10 overheerlijke YouTube-kanalen en culinaire podcasts

Het thuiszitten begint nu stilaan lang te duren. Maar het is hoognodig en deze moeilijke periode zal er hopelijk voor zorgen dat we van een mooie zomer kunnen genieten. Gelukkig bracht de zon en het vele thuis koken voor ons alvast wat fijne afleiding. Op de frissere dagen en de koudere avonden brengen Netflix, YouTube en podcasts dan weer soelaas. En ook daar gaan we als rasechte njam!-liefhebbers meestal op zoek naar culinaire kanalen. We geven jullie vandaag graag onze tips voor 7 heerlijke YouTube kanalen en 3 podcasts om duimen en vingers bij af te likken. Veel kijk- en luisterplezier!  

7 YouTube kanalen om te volgen:

Voor ons is het YouTube kanaal van Mark Wiens het leukste en vooral meest entertainende kanaal om te volgen. Mark gaat in elke aflevering op pad naar een culinaire bestemming, van street food in Bangkok tot Doner Kebab in Istanbul. Zijn natuurlijke enthousiasme is ontzettend aanstekelijk en vooral zijn gelaatsuitdrukkingen bij het proeven zijn hilarisch. Je ontdekt er vooral het beste street food van over de hele wereld, maar ook fine dining en uitzonderlijke producten komen er aan bod. 

Wbpstars staat voor “World’s Best Places”. Op hun YouTube kanaal krijg je een exclusieve kijk achter de schermen van de beste restaurants en hotels ter wereld. Vooral de bereidingsfilms van top chefs over de hele wereld zijn daarbij zeer populair. Verschillende njam!-chefs kwamen reeds aan bod op dit kanaal (Michaël Vrijmoed, Jan Tournier, Roger van Damme, Peter Goossens, Thierry Theys, …) en daarom verdient dit kanaal dus zeker een plaatsje in deze lijst! 

Op het kanaal van de “Best Ever Food Review Show” vind je vooral “extreme food”. Van koeienhoofd in Kenia tot gebakken wormen in India. Maar wees gerust: niet alles is choquerend en de meeste films zijn vooral heel leerrijk. Zo kan je er ontdekken hoe er nog bij verschillende authentieke stammen gegeten wordt en maak je er kennis met de meest exotische gerechten uit de hele wereld. 

Food Wishes is het eerste echte kookkanaal in deze lijst. Chef John presenteert er leuke en gemakkelijk te bereiden recepten uit alle hoeken van de wereld. En dat laatste maakt dit kanaal net interessant. Want waar elders vind je recepten zoals “Ping Gai Chicken”, “Easter Meat & Cheese Pie”, of “Hungarian Potato and Sausage Soup”? Op de website foodwishes.com vind je ook het verhaal, de ingrediënten en de details die bij deze recepten horen. 

Het razend populaire So Yummy YouTube-kanaal biedt een verscheidenheid aan leuke eetideeën, waaronder talloze recepten, food hacks en meer. Het kanaal is vooral gekend voor de zoete en de kleurrijke bereidingen. Ideale recepten om met de kids te bereiden! 

Binging with Babish is een YouTube-kookkanaal van de Amerikaanse filmmaker Andrew Rea (Oliver Babish). De insteek van het kanaal is uniek: bijna alle recepten die er bereid worden, komen uit film-, televisie- en videogames. Enkel de “Basics with Babish” recepten bestaan uit traditionele basisgerechten. Wil je je thuis eens wagen aan de “chocolate frogs” uit Harry Potter of de “blood pie” uit Game of Thrones? Je weet nu waar je daarvoor terecht kan! 

Er zijn ook prima Belgische kookkanalen te vinden op YouTube J! Op ons eigen YouTube kanaal kan je bijvoorbeeld terecht voor zowat alle uitzendingen van onze programma’s. De uitzendingen zijn bovendien gemakkelijk verdeeld in playlists. Zo kan je snel die ene aflevering uit De Zomertafel, Het Weekmenu, Culinair Thailand of een van de vele andere programma’s terugvinden. 


3 culinaire podcasts om te volgen:

Mangiare! Is een Nederlandstalige podcast waarin Petra Possel aan haar keukentafel praat met gasten over samen koken, lekker eten en andere culinaire topics. Verwacht je aan leuke gesprekken en tips rond moestuintjes, de Aziatische keuken, slim koken, Paasgerechten en zelfs de Belgische keuken.

Milk Street Radio is een Engelstalige wekelijkse podcast. Het is een entertainende, informatieve luistershow die ook culturele topics aankaart. Van streetfood in Thailand tot een bakkerij in een Syrisch vluchtelingenkamp. Presentator Christopher Kimball stelt vragen rond koken, eten, cultuur, wijn, landbouw, restaurants, literatuur en de levens en culturen van de mensen die het voedsel produceren.

Fans van thuis koken, culinaire geschiedenis en trends in onze eetcultuur kunnen terecht bij de podcast Taste Daily. Van de populaire serie TASTE Food Questions tot informatieve interviews: ook dit kanaal is zowel entertainend als informatief. Er worden vragen behandeld als “wat is currypoeder?”, “wat is Jamon Iberico?” en “waardoor proeft pikant eten pikant”? Je zal oren te kort komen!

 Sven van de njam!-redactie