Vijf verschillende dessertjes met chocolade

Een recept van Roger van Damme, zoals gezien in Roger van Damme Desserts
Foto: Frank Croes ©

Proef de zomer op njam!

Proef de zomer op njam!

Ingrediënten

persoon personen Even geduld...
6 eidooiers
90 g water
140 g suiker
420 g chocolade druppels
190 g room
650 g room
200 g amandelpoeder
300 g suiker
70 g bloem
250 g eiwitten
180 g boter
50 g chocolade druppels
1 snuifje zout
225 g zachte boter
225 g cassonade suiker
225 g amandelpoeder
225 g bloem
30 g cacao
1 snuifje zout
250 g glucose
250 g isomalt suiker
400 g fondant
200 g chocolade druppels
100 g witte dessertwijn
100 g eidooiers
65 g suiker
1 el cacao
250 g room

Bereiden:

Maak de chocolademousse:

Klop het water met de eidooiers los, voeg de suiker toe. Breng het mengsel tot een temperatuur van 85°C, giet in de keukenrobot en klop luchtig in ca. 10 minuten.

Smelt voor de ganache de chocolade druppels in de magnetron. Breng 190g room aan de kook en roer door de gesmolten chocolade. Klop 650g room lobbig en spatel door het beslag. Laat de mousse 3 u opstijven in de koelkast.

Maak de chocoladetaartjes:  

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng het amandelpoeder, de suiker en bloem in de keukenmachine. Voeg de eiwitten toe en laat draaien. Smelt de boter en roer de chocolade erdoor, voeg toe aan het beslag.  Giet het beslag in een spuitzak en vul 28 vormpjes voor de helft. Bak de taartjes 10 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.

Maak de chocoladecrumble:

Verwarm de oven voor op 150°C. Roer de boter los, voeg de suiker en amandelpoeder toe en kneed tot een deeg. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng goed. Rol het deeg uit. Leg de crumble op een bakplaat en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de crumble afkoelen.

Maak de chocoladekrokant:

Verwarm de oven voor op 160°C. Kook de glucose en fondant op tot 155°C. Voeg de isomalt en fondant toe en kook op tot 140°C. Voeg de chocolade druppels toe, meng goed door elkaar en stort uit op een siliconen bakmatje. Laat 5 minuten uitharden. Breek de krokant in stukken en maal fijn in de blender. Strooi het poeder door een zeef uit op een siliconen bakmatje. Plaats 2 minuten in de voorverwarmde oven en verwijder het bakmatje.

Maak de sabayon:

Klop de eidooiers met de wijn en suiker tot 85°C. Klop de cacaopoeder erdoor en giet in een glazen kom. Laat afkoelen. Klop de room lobbig op en spatel onder de afgekoelde sabayon. Zet de sabayon voor het serveren in de koelkast.

Serveren:

Verdeel de crumble over de borden en trek er een streepje sabayon naast. Leg er 2 taartjes op en plaats het krokant ernaast. Werk af met een streepje chocolade mousse.

Uit het boek "Roger van Damme Desserts"

Het eerste dessertboek van Roger van Damme! Met 31 originele desserts en meer dan 150 praktische tips! In dit boek leer je desserten maken zoals Roger van Damme ze op njam! presenteert. Zelfs een leek kan eraan beginnen. Elk van de desserts bestaat uit een basisbereiding, die stap voor stap wordt uitgelegd, en een aantal extra bereidingen en garnituren.

Met de eenvoudige basisbereidingen tover je 31 heerlijke desserts op tafel. De extra's zijn de kers op de taart. Het gaat om mousses, crèmes, sorbets, sauzen en decoraties waarmee je desserts creëert zoals een toppatissier. Er zijn zeer gemakkelijke extra's bij, maar ook iets meer bewerkelijke. Je kunt ze naar eigen wens en kookkennis toevoegen of weglaten.

Op die manier kan zowel de absolute beginner als de meer gevorderde liefhebber originele en smaakvolle desserts maken met een persoonlijke toets. Dit boek is meer dan een louter receptenboek. Het bevat ook uitgebreide informatie en praktische tips over de gebruikte ingrediënten. Dit is een onmisbaar boek voor wie een passie voor desserts heeft.

  • Titel: Roger van Damme Desserts
  • Uitvoering: Hard Cover
  • Afmetingen: 203 x 270mm
  • ISBN: 987-90-5916-534-2
  • Pagina's: 240
  • Fotografie: Frank Croes
  • Redacteur: Marc Declerq
Lees meer over Roger van Damme Desserts

Inspiratie & blog