10 weetjes over spruitjes

Bij njam! zetten we graag elk seizoen een lekker product in de kijker. Van gezonde groentjes tot rasecht rundsvlees: ons land biedt talloze producten die van de maaltijd een feest maken. Deze keer kiezen we voor de Belgische spruitjes. Of zijn het Brusselse spruitjes? Dat kom je zo te weten!

Everzwijn met spruitjes

Seizoen

Het ‘spruitjesseizoen’ loopt van oktober tot maart en de winterse maanden zijn het meest geschikt om deze groene kooltjes te verorberen. De smaak verandert naargelang de periode: in het begin van het seizoen proeven ze bitterder, tegen de lente worden ze zoeter.

Oorsprong

Spruitjes werden het eerst geteeld in het Middellandse Zeegebied. De teelt in onze contreien werd pas vanaf de Middeleeuwen gestart. In België was het gebied rond Brussel bekend voor de spruitjesteelt en daarom worden ze nog vaak “Choux de Bruxelles” genoemd.

Spruitenplant

Spruitjes zijn afkomstig van de spruitenplant of spruitkool. Het is een koolsoort die tot wel een meter hoog kan worden. De kleine kooltjes die in de okselholten van deze koolplant groeien, zijn de eetbare spruitjes. Er zijn meer dan 30 ‘rassen’ spruitkool.

Vitamine C

Spruitjes zijn héél gezond. Ze bevatten kalium, magnesium, fosfor, vezels, en vitamine A, B1, en C. Spruitjes bevatten zelfs 2 tot 3 keer meer vitamine C dan sinaasappelen!

Bewaren

Spruitjes bewaar je best in de koelkast, maximum 1 week. Je kan ze ook invriezen wanneer je ze eerst blancheert. Buiten de koelkast blijven spruitjes zo’n 3 dagen vers.

Schoonmaken

De buitenste blaadjes van de spruitjes kan je best weghalen, zeker als deze wat beschadigd of minder vers zijn. Daarna snij je een klein plakje onderaan van het spruitje (het stronkje). Als je tenslotte een inkeping maakt waar je net het plakje hebt weggehaald, zullen je spruitjes sneller gaarkoken.

Bereiden

Spruitjes kan je op verschillende manieren bereiden. Zo kan je ze kort koken (maximum 10 minuten in niet te veel water), roerbakken (ongeveer 10 minuten), of stomen (12-15 minuten). Ze moeten beetgaar zijn en dus zeker niet te zacht. Spruitjes bevatten net als andere koolsoorten zwavel en dit geeft een onaangename lucht (de spruitjeslucht) als je ze kookt. Receptentip: spruitjes en spek is een droomhuwelijk! Ook met kastanjes combineren ze prima.

Zelf telen

Spruitjes kan je perfect zelf telen. Je plaatst ze best op een plaats met veel zon en goede ventilatie. Zaaien buiten doe je best in april. Oogsten kan vanaf februari.

Spruitjes voor de kids

Vele kinderen vinden spruitjes minder lekker omdat ze een wat bittere smaak hebben. We geven je enkele tips om je spruitjes toch wat spruiten te leren eten:

  • Gebakken spruitjes vinden kinderen meestal lekkerder dan gekookte spruitjes. Zeker als je er wat spek, chili en suiker aan toevoegt!
  • Combineer spruitjes met zoete ingrediënten: appel, pompoen, een beetje suiker, druiven, …
  • Vaak geldt ‘hoe kleiner de spruit, hoe lekkerder’. Probeer dus eerst met de kleinste spruitjes en zoek samen met de kids naar de kleinste exemplaren.
  • Verwerk ze in recepten waar het niet heel duidelijk is dat het spruitjes zijn. Zo kunnen ze langzaam aan de smaak gewoon worden.

Recepten

We ronden graag af met enkele recepten. Want het leukste aan spruitjes is en blijft het opeten!

Wok van spruitjes Gegratineerde penne met spruiten

Tapenade van spruiten Caesarsalade met spruitjes

Lees ook...