10 cocktails & mocktails voor de zomer

De zomer, dat betekent ook cocktailseizoen. Want zo’n mixdrankje smaakt toch vaak net iets beter bij warm en zonnig weer. De grote uitdaging is echter om elk jaar terug met nieuwe creatieve receptjes uit de hoek te komen. Mocktails winnen sedert enkele jaren sterk aan populariteit, maar ook daar is het niet altijd eenvoudig om steeds nieuwe creaties te vinden. Gelukkig steken wij je graag een handje toe. Met onderstaande recepten en tips creëer je in een handomdraai 10 verrassende cocktails en mocktails voor de zomer van 2019. Schol!  

Cocktails

1. Jalapeño Julep

Een cocktail voor de durvers! Pikante Jalapeño, stevige bourbon, munt en suikerwater zijn de basis voor dit pittig drankje. Sexy & spicy.

2. Gin Maple Mule

Gin-tonics blijven hot, maar je mag best wat creatiever uit de hoek komen deze zomer. Met deze Gin Maple Mule, bijvoorbeeld. Gin, limoensap, esdoornsiroop en gemberbier zorgen voor een kruidige maar toch frisse cocktail.

3. Strawberry Smash

 Deze cocktail combineert de zoete smaak van aardbeien met de gerookte smaak van mescal en tequila. Een verrassende maar toch toegankelijke cocktail.  

4. De Tomorrowland Cocktail

Manuel Wouters creëerde een tijd geleden een fantastische cocktail ter ere van het beste dansfestival van de wereld, Tomorrowland. En het blijft een heerlijk recept. Vodka wordt gecombineerd met honing, limoen en komkommer en de combinatie is een heerlijk verfrissende cocktail voor de warmere dagen.

Mocktails

1. Not a Cosmo Mocktail

Deze shortdrink bestaat uit verschillende soorten vruchten zoals veenbessen, frambozen en limoen. Het resultaat is een lekkere zoetzure cocktail met een tikkeltje bitterheid.

2. Basiel & Amelie Mocktail

Mocktails saai? Helemaal niet! Dat bewijst deze Basiel & Amelie mocktail maar al te goed. Kruidig en toch verfrissend, zoet maar ook een beetje hartig. Je krijg er maar niet genoeg van, en dat vormt met deze alcoholvrije cocktail geen probleem!

3. Frosty Sprinkles Mocktail 

Van een verrassende cocktail gesproken! Combineer lavendelhoning met yoghurt en werk het glas mooi af met sprinkles. Een voltreffer bij jong en oud.

4. Ginger Louise Mocktail

In deze pittige mocktail wordt de nieuwe drank ‘Gimber’, een gemberextract, als basis gebruikt. Voeg daar wat zoete, zure en kruidige accenten aan toe, en je hebt een oppeppende zomermocktail.  

Tips & Tricks

We sluiten dit artikel graag af met twee leuke tips om je cocktails net dat tikkeltje extra te geven.

1. De ‘verpakking’. 

Je glas is vaak het meest zichtbare gedeelte van de cocktail. Wees daar dus creatief mee. Kies bijvoorbeeld voor een tiki glas of ga in de kringloopwinkel op zoek naar antieke glazen. Of maak het jezelf gemakkelijk en serveer je cocktail eens uit een soepkom of koffietas.

2. Duurzaam is hot. 

Vandaag draagt iedereen graag zijn steentje bij aan het milieu. En dat kan je ook met je cocktails. Kies daarom niet voor plastieken rietjes maar koop eens papieren of metalen rietjes. En probeer lokale ingrediënten voor je cocktails te vinden (Belgische gin, lokale kruiden, zelfgemaakte sappen, …). Beter voor het milieu én voor jouw verhaal bij de cocktail! 

Sven van de njam!-redactie