10 jaar njam!, 10 vragen voor Bart Desmidt

Happy birthday njam!. De lekkerste zender van het land bestaat 10 jaar! En dat vraagt om een smaakvolle terugblik. Onze njam!-chefs krijgen 10 hamvragen voorgeschoteld. Wat was voor hen de kers op de taart? Hoe kruidt njam! hun leven? Wanneer zaten ze met de gebakken peren en wat was de zotste reactie die ze ooit kregen van een fan? De eerlijke én gepeperde antwoorden hoor je in 10 jaar njam!, 10 vragen voor... Elke maand laten we een andere chef aan het woord en deze keer is het de beurt aan Bart Desmidt!

Wat was jouw allereerste njam!-brouwsel?

Het allereerste dat ik voor njam! mocht maken, was 'Ware delicatessen'. Het programma was echt op mijn lijf geschreven en het was een hele leuke ploeg. Ik herinner mij een koude oester met warme boter en dragon. Het warme en het koude in combinatie met de rauwe oester, was een heel lekkere ingeving. 

Hoe kruidt njam! jouw leven?

Ik had het wat onderschat, maar njam! heeft een enorme impact op je leven. Plots heb je meer klanten en er zijn veel mensen die mij appreciëren in hoe ik ben en in datgene dat ik maak. Hoe je me op televisie ziet, is hoe ik echt ben en daar ben ik het gelukkigste mee. Ik ben een kok, geen acteur, dus ik moet geen show verkopen. Ik gedraag mij gewoon hoe dat ik ben en dat is tof!

Gun ons een blik achter de schermen!

Bij de opnames heb ik steeds het geluk dat Philippe mee gaat. Philippe is al 17 jaar mijn rechterhand. Hij helpt mee aan het gerecht, hij zet het volgende al klaar, … Ik kan mij volledig inleven in mijn deel en hij in het zijne. Ik ben geen persoon dat geen hulp aanneemt, ik doe niets graag alleen. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat er genoeg tempo in een programma zit. Als het eens niet lukt of het zit mij wat tegen, dan laat njam! mij doen. Dit geeft een natuurlijke kijk op de programma’s.

Wat was de leukste reactie die je kreeg van een kijker?

Het gekste is dat njam!-kijkers komen eten in jouw restaurant. Zij doen dan moppen of gezegdes na van in een programma. Een keer zei een klant tegen me: "Als ge dat al niet moogt ….". Dat is enorm leuk en de mensen zijn al goed gezind voordat ze het restaurant binnenwandelen. Die appreciatie vind ik het belangrijk. Ook is het belangrijk om geapprecieerd te worden door andere chefs, die op televisie komen en die je dan een berichtje sturen om te laten weten dat een gerechtje geslaagd is. Ooit kreeg ik een berichtje van Jeroen Meus die me zei: "Chef, ik ben je grootste fan!".

Voor 1 dag een andere njam!-chef: In welke schoenen wil je staan?

Ik zou graag in de schoenen van Johan Segers willen staan. Hij is heel rustig, heeft enorm veel kennis, heeft gevoel voor eten en heeft een groot vakmanschap. Helaas zijn er niet meer veel chefs zoals hem. Wat hij nog kan is echt chapeau. Ik heb erg veel appreciatie voor hem. 

Dit gerecht doet me stevig watertanden…

Het gerecht dat ik heel simpel, maar heel lekker vind is gegrilde tarbot op zijn geheel met boter en peterselie. Dit gerecht heb ik in het verleden heel vaak gemaakt. Ook klanten en kijkers vinden dit een heel simpel, maar puur gerecht. Daar mag je mij voor wakker maken!

Wat is jouw favoriete kookmuziek?

Ik ben niet iemand dat hard op muziek let. In mijn restaurant is het op het moment een playlist met wat Franse zangers. Liedjes waarbij de klanten en zelfs ik gaan beginnen meezingen. Meer dan dat moet het niet zijn.

Dit is njam! in 3 woorden 

Njam! is één familie, het is gezelligheid met een goede ploeg. Ook is het lekker koken en iedereen doet zijn ding. Iedereen heeft respect voor elkaar en dat is belangrijk. Ik ben meer klassieker en je hebt chefs die wat meer rock ‘n roll zijn, maar dat maakt niet uit. Iedereen doet zijn eigen ding.

Wat staat er nog op jouw boodschappenlijstje?

Ik hoop om nog veel programma’s te maken voor njam! met veel variaties. Wat we tot nu toe hebben gedaan, was enorm tof, maar uiteraard zijn er nog duizenden zaken waar je een programma rond kan maken. Zolang ik mijzelf mag blijven en ik het leuk vind, is alles goed!

Wat is jouw allerlekkerste njam!-recept?

Ik heb niet echt een favoriete gerecht. Ik ben trots op ieder gerecht en elk gerecht wil ik nadien zelf opeten. Koken werkt met gevoel: je moet zin hebben om te koken, maar ook zin hebben om het gerecht zelf op te eten. Toch herinner ik mij één recept: een kalfskotelet met de beenderen nog aan. Dit was met Jeroen de Pauw in De Zomertafel. Het was gepaneerd en redelijk simpel, maar fantastisch lekker! 

Dusja … Geniet ervan en kook ze!

Bekijk hier het volledige interview met Bart: