5 ingrediënten voor heerlijke herfstgerechten

De geur van nat mos, een laaghangende zon tijdens een frisse ochtend en bladeren in alle kleuren van de regenboog. De herfst geeft zin in een 1ste fleece dekentje met een warme kop chocomelk. Welke ingrediënten geven jou de leukste inspiratie om de herfst met een goed gevoel in te duiken?

Kastanje

kastanje

Of je ze nu rauw als tussendoortje, geraspt in pompoensoep (nog zo’n winner tijdens dit seizoen) of gepoft op de barbecue eet, kastanjes zijn super lekker en gezond. Ze zitten boordenvol vitaminen en ze zijn goed voor je huid.

Bovendien kun je ze gemakkelijk zelf rapen in het bos. Super leuk om er met de kids op uit te trekken. Een tamme kastanje herken je aan het witte puntje onderaan en de fijne stekels op de bolster. Met de wilde kastanjes kun je wel de gekste figuurtjes maken.

Recept: Kastanjecakejes 

Kaneel

Kaneelstokjes zijn kostbaar, maar ook heerlijk in gebak of thee. Bak appeltjes met boter en kaneel. Maak een chai latte met dit bruine poeder of voeg het toe aan een curry voor een extra aroma. Deze specerij is trouwens een middeltje tegen van alles en nog wat, van een verkoudheid tot een blaasontsteking.

Recept: Gestoofde peer met sabayon van kaneel

Pompoen

kastanje

Deze kanjer vind je in alle maten en kleuren, maar onze favoriet is met stip de dikke oranje pompoen. Ideaal om gezichtjes uit te snijden (begin maar al te oefenen voor Halloween). Of om je soep in te serveren, maar een absoluut topgerecht is wel een gratin van aardappelen en pompoenschijfjes. Smeuïg, hartverwarmend en ideaal bij gebraad.

Recept: Pompoensoep met zeebarbeel

Peer

Tijdens de herfst glimmen appels en peren aan de bomen. De straten geuren naar confituur, gestoofde peren of een peertje ondergedompeld in de rode wijn. Ook van peer kun je een puree maken, die heerlijk is bij een stoofpotje van rund.

Recept: Kalfsgebraad met peren 

Wild

kastanje

Er gaat niks boven een fikse wandeling tijdens een zonovergoten herfstdag. Samen met het ganse gezin kun je op wandel in het bos, kastanjes rapen en een eigen herbarium samenstellen. Droog de bladeren en bewaar ze in een schriftje. Zo leren je kinderen welk blad bij welke boom hoort. Of maak er zelf een krans van. Niet zo creatief? Strooi ze dan gewoon over de eettafel voor een naturelle versiering.

Die dag sluit je idealiter af met een portie wild. Van patrijs tot ree of everzwijn. In paté, stoverij of als filet met een veenbessensaus en amandelkroketjes.

Recept: Wild met eekhoorntjesbrood

Gooi die muts maar aan de kant, want met deze inspiratietips krijg je het snel genoeg warm in de keuken!

Lees ook...