10 tips voor de beste pizza's en pasta's in België

De betere Fast en Street Food restaurants zijn de laatste jaren aan een heuse opmars bezig. In dit artikel gaven we een tijdje geleden al enkele tips voor de beste ‘Gourmet Fast Food’ adresjes. Vandaag gaan we nog iets gerichter op zoek naar twee klassieke maar overheerlijke Italiaanse bereidingen: pizza en pasta. Onder de koepel van de ‘Gourmet Fast Food’ zijn er immers binnen deze categorie talloze adresjes bijgekomen. En de gevestigde waarden blijven natuurlijk ook de moeite. Wij trokken met onze pizzasnijder en bavet in aanslag het land rond en selecteerden 10 adresjes voor heerlijke pizza’s en pasta’s.

Mondo Pizza & Pasta (Zonhoven)

De uitbater van deze zaak werd enkele jaren geleden uitgeroepen tot beste pizzabakker van het land. Dat zegt natuurlijk genoeg over de kwaliteit van de pizza’s. Maar ook de pasta’s zijn hier werkelijk uitzonderlijk. Onze tips? De pasta Penne Scampi è Peperoncino en de pizza Pomodorini met tomaat, buffelmozzarella, basilicum, kersttomaatjes en rucola.

Peppe’s (Genk)

Njam-chef Peppe Giacomazza en zijn echtgenote Inez Schevenels hebben met Peppe’s een sterk concept neergezet dat al meermaals in de prijzen viel. Hier kom je voor Siciliaanse lekkernijen van topkwaliteit in een hedendaagse en toegankelijke Italiaanse bistrosetting. De pasta’s en pizza’s zijn bij Peppe’s gewoon af en je kan ze bovendien ook meenemen naar huis. Onze favorieten zijn de “Spaghetto aglio, olio & peperocino” en de “Pizza Scampi Cipolla rossa, aglio”.

Il Divino di Milano (Wuustwezel)

Il Divino di Milano is al jarenlang gekend voor de pizza’s van superieure kwaliteit. Deze worden op authentieke wijze gebakken in een gigantische stookoven. Als het eens iets meer mag zijn, kan je er kiezen voor de Pizza Il Divino met parmaham, zwezerik, asperges, ganzenlever en een truffelsausje.

Nona (Brussel)

Nona won vorig jaar een van de POP-Awards bij Gault&Millau voor de authentiekste (en volgens velen ook lekkerste) pizza’s van Brussel. Het geheim? Authentieke Napolitaanse pizza’s in de houtoven gebakken, gemaakt met biologische ingrediënten van Belgische boeren.

Pasta Plezir (Antwerpen)

Pasta Plezir is een hip pastarestaurant waar je zelf je favoriete pasta samenstelt. Kies je pasta, voeg er een heerlijke saus en extra ingrediënten aan toe, en geniet van je creatie in het restaurant of neem ze mee naar huis.

Eat Love Pizza (Gent)

Eat Love Pizza is een pizzarestaurant waar ambachtelijke producten en technieken centraal staan. De flinterdunne pizza’s zijn bedekt met voornamelijk gezonde, lokale en verantwoorde producten. En dat proef je. Je kiest er uit ‘Pizza Rossa’, ‘Pizza Bianca’, of ‘Pizza Specials’ en kan er extra bio groentjes bij bestellen.

Bavet (verschillende locaties)

Bavet mag in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Dit concept was een van de eerste gourmet fast food restaurants en focust enkel en alleen op spaghetti. Dat doen ze bij Bavet op een speelse en vooral lekkere manier. Je kiest er een van de creatieve pasta’s (bijvoorbeeld de ‘Hot Tomatoe’ of ‘Say Cheese’), bepaalt vervolgens de grootte van je portie (mousse, dog of horse) en knoopt ten slotte het slabbetje (de ‘bavet’) om zodat je voluit kan gaan smullen!

La Vecchia Napoli (Leuven)

La Vecchia Napoli is een gevestigde waarde in centrum Leuven. Al meer dan 15 jaar lang kan je hier komen genieten van pizza’s ‘comme il faut’. Zaakvoerder Marco heeft 35 verschillende pizza’s op de kaart en eigenlijk zijn ze allemaal de moeite om te proeven.

Otomat (verschillende locaties)

Otomat is net als Bavet een van de nieuwe trendy fast food conceptrestaurants. Hier kom je voor ‘Heavenly Pizza’ met een speelse twist, gemaakt met pizzabodems met Duvel-biergist. Houd trouwens zeker een plaatsje vrij voor de dessertpizza’s zoals de ‘Give pears a chance’ of de ‘Dolce Calzone’. Heerlijk!

Pizza Pasta e Basta (Hasselt en Sint-Truiden)

Bij Pizza Pasta e Basta kom je precies voor wat de naam zegt: heerlijk authentieke Italiaanse pizza’s en pasta’s, basta! Wij kiezen er graag voor de gegratineerde pasta al forno en de tortellini al pomodore. Er is ook een glutenvrije pizza verkrijgbaar.

Buon appetito!

Sven van de njam!-redactie