Wilde eend met orecchiette en bospaddenstoelen

Een recept van Jan Buytaert, zoals gezien in De Gastentafel
Foto: Roos Mestdagh ©

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Bak erop los met Sarahs heerlijke recepten en zoete tips & tricks in Sarah's Sweet Table!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
6 dubbele wilde eendenfilets
300 g zilveruitjes, gepeld
300 ml bruine fonds
300 ml stevige rode porto
600 g wilde bospaddenstoelen
350 g orecchiette (oortjespasta)
1,5 el kristalsuiker
1 scheut crème de cassis
1 scheut kruidenazijn
boter - olijfolie
versgemalen zwarte peper - zout

Bereiden:

Kook de zilveruitjes beetgaar. Giet af en laat uitdampen.

Kook de bruine fonds op met de rode porto en laat inkoken tot de helft. Borstel ondertussen de bospaddenstoelen en versnijd in stukjes.

Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en giet af. Spoel onder koud stromend water en meng er een scheutje olijfolie onder.

Bak de zilveruitjes krokant in een klontje bruisende boter. Voeg de suiker toe en laat karameliseren.

Breng verder op smaak met een scheut crème de cassis en kruidenazijn. Meng met de ingekookte portosaus.

Schroei de eendenfilets aan beide zijden toe in een hete pan met een klontje boter. Zet het deksel op de pan, draai het vuur lager en laat een paar minuten verder garen. Haal uit de pan en houd warm onder een deksel.

Kruid de paddenstoelen royaal met peper en zout. Bak kort aan op een hoog vuur in dezelfde pan als waar je de eend in bakte.

Serveren:

Snijd de eendenfilets in plakjes. Verdeel over voorverwarmde borden. Serveer samen met de pasta en gebakken paddenstoelen en geef er een lepeltje saus bij.

Uit het boek "De Gastentafel"

Een etentje organiseren voor vrienden of familie, leuk! Maar hoe zorg je ervoor dat je niet de hele tijd met potten en pannen in de weer bent terwijl je gasten er zijn? En dat je niets vergeet? Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen een stresserende avond of heerlijk ontspannen samenzijn rond een tafel vol lekkers waar jij en je gasten, met volle teugen van kunnen genieten! De Gastentafel serveert 10 menu's die je bijna volledig op voorhand kan maken, voorzien van een handige boodschappenlijst waarop alle ingrediënten staan die je nodig hebt. Maar er is meer! Elk menu wordt voorafgegaan door een overzicht waarop je stap voor stap de voorbereidingen van de gerechten kan volgen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Laat je leiden door de njam-chefs, blijf ontspannen tijdens het koken en geniet van het vooruitzicht op een gezellige avond!

Lees meer over De Gastentafel

Inspiratie & blog