Zonnevis in bladerdeeg

Een recept van Johan Segers, zoals gezien in Tot op de Graat
Foto: Anouk Van De Wal ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
1 klontje boter
1 sjalot, fijngesnipperd
250 g witte champignons
0,25 citroen (sap)
2 el witte wijn
2 el room
1 el petserlie, fijngehakt
1 vel bladerdeeg
2 eieren, losgeklopt
1 klontje boter + enkele koude vlokjes
1 sjalot, fijngesnipperd
2 el witte wijn
2 el room
vers gemalen peper - zeezout

Bereiden:

Maak de vis:

Fileer de vis, haal het vel eraf en spoel onder koud stromend water. Stoof de sjalot glazig in een klontje boter. Doe de paddenstoelen erbij en breng op smaak met peper en zout. Stoof nog enkele minuten. Doe er citroensap, wijn en room bij en laat even inkoken. Werk af met peterselie en laat afkoelen.

Snijd het vel bladerdeeg in twee en leg de vis op een helft. Breng op smaak met peper en zout en verdeel het paddenstoelenmengsel over de vis. Leg hierop de andere visfilet en strijk de randen van het bladerdeeg in met ei. Bestrijk ook de tweede helft bladerdeeg met eigeel, bedek hiermee de vis en druk zacht aan. Snijd het deeg in de vorm van de vis, bestrijk met ei en plaats 20 minuten in de oven.

Maak de saus:

Stoof de sjalot glazig in een klontje boter. Doe de wijn en room erbij en breng op smaak met peper en zout. Klop de koude botervlokjes door de saus en werk af met citroensap.

Serveren:

Snijd de vis in 2 en werk af met de botersaus.

Uit het boek "Tot op de graat"

Wij, de buren van de Noordzee, we zijn verwend. We hebben de lekkerste vis ter wereld zomaar voor het hengelen. Kabeljauw, wijting, zeeduivel of zonnevis. Stuk voor stuk juweeltjes. En zo horen we ze ook door onze handen te laten glijden, als iets heel kostbaars.

Dit is een boek vol portretten. Portretten van vissen met een wonderlijk levensverhaal. Hopelijk spreken ze tot jouw verbeelding. De recepten zijn zo basic mogelijk. Omdat de vissen zo volop tot hun recht komen, maar ook omdat Johan het geweldig zou vinden als thuiskoks er hun creativiteit verder op botvieren. Dan wordt dat lekkere eten op slag een overheerlijk feestmaal.

  • Titel: Tot op de graat
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203x270mm
  • ISBN: 978-90-5916-696-7
  • Pagina's: 208
  • Fotografie: Anouk Van De Wal
Lees meer over Tot op de graat

Inspiratie & blog