Waterzooi van Noordzeevis

Heerlijke recepten bomvol smaak, verzadigend én zeer voedzaam

Heerlijke recepten bomvol smaak, verzadigend én zeer voedzaam

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
200 g staartvisfilet
400 g rode poon
1 el maïsolie
1 dl visbouillon
5 cl witte wijn
2 sjalotjes
30 g boter
5 cl room
1 tl maïszetmeel
1 wortel
2 takken witte selder
1 courgette
0,25 botje peterselie
enkele takjes kervel

Bereiden:

Snijd de visfilets telkens in 4 gelijke stukken. Knip de vinnen van de rode poon en verwijder de kop. Snijd in gelijke moten. Smeer een diepe ovenschotel in met wat olie. Schik er de visporties op en kruid ze met peper van de molen en zout. Giet er de visbouillon en de witte wijn over. Dek af met een vel aluminiumfolie en schuif 10 minuten in een hete oven van 175°C. Haal de stukken vis voorzichtig uit het pocheervocht en houd ze warm. Giet het pocheervocht door een fijne zeef.

Snijd de gepelde sjalotjes fijn en stoof in de boter. Voeg er het pocheervocht bij en laat flink inkoken. Voeg nu ook de room toe en laat nog even inkoken. Bind de saus met wat maïszetmeel.

Snijd ondertussen de wortel, prei, selder en de schil van de courgette in fijne reepjes. Kook heel kort in wat gezouten water, giet door een zeef en voeg de groenten bij de saus.

Schil de aardappeltjes en snijd ze in gelijke vorm. Kook ze gaar in gezouten water, giet af en bewaar warm onder een handdoek met deksel op.

Verdeel de vissen over een diep, warm bord. Lepel er de saus met groentjes rijkelijk over. Schik er de aardappeltjes bij.

Serveren:

Bestrooi met de gehakte peterselie. Werk af met takjes kervel. Je kan dit nog uitbreiden met grijze garnaaltjes, mosseltjes, stukjes kreeft, ...

Uit het boek "Heerlijk van bij ons"

Zalig zilte Noordzeegarnalen, bitterzoet grondwitlof, ambachtelijk gebakken peperkoek, pittige Damse mokke, lekkere Luikse stroop, botermals blauw-wit en seizoenverse Mechelse asperges. Ze zijn allemaal van 'ons'. En van bij ons.

We koesteren deze heerlijke, meestal seizoens- en streekgebonden basisproducten en gaan er graag mee aan de slag. We toveren ze om tot de beste gerechten, van makkelijk tot iets uitdagender, van dagelijkse kost tot zondagse familielunch. Maar altijd lekker Belgisch!

Dit boek biedt je maar liefst 50 mooie recepten uit het allerbeste van de Belgische keuken. Wedden dat je zo de week rond bent?

  • Titel: Heerlijk van bij ons
  • Uitvoering: Soft Cover
  • Afmetingen: 170 x 215mm
  • ISBN: 978-90-5916-655-4
  • Pagina's: 128
  • Fotografie: Luk Thys
  • Redacteur: Patrick Caignau
Lees meer over Heerlijk van bij ons

Inspiratie & blog