Walnotencake met koffie

Een recept van Julie Van den Driesschen
Foto: Roos Mestdagh ©

Maak kans op een duoticket voor de spektakel-musical 14-18

Maak kans op een duoticket voor de spektakel-musical 14-18

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
200 gr zachte boter
4 eieren
0,5 kl bakpoeder
1 kl kaneel
1 kl vanille-extract
150 gr gehakte walnoten
200 gr zachte boter
400 gr bloemsuiker
2 el espressopoeder
50 gr water
Baileys (optioneel)
1 kopje straffe koffie (met Baileys) om te sauceren

Bereiden:

Voor de cake:

Klop de zachte boter samen met de donkerbruine en fijne witte kristalsuiker luchtig in de keukenrobot tot een lichtbruine massa. Voeg één voor één de eieren toe en klop verder tot een mooie massa. Voeg voorzichtig zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en kaneel toe en meng zachtjes om. Voeg als laatste het vanille-extract en de gehakte walnoten toe. Doe het beslag in een ingevette ronde springvorm (diameter 18 cm) en bak in een voorverwarmde oven op 175 graden gedurende 50 minuten. Controleer of de cake gaar is met een satéprikker in het midden. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en laat vervolgens verder afkoelen op een rooster. 

Voor de botercrème:

Warm het water op en voeg het espressopoeder toe. Klop de zachte boter samen met de bloemsuiker luchtig. Voeg je kopje espresso toe (met eventueel een scheutje Baileys). Klop verder tot een mooie luchtige botercrème. 

Assemblage:

Snijd de cake in 2 gelijke delen met een niveausnijder (of zaagmes). Sauceer je cake met koffie (optioneel met likeur) met een borsteltje. Smeer een laag koffiebotercrème op de cake en plaats een tweede laag. Strijk je taart mooi af en decoreer met walnoten en wat bloemsuiker. 

Inspiratie & blog