10 foodtrends voor 2019

Net zoals de voorbije jaren blikt njam! graag vooruit om te voorspellen wat er in het nieuwe jaar in ons bord zal verschijnen. Want gastronomie blijft ontzettend populair en daardoor volgen de trends en hypes zich sneller op dan ooit tevoren. En met de internationalisering van de keukens hebben we bovendien toegang tot een waanzinnig register aan ingrediënten en kooktechnieken. Hoog tijd dus voor de 10 food trends voor 2019!

Zuren: van hapjes tot desserts

Door invloeden uit onder meer Azië maar ook van verschillende topchefs, zullen zuren in 2019 steeds vaker in onze gerechten verwerkt worden. En dat in elke maaltijd. Zo worden sauzen nu reeds meer gebruikt om frisse accenten in gerechten te brengen, en zullen bijvoorbeeld soepen met zure toetsen meer op het menu komen.

Ijs 2.0

In 2019 zullen creatieve ijsbereidingen ‘hot’ zijn. Denk daarbij aan nieuwe smaken zoals avocado-ijs en hummusijs, maar ook aan nieuwe technieken zoals ‘rol ijs’ en ‘elastisch ijs’.

Milieuvriendelijke verpakkingen

Niet echt in ons bord, maar wel in onze boodschappentas. In 2019 zal je steeds minder plastic mee naar huis nemen. Milieuvriendelijke verpakkingen zoals papier of herbruikbaar materiaal zijn al een tijdje aan een opmars bezig, maar dit jaar worden ze de standaard.

Patisserie is terug

Hoogstaande, kwalitatieve patisserie is hotter than ever. Geen wonder dus dat Roger van Damme net dit jaar zijn ‘Désirée’ zal openen, waar hij ook patisserie zal serveren. Instagram staat vandaag vol met prachtige foto’s van de beste croissant, de ultieme millefeuille, enzovoort. Want mensen willen niet per se meer, maar wel beter.

Oranje wijn en natuurwijn

Een trend die we al langer in de restaurantwereld zien, is die van de natuurwijn. Dit jaar trekt deze trend zich door naar de huiskamer. Het is daarbij vooral oranje wijn die een voortrekkersrol speelt. Bij orange wine worden de schillen, pitten en steeltjes toegevoegd tijdens het rijpen, waardoor de wijn een rijkere smaak en een oranje kleur krijgt. Net als de andere natuurwijnen wordt deze wijn gemaakt met onbespoten druiven en zo weinig mogelijk interventies van de wijnmaker.

Hennep

De hennepplant is natuurlijk vooral gekend vanwege de illegale aspecten, maar de zijproducten (zoals olie en zaden) zijn al even aan een opmars in de keuken bezig. Verwacht wordt dat 2019 het jaar van de doorbraak wordt, en wie weet zit je dus binnenkort een lekkere hennepyoghurt te eten als ontbijt.

Vitaminen en probiotica

Gezond eten is leuk, maar als het even kan dan liefst toch zonder te veel moeite. Op deze instelling is de trend van de vitaminen en de probiotica gebaseerd. De vitaminepillen kennen we natuurlijk al lang, maar in 2019 zal je ze steeds vaker in de supermarkt tegenkomen. Probiotica zijn micro-organismen zoals bacteriën of gisten die gunstige effecten hebben op de gezondheid. Dat kan gaan van gefermenteerde producten zoals kimchi of yoghurt, tot probiotica in pillenvorm.

Nieuwe snacks

De traditionele chips en nootjes zullen dit jaar wat aan belang inboeten. Er komt immers een hele resem ‘nieuwe snacks’ aan, waaraan we hoogstwaarschijnlijk moeilijk gaan kunnen weerstaan. Zo komen er veel gourmet snacks, zullen er heel wat vleesvervangende snacks in de rekken liggen (zoals champignon ‘spek’ chips of soja ‘vlees’ repen) en komen er ook snacks gebaseerd op vis. 

Low alcohol drinks

Alcohol is om verschillende redenen steeds vaker een boosdoener - zowel thuis als op restaurant. Maar geen alcohol, dat is dan weer een stapje te ver. De oplossing? Low alcohol drinks. Deze trend is ook al even gekend, maar in 2019 worden low alcohol cocktails, low % bier en andere dranken met weinig alcohol the new thing.

Authenticiteit op restaurant

We sluiten onze trends voor 2019 af met een restaurant trend. Of is het net geen trend? Want het is juist de terugkeer naar het authentieke dat we als restauranttrend voor 2019 willen noemen. Franse klassieke bereidingen, Belgische evergreens, nostalgische interieurs: restaurantbezoekers keren steeds vaker terug naar het verleden. Niet omdat het beter was, maar omdat het gewoon fijn is om af en toe terug te keren naar de vaste waarden.

 

Have a tasty 2019!

Sven van de njam!-redactie

 

Beoordeling