10 jaar njam!, 10 vragen voor Dominique Persoone

Happy birthday njam!. De lekkerste zender van het land bestaat 10 jaar! En dat vraagt om een smaakvolle terugblik. Onze njam!-chefs krijgen 10 hamvragen voorgeschoteld. Wat was voor hen de kers op de taart? Hoe kruidt njam! hun leven? Wanneer zaten ze met de gebakken peren en wat was de zotste reactie die ze ooit kregen van een fan? De eerlijke én gepeperde antwoorden hoor je in 10 jaar njam!, 10 vragen voor... Elke maand laten we een andere chef aan het woord en deze keer is het de beurt aan Dominique Persoone!

Wat was voor jou de kers op de taart?

Mijn allerleukste herinnering is echt moeilijk om te zeggen. Ik heb heel veel momenten die voor eeuwig in mijn hersens zijn geprint. We hebben ons super geamuseerd! De eerste Toasted waren echt machtig. Ook de Chalet ziet eruit als een vriendenclubje, maar zelfs als we stoppen met filmen is het ook hilarisch. Ik heb mij daar zo hard geamuseerd, dat ik mij soms afvraag of het niet een beter idee was om te blijven filmen “24 hours”. Toch is mijn meest legendarische opname naar beelden, sfeer en ploeg toe; de tweede reeks van Bordeaux. Belgium Loves Bordeaux vond ik heel tof, omdat we elke dag op een andere locatie gingen koken. Het was een beetje “het leven zoals het is”, een soort van reality. De locaties waren op marktpleintjes en op veel gekke plaatsen. Ik start met koken en alle mensen komen eens kijken, proeven, … Dat was echt fantastisch!

Hoe kruidt njam! jouw leven?

In het begin wanneer je voor de televisie gaat werken, is dat een bewuste keuze en weet je dat de mensen een keer om een selfie gaan vragen, jou gaan passeren of eens in jouw kar met boodschappen gaan kijken. Maar ik ben vooral blij, en dat meen ik, dat we mensen weer laten koken! Iedereen heeft zijn eigen manier om dat te brengen, iedereen heeft zijn fans, iedereen heeft zijn haters, maar ik heb steeds geprobeerd om heel toegankelijk eten te maken en ik ben zeker niet de man om mooie dingen te gaan dresseren of om heel ingewikkelde dingen te maken. Ik heb geprobeerd om iedereen te inspireren en als ik dan kijk naar de reacties van de mensen op sommige gerechten vind ik dat tof, doet deugd!

Als chef ben je een rockster! Wat was de zotste reactie die je kreeg van een fan?

Ik was eens op een avondje stappen met vrienden en ik sta te plassen aan een urinoir. Plots staan er twee gasten achter mij en vroegen ze achter een selfie. Ik stond daar dan en ‘click!’… Dat was toch wel een beetje gênant.

Wanneer zat je met de gebakken peren?

Wat mensen zien op televisie is uiteraard gemonteerd, wat we noemen in professionele vaktermen “knippen en plakken”. Sommige programma’s hebben dat niet, zoals in De Garde van Gert. Op een zeker moment, was ik iets aan het mixen met een mixer en ik tik tegen de rand om het overtollige sap er af te halen en plots ‘Kpccchhhh’, de glazen kom brak gewoon in stukken, terwijl ik erbij sta. Gert keek naar mij en zei: ‘Ja jongen, it’s a one take, dat staat er op!’. Shit happens … ook in de keuken!

Voor 1 dag een andere njam!-chef, in welke schoenen wil je staan?

Ik heb heel veel respect voor de kennis van de klassieke keuken, dus ik vind het fantastisch hoe Johan Segers of Peter Goossens dingen weten over eten. Het zijn wandelende encyclopedieën. Nu denk ik onmiddellijk aan een goeie paté, dat is écht oldschool. Ik zie zeker daar die kleine trucjes in dat Johan en Peter daar zeker nog bij kunnen bijbrengen om een mooie paté van de klassieke keuken voor te brengen. Heerlijk!

Dit gerecht doet me stevig watertanden…

Als ik dat zie op televisie is één van mijn lievelingsgerechten zonder twijfel een goeie risotto van Peppe. De manier waarop hij dat bereidt en hij dat kan uitleggen … Hij heeft heel veel aandacht voor de bouillon die dan echt warm moet zijn en die hij nadien beetje per beetje aan de glazigheid van de rijst moet opgeslorpt worden met de olijfolie … Ik vind dat echt een machtige manier om risotto te maken. Ik deed dat vroeger helemaal anders. Dus Peppe, dankjewel lieve schat! Grazie amigo! I owe you one.

Jouw laatste avondmaal: wat eet je en wie eet mee?

Voor bij het laatste avondmaal kies ik toch zeker voor een barbecue! Ik vind koken op echt vuur een enorme meerwaarde, het is een echt oerinstinct! En wie er allemaal aan mijn tafel zou mogen zitten … Ik ben een mega fan van Quentin Tarantino. Dat lijkt me een echte ‘wacko’, maar positief hé. Ook de godfather van de Belgische gastronomie, Peter Goossens. Ik denk dat Peter heel veel aan ons, de njam!-chefs, de kans heeft gegeven om de mensen te leren koken. Ik ben hem daar ongelofelijk dankbaar voor!

Dit is njam! in 3 woorden …

Moest ik njam! kunnen omschrijven in drie woorden, dan zou ik vooral zeggen: Inspiratie, een fantastische family, echt, dat is een toffe bende! Peppe hoor ik bijna elke dag. En als laatste legendarisch, want waar bestaat dat? 24 uur op 24, 7 dagen op 7 een kookzender. Dan krijg je reacties van kindjes die kijken, reacties van zwangere vrouwen, … Blijkbaar zijn er enorm veel zwangere vrouwen die naar njam! kijken! 

Wat staat er nog op jouw boodschappenlijstje?

Ik heb natuurlijk al heel veel kansen gekregen van njam!, heel veel toffe dingen mogen doen, met foodtrucks overal gaan staan en dat is allemaal heel tof, maar ik heb natuurlijk nog dromen. Mensen mogen blijven dromen hé, droom maar uit en dan is het gedaan! Dus ik hoop dat we ooit met onze ploeg eens naar Mexico kunnen gaan en dan zou ik heel graag Mexico laten zien aan de njam!-kijkers. Ook eventueel wat njam!-chefs meenemen en dan met dat clubje de Mexican way opgaan, dat moet fantastisch zijn!

Wat is jouw allerlekkerste njam!-recept?

Ik heb natuurlijk enorm veel gerechten klaargemaakt. Zalm met kruidenkost, rijstpap, … hele toffe dingen en heel veel leuke reacties op gekregen. Maar voor mijzelf … Ik heb heel veel dingen voor de eerste keer klaargemaakt op televisie! Ik had sommige gerechten nog nooit klaargemaakt en dan had ik die stress en die uitdaging nodig van: ‘Gaat dat wel lukken?’. Wat de njam!-collega’s allemaal weten, is dat ik een enorm zwak heb voor outdoor cooking. En zowel voor men duifjes, in de hooi, in de klei, onder de grond, als mijn vis met de jutte zak … Ik vond dat machtig om te doen! Dan word ik een klein kind en zeg ik: ‘Gaat dat lukken, gaat dat lukken?!’. Het is niet iets waarvan je even gaat zeggen: ‘Oh zondag ga ik eens de vis met de jutte zak klaarmaken buiten.’. Maar ik hoop dat ik jullie lieve njam!-kijkers (waar we alles aan te danken hebben) geïnspireerd heb met mijn outdoor cooking!

Veel plezier, geniet van 10 jaar njam!. And don’t forget: good food! Because we all going to die!

Bekijk hier het volledige interview met Dominique:

Beoordeling