Zuurdesem starter

Uit het boek Ons bakboek
Foto: Heikki Verdurme ©

Achter elke maaltijd schuilt een nostalgisch verhaal, ontdek ze allemaal!

Achter elke maaltijd schuilt een nostalgisch verhaal, ontdek ze allemaal!

Ingrediënten

starter starters Even geduld...
200 gr mineraalwater
200 gr meel of bloem

Bereiden:

Neem voor het maken van zuurdesem meel of bloem van biologische teelt. Gebruik speltmeel, roggemeel, tarwemeel of -bloem.

Dag 1:

Neem een goed gereinigde glazen pot met loszittend deksel, type weckfles, inmaakpot. Doe hierin 200 gram mineraalwater op kamertemperatuur en 200 gram meel of bloem. Meng alles met een houten lepel. Dek af met een kaasdoek en laat op kamertemperatuur (22 °C) staan tot de volgende dag.

Dag 2:

Voeg er 50 g mineraalwater op kamertemperatuur en 50 g meel of bloem bij. Roer om met een houten lepel. Roer niet langer dan nodig, anders worden er gluten gevormd en krijg je een deeg. Dit is de zuurdesem voeden. Dek weer af met een kaasdoek en laat op kamertemperatuur (22 °C) staan tot de volgende dag.

Dag 3:

Doe hetzelfde als op dag 2.

Dag 4:

Doe hetzelfde als op dag 2. Er zullen zich vanaf nu bellen vormen in de zuurdesem.

Dag 5:

Doe hetzelfde als op dag 2. De zuurdesem krijgt stilaan een ‘yoghurtgeur’.

Dag 6:

Doe hetzelfde als op dag 2.

Dag 7:

Plaats de zuurdesem vanaf nu in de koelkast, met een losliggend. deksel erop. Ideaal is een inmaakpot. Vanaf deze dag kun je de zuurdesem gebruiken om te bakken.

Elke week op dezelfde dag moet je de zuurdesem voeden. Dat kan met 50 g meel of bloem. Voeden kan ook met meer dan 50 g meel of bloem en 50 g water, maar voed de zuurdesem nooit met meer dan het gewicht van de desem. Bewaar de zuurdesem in de koelkast. Giet het teveel aan vocht af wanneer er meer dan 1 cm vocht op de zuurdesem staat.

Inspiratie & blog