe njam!-chef Sarah Renson

In april start het nieuwe programma ‘Sarah’s Sweet Table’ met Sarah Renson op njam!-TV. Sarah is een gepassioneerd patissier én ondernemer. Hoog tijd voor een kennismakend gesprek met de kersverse njam!-chef!

Dag Sarah, welkom bij njam!. Kan je ons om te beginnen wat over jouw culinaire carrière vertellen? 

Mijn carrière startte met een opleiding brood en patisserie bij Syntra. Daar heb ik gemerkt dat patisserie echt iets voor mij was. Tijdens enkele stages bij zowel patissiers als restaurants kreeg ik de kneepjes van het vak onder de knie. De keuze voor een eigen zaak lag nadien voor de hand. Momenteel zijn dat er zelfs twee: eentje in centrum Leuven in de Pensstraat en eentje buiten het centrum op de Tiensesteenweg. Daar is trouwens ook mijn atelier. In de twee winkels verkoop ik voornamelijk klein gebak, taarten en ijs. Ik geef ook workshops, binnenkort komt mijn tweede boek op de markt en ik heb een eigen keramieklijn. Ik noem mezelf daarom eerder ondernemer-patissier dan patissier (lacht)!

Je leerde het vak bij toppatissiers zoals Joost Arijs maar ook in toprestaurants zoals The Jane en Hof van Cleve. Wat neem je van die ervaring mee in jouw creaties vandaag?

Vooral het hard werken en niet teveel klagen en zagen. Het organisatorische en het belang van structuur leer je ook in zo’n topzaken. Qua creaties zelf zijn het vooral de klassiekers die ik daar heb leren perfectioneren: een goede citroentaart, een goede appeltaart, een goede Boule de Berlin. Bij Joost Arijs leerde ik veel basisrecepten en goede technieken, bij The Jane leerde ik dan weer vooral hard werken en hoe je gelaagdheid en diepgang kan geven aan recepten.

Je hebt vandaag twee winkels, boeken, een eigen keramieklijn en geeft workshops. Hoe kan je die verschillende activiteiten combineren? 

Allereerst ben ik niet bang van hard werken (lacht). Ik ben helemaal alleen begonnen en mijn zaak is langzaamaan gegroeid. Daardoor heb ik stapsgewijs een mooi team kunnen uitbouwen. Ondertussen zijn we met 8 super toffe en zeer bekwame mensen. Zo kan de zaak perfect verder draaien als ik er voor een bepaald project even tussenuit ben.

Je zal het nieuwe programma “Sarah’s Sweet Table” op njam!-TV presenteren. Vanwaar jouw passie voor zoetigheden?

Ik ben altijd gepassioneerd geweest door zoetigheden. Eigenlijk zelfs alles wat met eten te maken heeft. Vroeger was ik dan ook een klein dikkertje (lacht)! Door toevallige omstandigheden ben ik professioneel met patisserie begonnen. Allereerst via een studentenjob in een restaurant waar ik een dessert moest maken. Dat vond ik zo tof dat ik ook thuis begon te bakken en uiteindelijk een opleiding brood en patisserie bij Syntra ging volgen.

Kan je ons al iets vertellen over wat we in jouw nieuwe programma mogen verwachten?

Ik ga de lijn doortrekken van wat we hier in de winkel doen. Basisrecepten om thuis te maken, waarbij ik focus op haalbaarheid en smaak. Denk aan banentaart, speculaas, bokkenpootjes of citroencake. Het zullen vrij klassieke recepten zijn die de meeste kijkers vlot thuis zullen kunnen bereiden.

 
Tijd voor enkele van jouw favorieten. Wat zijn jouw favoriete zoete gerechten?

Ik hou echt wel van de klassiekers: rijstpap, dame blanche, crème brûlée, croissants, …

Wat zijn jouw favoriete restaurants voor patisserie, desserts of andere zoetigheden?
 

 Voor de beste croissants trekt ik naar Bakker Aldo in Antwerpen. Dé Dame Blanche van het land eet je dan weer bij De Slagmolen in Opglabbeek. Pralines haal ik bij Chocolatier Deduytschaever in Gent of bij ZUUT in Leuven. Crème brûlée en rijstpap maak ik gewoon lekker zelf.

Ik ga veel en graag uit eten en probeer daarbij veel te ontdekken. Dat zijn momenten dat ik er even helemaal tussenuit kan. Enkele van mijn favoriete restaurants zijn Blueness en The Jane in Antwerpen, Benoit en Bernard Dewitte in Kruisem en Meliefste in Wolphaartsdijk (Nederland).

Tenslotte: wat is jouw favoriete bereiding die je zal maken in je eigen programma? 

Misschien wel de bokkenpootjes. Ze zijn niet alleen overheerlijk, maar ook een van de best verkopende artikels in de zaak. Daarnaast ook de citroentaart, de Boule de Berlin en de Eton Mess Tropical.

Bedankt Sarah, wij gaan zeker kijken!


Lees ook...